Egyéb kategória

„Semmi szervi baj nem mutatkozott, mégis beteg voltam”

A stressz mindenki életében jelen van. Aggódunk a családunk miatt, idegeskedünk a munkahelyünkön, frusztrálnak az anyagi gondok, a korlátolt lehetőségek és szinte minden. Nincs olyan ember, aki ne idegeskedne valami miatt.

vous - 2018.12.29.
„Semmi szervi baj nem mutatkozott, mégis beteg voltam”

A múltban is idegeskedtek az emberek, de ezt mi mára egy teljesen új szintre emeltük. A stressz eredetileg egy olyan orvosi szakkifejezés volt, mely a szervezetünknek a különböző ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölte. Ma már úgy definiáljuk, hogy „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ez a válaszreakció ma már képes tartósan fennállni, ezáltal gyengítheti a szervezetünket, komoly egészségkárosodáshoz is vezethet.

„A szervezetem nem bírta tovább”

Julianna 11 éve vezet egy sikeres céget. A siker mögött persze rengeteg munka, ébren töltött éjszaka és aggodalom áll. „Mindenki arra törekszik, hogy jól csinálja a munkáját és sikeres legyen. Nekem mindig csak egy célom volt, hogy a családomnak biztos megélhetése legyen, hiszen én tudom, milyen a nélkülözés. Tavaly novemberben aztán minden összedőlni látszott. Valóban sokat idegeskedtem, de úgy gondoltam, hogy ez természetes. Aztán elkezdett rendetlenkedni a vérnyomásom. Kaptam gyógyszert, kényszerpihenőre küldtek, aztán újra munkába álltam. De egyszerűen az apró tünetek nem akartak megszűnni, majd újra és újra jelentkezett a magas vérnyomás, míg egy éjjel mentőt kellett hívni. A 200-as vérnyomásomat sehogy sem tudták lehúzni, így kórház lett a vége. Sok vizsgálaton részt vettem, de semmi szervi baj nem mutatkozott. Majd a háziorvosom, akivel jó kapcsolatban vagyunk hívta fel a figyelmem arra, hogy ez bizony az állandó idegeskedés eredménye. Pont abban az időszakban, a már meglévő munkahelyi gondok mellé jött a karácsonyi készülődés, ráadásul a családban is voltak gondok. Minden összejött és a testem egyszerűen nem bírta tovább.”

Olvassátok tovább a cikket ITT!

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek