Egyéb kategória

Szigetlakók, avagy Robinson Crusoe él és virul

Valamiféle mélyen kódolt ősi ösztön él minden ember lelkében, amikor úgy érzi elege van a civilizáció alkotta játékszabályokból, kiszakítsa magát az uniformizált szürkeségből, felhúzza a vitorlákat, megragadja a kormánykereket és elhajózzon egy távoli sziget felé, amerre a szabadság szele lengedez. Ismerős érzés? Rinner Anitát, a Kata könyvespolca blog szerzőjét is megihlette.

vous - 2018.10.31.
Szigetlakók, avagy Robinson Crusoe él és virul

Azt, hogy valójában milyen is az élet a tengerrel körülölelt földdarabon csak egy szigeten élő őslakos tudja elmondani és most Senko Karuza személyében mesél is róla. Jöjjön hát a Szigetlakók című könyv, avagy Robinson Crusoe él és virul.

Néha a lelkes olvasó kezébe életízű, életírta könyv kerül olyan tengeri sóval fűszerezett mondanivalóval, hogy előhúzza a könyvespolc aljáról a világtérképet, fellapozza, majd becsukott szemmel rábök egy szigetre, szedi a sátorfáját, a Visa-kártyáját, a harminc faktoros napvédőkrémét és útnak ered. Egy szigetre, amely vadregényes, amely archaikus és hagyományaiban ősi, ahol visszatérhetünk a gyökerekhez.

Senko Karuza könyvéből megismerhetjük a robinsoni lét boldogságát és küzdelmeit. Karuza 1957-ben született Splitben. Gyermekkorát Vis szigetén töltötte, majd a Zágrábi Tudományegyetemen szerzett diplomát és jelenleg  a kis és távoli szigeteken való túlélés alternatív módszereinek kutatója.

S vajon mit jelent szigetlakónak lenni? A fergeteges humorral átszőtt történeteket olvasva arra jutottam, hogy szigetlakóként bezárva éljük meg a nyitottságot a világra egy mindig indulásra kész hajó kapitányaként.

Ám ha valakit az igazi robinsoni életmód érdekel, akkor a viharos hullámzással dacolva télen is marad és kitart. A téli időszakban eluralkodó letargia, kiüresedés ellen pedig jólesik egy pohár Vugava. A pohárban ott örvénylik a történet, amelyet idős borászok mesélnek erről a különleges szőlőfajtáról. Közben pedig ott fő a tűzön a többféle halból főzött, sűrű levesre emlékeztető brujet. Ahogy nemes egyszerűségében eléd kerül ez az étel, elönt az ennivaló élvezetének autentikus érzése és megérted, hogy Senko Karuza pontosan azt a részt őrizte meg belőlünk, amit mi emberöltők hosszú sora alatt gondosan kisterilizáltunk magunkból a civilizáció egyre növekvő eszköztárának segítségével.

A cikk folytatását ide kattintva >>> olvashatjátok.

Michaletzky Luca

Így menekülhetünk a durva hétköznapokban a civilizáció elől

A civilizáció az emberi fejlődés egyik legfőbb bizonyítéka. Ez a fejlődés pedig nemhogy megállni készül, de manapság gyorsabb, mint eddig bármikor. Ennek hatására az élet kényelmesebb, és úgy tűnik, boldogabb is lett: a fedél a fejetek felett, az orvosi ellátás, a munka és a szociális juttatások alapvető jogoknak tűnnek – mi több, okostelefon, wifi és pizzarendelés nélkül is már nehezen képzelhetitek el az életeteket. Mégis, időről időre egyes csoportok, itthagyva minden komfortot, visszavágyódnak a romlatlan természetbe. – Michaletzky Luca írása >>>

Ajánlott cikkek