Egyéb kategória

Ezeket a dolgokat mindenki rákkeltőnek hiszi – pedig valójában nem azok

A szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálozási oknak a daganatos megbetegedések számítanak, nem véletlenül rettegünk tőlük annyira. Ez a rettegés viszont sokszor indokolatlan félelmekbe csaphat át, amire az interneten egyre inkább terjedő fake news-oldalak rá is segítenek egy lapáttal. Mi most segítünk egy kicsit rendet tenni a fejekben.

vous - 2020.01.15.
Ezeket a dolgokat mindenki rákkeltőnek hiszi – pedig valójában nem azok

Mikrózás

Valószínűleg mindenki hallott már mikrótól rettegő munkatársaktól, családtagokról, barátokról, kellemetlen távoli ismerősökről. Na, itt az idő megnyugtatni őket: a mikrózás a közhidelemmel ellentétben nem változtatja meg az étel molekuláris összetételét és nem okoz maradandó károsodást sem a szervezetben.

Ugyanez igaz a műnyagdobozok mikrózására is – ezek ugyanis addig nem kerülhetnek forgalomba, amíg nem károsanyag-mentesítették őket.

Dezodor

Régóta kering már az internet világában az a tévhit, hogy az alumíniumot tartalmazó dezodorok mellrákot okoznak, pedig ezt még egy klinikai vizsgálattal sem sikerült bizonyítani. Ellenben az alumíniummentes dezodorok piaca virágzik, hatalmas haszonnal csőbe húzva a rettegő embereket.

dezodor

Készítsetek dezodort inkább magatoknak!

Horváth Panni, az Életfűszerező blog szerzője már hónapok óta nem használ drogériás izzadsággátlót, helyette a környezete és az egészsége védelmében saját maga készíti el a dezodort, ami kizárólag természetes anyagokat tartalmaz.

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok.

Cukor

A cukor NAGYON sok káros hatással tud lenni a szervezetre – már ha minden nap nutellás kenyérrel és gumicukorral indítjuk a napot – de nem rákkeltő hatású. Ugyanúgy a mesterséges édesítők sem rákkeltőek, viszont ezek sem feltétlenül egészségesek, mivel túlzott fogyasztásuk kettes típusú cukorbetegséghez is vezethet.

Szulfátos samponok, balzsamok, szappanok

Ahogy a dezodoroknál, úgy a többi "mesterséges" szépségápolási termékkel kapcsolatban is előkerült már a rák-para. Legtöbbször az ezekben található SLS-t (Sodium Laureth Sulfate) hibáztatják, ami

tény, hogy nem a legjobb a hajnak és a bőrnek hosszútávon, de nem tudja befolyásolni az egészségünket és a génállományunkat. 

Pláne nem ilyen drasztikus módon.

Zsebben hordott telefon

Ezt a tévhitet még anno biológia órán is tanították nekünk, pedig a valóságtartalma egyenlő a nullával. A telefonjaink nem károsítják a DNS-ünket, akár a zsebünkben hordjuk, akár a vécére visszük őket magunkkal, akár ott van mellettünk a párnán minden lefekvésnél.

Röntgen, mammográfia

Ha csak azért hagynád ki a szűrővizsgálatot, mert félsz, hogy a sugárzás rákot okozd, ne tedd! Ahhoz, hogy az ember rákbeteg legyen, hosszú éveken át, megállás nélkül kéne röntgenezni.

Ráadásul a röntgen alatt kapott sugárzás annyira csekély mennyiségű, hogy annál többnek vagy kitéve egy nap alatt az irodában.

+ 1 Mentalitás

Az egyik legkárosabb, mégis leginkább elterjedt tévhit: ha rossz a hozzáállásunk a világhoz, negatívak vagyunk, bevonzzuk a rákos megbetegedéseket. Sajnos az a rossz hír, hogy a legegészsgégesebben élő, aktívan mozgó emberek sem lesznek immunisak a betegségekre, ahogy azok sem, akik heti rendszerességgel Coelho-könyveket olvasnak. 

A rák ellen nincs száz százalékos ellenszer, viszont a legtöbb fajtájta gyógyítható, ha időben észreveszik. Ezért természetgyógyászat és meditáció helyett (vagy éppen mellette) nagyon fontos, hogy mindenki évi rendszerességgel eljáron szűrésre.

Ajánlott cikkek