Egyéb kategória

Mikortól ciki, ha a gyerek a szülőktől pénzt kér?

Munka nélkül, diákként nem mindig egyszerű megoldani, hogy pontosan hogyan oszd be a zsebpénzed, vagy a nyári melódból összeszedett fizudat. Ez azonban nem adhat okot arra, hogy mindenre otthonról kunyerálj, mert akad, amire igenis kínos pénzt kérni.

vous - 2021.12.19.
Mikortól ciki, ha a gyerek a szülőktől pénzt kér?

Anyagilag hosszú ideig a szüleidre vagy utalva, hisz nem egyértelmű, hogy az egyetem mellett lesz időd gyakornoki, esetleg diákmunkát vállalni. Bár ez azt jelenti, hogy több esetben kell pénzt kérni a szülőktől, bizonyos dolgoknál nem túl szerencsés ezt megtenni, nem azért, mert biztosan nem adnának, hanem mert van az a szint, amikor már kellemetlen.

1. Drága tech cuccokra

Egyértelmű, hogy tech cuccok nélkül még egy egyetemi órára sem lehet beülni például online oktatás alatt. Ez azonban nem jogosít fel arra, hogy a legújabb és legmenőbb tech holmikat kuncsorogd ki a szüleidtől. Nincs baj azzal, ha szükséged van ezekre a tárgyakra, és kérsz is ilyeneket, csak mérlegelj, a szüleid mennyit tudnak szánni erre.

2. Alkoholra, bulizásra

Nagyon gáz, ha az alkoholra valót  a szüleidtől várod. Ne csináld! Képzeld el a helyzetet, hogy épp nagyban bulizol, és amikor megkérdezik, hol dolgozol, annyit mondasz, hogy egyetemista vagy, és a szüleid támogatnak. A poharaddal a kezedben ezt elég ciki bevallani, szóval inkább az alkalmi meló, mint a megaláztatás. A méregdrága fesztiválokra pedig gyűjteni is lehet, ne várd el, hogy egyből megdobjanak egy bérlettel.

penz

Elég ciki bevallani, hogy a bulit is a szülők fizetik.
Forrás:
Unsplash.com

3. Influencer életstílusra

A szüleid nem a szponzorjaid. Nem az ő dolguk, hogy egy tarthatatlan életstílus fizetésében szerepet vállaljanak. Emiatt nem jogos, hogy ebben részt kell venniük, jobb, ha ezt el is felejted.

penz2

Az életstílusodért ne a szüleid pénztárcáját terheld.
Forrás:
Unsplash.com

Természetesen, nem tudod teljes mértékben függetleníteni magad anyagilag az egyetem alatt, de akár alkalmi munkákkal kiegészítheted azt a pénzt, amit kapsz, így akár nagyobb összeget is félre tudsz tenni. Ha erre sincs opció, akkor egyezz meg a szüleiddel egy havi összegben, amit mindenképp okosan ossz be.

Szabó Veronika

Ajánlott cikkek