Egyéb kategória

Te kipróbálnád a paleo étrendet? Néhány infó a döntéshez

Nemrég (sőt, talán most is) még a csapból is az folyt, hogy megtalálták a tökéletes módszert, amivel gyorsan le lehet fogyni: a paleo érdendet. Felrobbant az internet, hitegettek mindenkit, hogy egy hét alatt 2-3-4 kilót le lehet dobni. Tényleg?

vous - 2021.09.07.
Te kipróbálnád a paleo étrendet? Néhány infó a döntéshez

A paleolit diéta egy igen egyszerű életmód, melynek lényege, hogy bizonyos típusú ételeket száműzünk az étrendünkből. A paleolit korban még nem volt mezőgazdaság és állattenyésztés, tehát csak sült húsokat, halakat, kagylókat, tojásokat, dióféléket, zöldségeket, gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat és gombákat fogyasztott az emberiség. Ezekhez az ételekhez tökéletesen alkalmazkodott az emberi test is, így emésztésük nem jelent gondot a számunkra. Később azonban megjelentek a neolit ételek is a mezőgazdaság kialakulásával: a különböző tejtermékek, a babok és a hüvelyesek, a burgonya, a cukor és más “hamis” élelmiszerek.

Miért is jó a paleo étrend?

  1. Sokkal kevesebb feldolgozott ételt fogyasztasz
  2. Jobb szájhigiénia
  3. Megakadályozza a fogszuvasodást
  4. Hamarabb gyógyulunk ki például a náthából
  5. Gyorsabb, jobb emésztés

Azért azt ne felejtsük el, hogy mozogni mindenképp kell és ez az étrend is csak sportolás, edzés mellett működik. Te kipróbálnád a kőkemény paleo étrendet vagy inkább maradsz a sok-sok edzésnél?

Ha a paleolit étrend mellett döntünk, akkor fontos arra figyelnünk, hogy mindennap fogyasszunk húst és zöldségeket, valamint gyümölcsöket. De milyen előírásokra kell még odafigyelnünk?

Ne adjunk sót az élelmiszerekhez. A régi korok emberei sem használtak sót az ételeikben. A só igen káros, mivel ízfokozó hatása gyengíti az ízlelőbimbók hatásfokát és egy idő után kevésbé fogjuk érezni az ízeket. só nélkül viszont megérezhetjük az ételek természetes zamatát.

Az egyetlen ital, amit a paleolit táplálkozás megenged az nem más, mint a víz. de vizet is csak akkor kell fogyasztanunk, ha szomjasak vagyunk. A legjobb az olyan ásványvíz, ami igazoltan mentes mindenféle adalékanyagtól, klórtól és flourtól. Vásároljuk ezeket nagy PET palackokban. Ha koffeinre vágyunk, akkor kávé helyett bio zöld teát fogyaszthatunk, mivel ez a legkevésbé feldolgozott. A kókusztej is egy igen egészséges paleo ital.

Kerüljük el az agave nektárt, mivel magas a fruktóz tartalma és erősen finomított. Paleo édesítőszernek minősül a méz, a stevia, a nyírfacukor, de ezeket is csak korlátozott mennyiségben fogyasszuk. Egyébként egy idő után érezni fogjuk, hogy kevesebb édes ízre vágyik majd a szervezetünk.

Az alkoholos italok is kerülendőek a paleo étrendben, mivel nem tudunk arról, hogy őseink megették volna az erjesztett gyümölcsöket. Az élesztő is egy igen ellentmondásos anyag, jobb elkerülni.

A paleo élelmiszereknek igen magas a tápanyagtartalma, így nem szükséges külön a vitaminpótlás. Egy kivétel van ez alól: a D-vitamin. D-vitamint kell szedni azoknak, akik nem tartózkodnak egész évben a napon vagy nem esznek elegendő májat. Ha nem fogyasztunk elegendő halat, akkor omega-3 kapszulát sem árt szedni.

A paleolit étrendben akkor kell enni, amikor megéhezünk és nem a meghatározott napszakokban.

Ajánlott cikkek