Egyéb kategória

A saját gondolkodásmódotokon is múlik, visszatér-e az elmúlt szenvedély a párkapcsolatotokba

A szenvedély idővel csökkenhet egy hosszú távú párkapcsolatban, viszont fontos, hogy ne eleve úgy álljatok hozzá, hogy biztosan el is tűnik majd. Az intenzív érzelmi kötődés újra fellángolhat, csak hinnetek kell benne, és tennetek kell érte. Ne hagyjátok, hogy a negatív gondolkodásmódotok önbeteljesítő baljóslatot idézzen elő.

vous - 2018.09.30.
A saját gondolkodásmódotokon is múlik, visszatér-e az elmúlt szenvedély a párkapcsolatotokba

A hosszú távú párkapcsolatok, különösen a házasság közös általános narratívája, hogy a kezdeti szakaszban még lángol a szenvedély, intenzív a kémia és az érzelmi kötődés, majd mindez átalakul egy kevésbé intenzív, lassú, de állandó kötődéssé. Néhányan azt is állítják, hogy a szenvedély teljesen eltűnik a sok év elmúltával, és a helyét a sokkal inkább a gyakorlatias szeretet, vagy a csendes harag veszi át. De ha, hisztek ebben a narratívában, az sokkal nagyobb hatással lesz a kapcsolatra, függetlenül attól, mi történik a saját kapcsolatotokban.

A Northwestern University kutatói azt akarták kideríteni, hogy ez a „szenvedély eltűnése” elképzelés – az a meggyőződés, hogy a kezdeti varázslat soha nem tér vissza, miután elveszett – befolyásolja-e a tényleges kapcsolati eredményeket.

A kutatás eredményeiről a Mind Bodygreen is beszámolt, mely szerint a kutatás által közölt megállapítások alapján a gondolkodásmód fontos, amikor egy úgynevezett szenvedélyes kapcsolat megmentésére kerül sor. A kutatók több száz kapcsolatban lévő résztvevőt kérdeztek a kapcsolatuk állapotáról, az elkötelezettségük szintjéről és a szenvedély fogalmáról kapcsolatos meggyőződéseikről. Összességében az alacsony szenvedély valóban az alacsony elkötelezettséghez kapcsolódott, de ezt a kapcsolatot mérsékelte az a személy, aki a szenvedély romlását hitte.

Más szóval, ha úgy gondoljátok, hogy sosem kapjátok vissza ezt a szikrát, akkor nagyobb valószínűséggel a partnereteket okoljátok még a szikra elvesztése miatt is.

A kihunyt, szenvedély nélküli kapcsolat egy kicsit önmegvalósító próféciának tűnik.

A szenvedély csökkenése valóban ronthat a kapcsolaton, de azok, akik hisznek benne, hogy ez változhat, javulhat, nagyobb valószínűséggel hozzák helyre a kapcsolatot. Tehát a szenvedély ismét fellángolhat, csak változtatnotok kell a gondolkodásmódotokon, és szó szerint új életet kell lehelnetek a kapcsolatotokba. A szenvedélynek nem kell végleg eltűnnie, elég apró változtatásokat bevetni, visszatérni a mindennapi ölelésekhez, kettesben eltöltött közös minőségi időhöz, és a szenvedély idővel újra fellángol majd.

Forrás:
unsplash.com
Ajánlott cikkek