5_jonathan-borba-v_2FRXEba94-unsplash

Ezeket érdemes tudnod a fogbetegségek lehetséges szövődményeiről

A statisztikák azt mutatják, hogy a megfelelő szájhigiéniára való odafigyelés a mindennapi teendők között gyakran elsikkad, vagy kimerül egy gyors, lefekvés előtti vagy épp ébredés utáni fogmosásban.

Az azonban, ha rendszeresen elhanyagolod a szád higiéniáját és ezzel ínyed, fogaid gondozását, ápolását, az évek múltán visszaütve, különböző fog- és ínybetegségek képében bosszulhatja meg magát.

Kérdés, hogy ki, mikor kap észbe, hogy ezen bizony mielőbb változtatni szükséges

Az első lukas fognál, ami egy rutin beavatkozással még megmenthető? Vagy már csak akkor, amikor a fog menthetetlen és eltávolítása szükségszerűvé válik? A fogbetegségek megelőzésére és kezelésére szerencsére több módszer is létezik.

Fogbetegségek súlyosbodásának megelőzési és kezelési módjai

A lerakódott plakkok és a fogkő eltávolítása szükséges a megfelelő szájhigiénia megtartásához.

A fogak kilyukadását sok esetben a plakkok, fogkövek lerakódása okozza.

A szuvasodás sokszor innen indul ki és a kemény fogállomány végleges roncsolódásával jár. A fogkő fogászati eltávolítása ezért kiemelten fontos, ha fogaink egészségének megelőzéséről van szó.

A fogszuvasodás során károsodott fog fogtöméssel állítható helyre

A fogfelszín és a fogközök rendszeres tisztításával és tisztántartásával, valamint a jó szájhigiénia fenntartásával megelőzhető a fogak szuvasodása.

Azonban még ennek ellenére is előfordulhat, hogy az egymással érintkező fogfelületeken idővel kialakul a szuvasodás. Amikor a szuvasodás még csak korai fázisban jár, lehetőség van a foganyag pótlására, vagyis a fog tömésére. A tömés amellett, hogy védi a fogat helyreállítja a fog funkcióját is.

Forrás:
unsplash.com

A fog gyökérkezelése a fogideg sérülése, elhalása vagy gyulladása esetén alkalmazott fogászati eljárás

A rágás során érzékeny, elszíneződött vagy akár lukas, éjszaka lüktető, sajgó fog komolyabb problémát jelezhet elő, amely miatt érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni.

Ha szuvasodás miatt van szükség a beavatkozásra a gyökércsatornák feltárása után megtisztítják az idegkamrát, majd egy antibakteriális anyaggal kezelik és kitöltik a csatorna üregét. Ezt követően kerül sor a fog tömésére.

Foghúzásra kerülhet sor, ha már nincs semmilyen lehetőség a fog megtartására

Ha a fogágy gyulladt, a fog mozog vagy a szuvasodás már olyan mértékben tönkretette a fog koronáját, hogy annak megmentésére sem töméssel sem korona készítésével illetőleg semmilyen egyéb (pl. gyökérkezelés) módon nincs lehetőség a fog megtartására, a fog eltávolítására, kihúzásra kerülhet sor.

A fogbetegségek, ha nem kerülnek időben kezelésre, egyéb szövődményekkel is járhatnak

A különböző szájüregi problémák test-szerte enyhébb és súlyosabb szövődményeket okozhatnak. A lukas fogakban pangó lepedékek és az azokban megtelepedett baktériumok miatti kellemetlen lehelet csak a jéghegy csúcsa.

Sokakat ér meglepetésként, hogy akár krónikus fejfájásuk, mandulagyulladásuk, tüdőproblémáik vagy ekcémájuk kiújulása mögött is egy fogászati góc rejtőzhet. 

A góc egy folyamatos gyulladás a szervezetben, amiből a baktériumok, gyulladást okozó toxinok bejutva a véráramba bárhova eljuthatnak; akár a test legtávolabbi pontjain is eredményezhetnek másodlagos megbetegedéseket, gyulladásos folyamatokat indíthatnak be.

A fogidegek elhalása nyomán például, amikor megszűnik a fogban a vérkeringés, az immunrendszer védekező mechanizmusa sem védi tovább a fogat

A szuvas, elhalt fogidegekkel rendelkező vagy nem megfelelően tömött fog ettől kezdve megfelelő kezelés nélkül komoly fertőzésgócként funkcionálhat. A fertőzés pedig kihatással lehet az egész szervezetre, hajhullást, bőr- és ízületi panaszok-, hormonális zavarok megjelenését is eredményezheti.

Ennél súlyosabb panaszokat is eredményezhet az elhanyagolt, rossz szájhigiénia

A szájüreg gyulladásos folyamatai ugyanis bizonyítottan kihathatnak a keringési rendszerre, és ezzel együtt a szív ereire és a szívizomra, továbbá okozhatnak vese és májgyulladást, valamint légzőszervi és idegrendszeri betegségeket is.

Amennyiben fontos neked az egészséged, legalább évente két alkalommal jelentkezz fogászati kontrollvizsgálatra, ugyanis csak így csökkentheted érdemben a góc kialakulásának esélyét!