Egyéb kategória

Mi a gond az X-Faktorral? – Nem, nem az, amire elsőre gondolsz

Hosszasan sorolhatnánk az X-Faktor hibáit, de rájössz, hogy mi lehet a valódi gond? Nem a minőség, nem a versenyzők, nem a stílus, még csak nem is a mentorok. Sejted már? Az, hogy csak bizonyos stílusú előadók tudnak érvényesülni.

vous - 2021.11.21.
Mi a gond az X-Faktorral? – Nem, nem az, amire elsőre gondolsz

Az emberek imádják leszólni a műsorokat, főleg a tehetségkutatókat nagy trend gyalázni manapság. Valljuk be, elég könnyű célpontok. Ilyen gyakran jelentkező produkció, mint az X-Faktor pedig óhatatlanul abba a hibába esik, hogy egyik évad hol jobban, hol rosszabbul sül el. Egyes vádak szerint egyenesen mélyrepülésben van. Nem akarunk abba belemenni, hogy milyen értéket közvetít a műsor, már, ha közvetít egyáltalán. Vagy azt részletezni, hogy mi az erőssége vagy a hátránya. Melyik versenyző vérzik el a mentora zenei döntései alapján, és ki az, akiben nem volt annyi potenciál. Tehát megint csak a mentorok bűne, hogy idáig elhozták.

Na, de akkor mi az, ami ennyire szemet szúrt mégis?

A legutóbbi évadokban is már igazán gyanús volt, és idén is egyre nyilvánvalóbb, hogy a közösségi média annyira hatással van az egész műsorra, hogy az valami döbbenetes. A nézők könnyedén követhetik Facebookon és Instagrammon a kedvenceiket, akár írhatnak nekik. Az már nézőn múlik, hogy lelkes bíztatást vagy aljas mocskolódást. Még véget sem ér a verseny, de már Youtube-on pörögnek a klipjeik.

Az egyre növekvő tendenciát még az is erősíti, hogy most már nemcsak a jó öreg SMS-ben való beküldés útján lehet szavazni, hanem applikációval is. A folyamattal nem lenne gond alapból, az új réteg, akiket be tudnak húzni ezzel a rendszerrel, azok könnyedebben tudnak így szavazni. Viszont eléggé eltolódott az arány.

X-Faktor zsűri

Amióta a ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti trió masszív pontját képezi a műsornak, azóta egy bizonyos irányba halad a tendencia.
Forrás:
RTL KLUB

A betelefonálós szavazások hőskorában nagymamáktól az unokákig jobban eloszlott az arány, most már nagyon érezni a fiatal generációnak hatalmát a szavazatok terén. Borzalmasan könnyen ki lehet a szavazások eredményét találni, pusztán pár tényezőt kell összemérni. Nézzük, hogy manapság mi kell ahhoz, hogy valaki tehetségkutatót nyerjen, vagy legalábbis sokáig a versenyben maradhasson! Mert az, hogy valaki képernyő kompatibilis és valamennyire tehetséges, már bőven kevés!

Ki nyerheti meg az X-Faktort?

Fiatalos

A legegyszerűbb, ha maga az előadó is fiatal, mint a célközönség, de ha korai huszonéves, még van esélye bevonzani a tinédzsereket.

Egyedibb picit

Legyen benne valami érdekesség, de ne térjen el nagyon az átlagtól, hogy a fiatalok tudjanak vele azonosulni, de az enyhe különcsége miatt érdeklődjenek is iránta.

X-Faktor fiúk

Gyakori, hogy a tinilányok megvesznek szavazás terén, ha a kiesés szélére kerül a kedvencük.
Forrás:
RTL KLUB

Instagram kompatibilitás

Ez a képernyős változat továbbfejlődése. Tehát, nem elég, hogy nézzen ki jól a képeken és felvételen, de tudjon élni az Insta és a YouTube előnyeivel. Ha influenszerszerűen tudja a fiatal rajongóit felspannolni, akkor a szavazóbázisa is rohamosan növekedni fog.

Hímnemű

Jól olvastad. De nem elég, hogy fiú legyen, jól is kell kinéznie/szerethető legyen. Amióta világ a világ, a tinilányok odavannak a jóképűbb, vagy számukra izgalmasabb énekesekért, és ráadásul ezt a korcsoportot a legkönnyebb fanatizálni. Összegezve, mivel a szavazók nagy része fiatal, és a lányok hajlamosabbak a lelkesedésre ilyen téren, így szinte behozhatatlan előnyt jelent, mert a sok kiscsaj meg fog veszni, ha a kiesés szélére kerül a kedvence. Minden követ megmozgatnak, hogy bennmaradjon a versenyben a kedvencük.

Bónusz pont: Dalszerző

Talán a legüdvözítőbb pont! Egyre népszerűbb, hogy előnyt élveznek azok, akik saját szerzeményeket képesek előállítani, mint azok, akik csak mások híres slágereit tudják középszerűen elénekelni. Mert az ilyen tehetségekben van potenciál, hiszen egymagukban több értéket tudnak teremteni, és talán nem vesznek el azonnal a süllyesztőben, mint a többi versenyző a műsor után.

X-Faktor élő show

Túlerőben kezdték el az élő show-t a lányok, és az első forduló kiesettjei is mind fiúk voltak.
Forrás:
RTL KLUB

Érezhető, hogy az elmúlt években is ezek a faktorok érvényesültek, egyre fokozottabban, és az idei év is ezt fogja igazolni. Amióta a ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti trió masszív pontját képezi a műsornak, azóta a Top 3-ba összesen 8 olyan egyedi versenyző/zenekari formáció jutott be, akik csak fiúk voltak. Csupán egy csapat (Ricco & Claudia), ami vegyes formáció volt, és mindössze csak 3 önálló női versenyző (Opitz Barbara, Serena Rigacci, Tamáska Gabriella) került dobogóra ezen időszak alatt. A legutóbbi évadban már a döntőig sem jutottak el lányok.

Idén ez úgy tűnik, hogy változik, hiszen túlerőben kezdték el az élő show-t a lányok, és az első forduló kiesettjei is mind srácok voltak. De kérdés, hogy a végén ki jut el a végéig.

Az egyediség és a dalszerzői véna inkább az előválogatóknál, a táborban és a mentorházban nagy előnyök, de volt már rá példa, hogy ezek az adottságok juttattak valakiket a győzelemig. 

A 25 év feletti kategóriából sem gyakran jutnak el a végéig, a bebetonozott három férfi mentor munkássága óta csak egyszer került ilyen kategóriájú versenyző (Zdroba Patrik) a harmadik helyig. Idén az életkort lehozták 22 éves korra, így valószínűleg több esélyük lesz. 

Ezek fényében, az idei évad sem lesz nagy meglepetés?  Az eddigi tendenciák alapján, ha a győztest nem is, de a finalistákat már meg lehet jósolni.

Ajánlott cikkek