Egyéb kategória

Így takarékoskodjunk diákként!

Az egyetemi és főiskolai évek alatt könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy nyomon kövessük mikor és mennyit költünk, így könnyen előfordulhat, hó végén már a zsebünkben csörgő aprót számoljuk le a sarki kisboltban. Tudatos költségvetés tervezéssel és egy kis odafigyeléssel azonban könnyen visszafoghatjuk kiadásainkat, sőt akár félre is tehetünk.

vous - 2020.06.16.
Így takarékoskodjunk diákként!

A legegyszerűbb módja ennek, hogy havi szinten összesítjük az összes kiadásunkat és bevételünket. Ezután válogassuk szét őket aszerint, hogy mely költségeink elengedhetetlenek és melyek azok, amelyekkel spórolni tudunk. Kiadásainkat mindig kövessük nyomon akár papíron, akár valamilyen költés figyelő applikáció segítségével. Pénzköltéseink rendszerezésével egy pontos képet kaphatunk arról, hogy az adott hónapban mire és mennyit költöttünk, valamint ez a módszer segíthet felismerni a különböző drága és rossz szokásainkat, amelyek elhagyásával jelentős pénzmennyiséget takaríthatunk meg minden hónapban.

Így takarékoskodjunk diákként!

Így takarékoskodjunk diákként!
Forrás:
123rf.com

A tudatos tervezés, az előre gondolkodás, és egy kis önuralom akár csodákat is tehet a pénztárcánkban.  

Ezután nézzük át bevételeinket és osszuk fel aszerint, hogy mikor és mennyi pénzhez jutunk és ebből mennyi ideig kell gazdálkodnunk. Az így keletkezett összeget pedig osszuk be amennyire csak tudjuk és ha lehet, ne költekezzük túl magunkat. Egy-egy nagyobb kiadás előtt nézzük át lehetőségeinket, és ha szükséges, folyamodjunk hitelfelvételhez. Extra motivációként kitűzhetünk valamilyen célt is magunk elé, például egy nyári fesztiválozást, vagy jobb albérletbe való költözést, ami segíthet minket abban, hogy minél tudatosabban gazdálkodjunk pénzünkkel.

Így takarékoskodjunk diákként!

Így takarékoskodjunk diákként!
Forrás:
123rf.com

Egy havi szintű büdzsé kialakítása és megtervezése azonban csak az első lépcső a pénzügyi tudatosság felé. Habár mint minden tervezet, a pénzügyeinket érintő kalkulációink is folyamatosan változhatnak, igyekezzünk a lehető legjobban tartani magunkat az eredeti elhatározásainkhoz.   

Ajánlott cikkek