Egyéb kategória

Mit tudunk mi, magyarok az E-számokról?

Bár az E-számokat népszerű tévhitek övezik, egy friss országos kutatás szerint mégis meglepően sok honfitársunk tudja, hogy a jelölésekben mire utal maga az E betű. Jóval kevesebben vannak ugyanakkor azok, akik nagy biztonsággal be tudják azonosítani, hogy adott esetben az élelmiszerek címkéjén olvasható vegyületnév valójában egy vitamint vagy természetes édesítőt takar. Az sem közismert, hogy az élelmiszer-adalékok esetében létezik egy olyan napi beviteli limit, amely betartásával ezek hosszú távon is biztonságosan fogyaszthatók.

vous - 2018.09.18.
Mit tudunk mi, magyarok az E-számokról?

A magyar fogyasztók többsége, tízből hat felnőtt elolvassa a címkén, hogy a kiválasztott élelmiszerben milyen adalékanyagok vannak, de túlzottan nem tartanak ezektől az összetevőktől – egyebek közt ez derül ki abból a reprezentatív országos kutatásból, amely a Coca-Cola Magyarország megbízásából készült el. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy meglepően sokan vannak tisztában azzal, hogy a népszerű mumusnak számító E-számok körében mit jelent maga az E betű. Tízből hatan tudják ugyanis, hogy ez az EU-ban engedélyezett biztonságos adalékanyagokat jelöli, miközben a megkérdezettek ötöde véli úgy, hogy az E betű egyszerűen a vegyi anyagokat jelzi az élelmiszerekben. E témában a leginkább tájékozottnak a 18-29 éves, valamint a 40 év feletti korosztály számít, míg a legkevésbé a 30-39 éveseké.

A kutatás eredményei alapján a magyarok körében azonban az kevésbé ismert, hogy a címkéken amúgy mind ritkábban látható E-számok helyett feltüntetett vegyületnevek milyen hétköznapi anyagokat, adott esetben például vitaminokat takarnak. A legismertebbnek a C-vitamin számít: a megkérdezettek közel fele tudta párosítani az aszkorbinsavat (E-300) annak hétköznapi elnevezésével. Tízből négyen vannak tisztában azzal, hogy a xilit ugyanaz, mint a nyírfacukor (E-967), és hasonló arányban tudják, hogy a nátrium-hidrogén-karbonát (E-500) a szódabikarbóna kémiai neve. A válaszadók túlnyomó többsége, mintegy 70 százaléka nem tudja azonban, hogy a szteviol glikozid (E-960) a sztívia nevű természetes édesítő, a tokoferol (E-306) az E-vitamin, a riboflavin (E-101) a B2-vitamin „hivatalos” neve, míg az E-330 a citromsavat, az E-260 pedig az ecetsavat jelöli.

A folytatást is olvassátok el!

Forrás:
Cookta
Ajánlott cikkek