Egyéb kategória

9 különleges animációs film, amely biztosan elvarázsol

Most nem a szokásos Disney-filmeket fogjuk neked ajánlani, vagy a gigantikusra nőtt animációs szériákat! Ismerj meg 9 olyan mesét, amelyet tényleg érdemes megnézned felnőttként is!

vous - 2021.12.26.
9 különleges animációs film, amely biztosan elvarázsol

Akadnak olyan animációs filmek, amelyek egyediségükkel, ötletességükkel és merész témaválasztásukkal bőven olyan különleges élményt nyújtanak, amelyre a legnagyobb költségvetésű rajzfilmek sem képesek! Íme 9 olyan gyöngyszem, amelyeket érdemes akár többször is megnézni!

A tenger dala

A tenger dala

Forrás:
A tenger dala / Song of the Sea (2014)

Egy varázslatos északi mese fókatündérekről, bagolyboszorkányokról, manókról és egyéb különös szerzetekről. A Kells titka és a Wolfwalkers alkotója lenyűgöző látványvilágú mesét alkotott, amely csodálatos zenei világával együtt igazi drágakő az animációs mesék palettáján. Magával ragadó történet egy testvérpárról, akik egy világítótoronyban élnek apukájukkal, ám a kislány nem is olyan hétköznapi gyermek, mint gondolnánk.

A vándorló palota

A vándorló palota

Forrás:
A vándorló palota / Howl's Moving Castle (2004)

Mijazaki Hajao japán rajzfilmkészítő megkerülhetetlen óriása a szakmának. Életműve egy külön ódát érdemelne — kezdve a Chihiro Szellemországban alkotással —, de A vándorló palota talán még annál is emlékezetesebb élményt nyújthat. Képzelj el egy elátkozott fiatal lányt, aki egy öregasszony testében él egy különc varázsló palotájában. A lány plátói szerelme gazdája iránt, a palota különlegessége, hogy ajtaján mindig más helyre lehet eljutni és a steampunk világ atmoszférájának keveredése igazán elindítja az ember fantáziáját.

Az élet könyve

Az élet könyve

Forrás:
Az élet könyve / The Book of Life (2014)

A mexikói túlvilág kultúrája európai szemmel döbbenetesen színes! Inkább tűnik a halottak napja egy óriási karneválnak, mint csendes megemlékezésnek. Pár évvel később a Coco című mese is megmutatta micsoda pompa vár a halottakra a túlvilágon, de Az élet könyve története archaikusabb sokkal. Egy szerelmi háromszögbe avatkoznak bele az istenek fogadásukkal, így az egyik hősszerelmes idejekorán eltávozik az élők sorából. Ideje visszajutni szerelméhez az élők birodalmába, de ez nem is olyan egyszerű!

Kubo és a varázshúrok

Forrás:
Kubo és a varázshúrok / Kubo and the Two Strings (2016)

A Laika Stúdió szemkápráztató módon használja a stop motion technikáját, az a stop-trükköt. Az origami figurákat életre keltő, félszemű kisfiú kalandjai egyszerre szívbemarkolóan szomorúak és kedvesen mulatságosak. Kubo mágikus története nem rajzolt, hanem a valóságban is megalkotott díszletek és bábok ügyes mozgatásnak végeredménye.  Hiába hiszed a végeredmény láttán, hogy egy gyönyörű nyugati stílusú animációt látsz. Kubonak szembe kell szállnia a gyász nehézségével, miközben a saját életéért küzd elvarázsolt segítőivel az oldalán. Megható és csodás mese az elengedésről és az újrakezdésről.

A halott menyasszony

Forrás:
A halott menyasszony / Corpse Bride (2005)

Tim Burton morbid, mégis szórakoztató stop motion meséje egy tévedésről szól, amikor egy riadt vőlegény véletlenül egy halott lányt jegyez el egy kísérteties erdőben. Síron túli rémek, a náluk sokkal rémisztőbb viktoriánus élők és a háttérben meghúzódó gyilkosság bonyolítja tovább az amúgy is abszurd alaphelyzetet. Ez a mese Burton Karácsonyi lidércnyomására erősen emlékeztet látványban, sok karakterben és zenében is, hiszen ennek a dalait is Danny Elfman szerezte. Mégis, egy egészen új megközelítésből láthatod, hogy a borzongató viktoriánus kísértettörténetek is lehetnek derűsek!

Coraline és a titkos ajtó

Forrás:
Coraline és a titkos ajtó / Coraline (2009)

Elsőre gyerekmesének tűnhet, hogy egy kislány talál egy rejtett ajtót új házukban, aminek túloldalán olyan világ rejlik, ahol minden sokkal tökéletesebb, kivéve, hogy ott mindenkinek gomb van a szeme helyén.  Ne tévesszen meg a Laika Stúdió gondozásában készült, Henry Selick által rendezett stop-motion! A rendező, akinek a nevéhez a Karácsonyi lidércnyomás tartozik és vele együtt a Laika Stúdió, akik mindig is tartalmas filmek elkészítését szorgalmazták, most is ennél összetettebb alkotást készítettek. Figyeljünk csak az apróságokra: miért is lenne rendben, ha egy kislánynak fel kéne áldoznia a szemeit és gombokat varrnának a helyükre, hogy megkapja a kívánt szülői figyelmet? Lehet nem ő az első, akinek ezt felajánlották a furcsa ajtón túli világban?

Ruben Brandt, a gyűjtő

Ruben Brandt, a gyűjtő

Forrás:
Ruben Brandt, a gyűjtő (2018)

Magyar animációs akció-thriller noir elemekkel, művészeti alkotásnak beillő képi világgal! Ne riasszon el, hogy hazai mű, nem véletlenül volt nemzetközi siker! Főhősünkre híres festmények támadnak rá álmában, hogy megszabaduljon a gyilkos álmoktól, ezért egy vonzó tolvajnő segítségét kéri, hogy szerezze meg neki a képeket. Azonban a különös terápia nem mindenkinek nyeri el a tetszését, maffiózók és ügynökök is a nyomukba erednek. Ilyen animációt még biztosan nem láttál, le sem tagadhatja, hogy képzőművész találta ki!

A kutyák szigete

Forrás:
A kutyák szigete / Isle of Dogs (2018)

Wes Anderson bárhol felismerhető, szimmetriát túlzásba vivő képsorai gyermeki képzeletvilágot vegyítenek egy szürreális látásmóddal. Ebben az alkotásában a nem is olyan távoli jövőben az összes kutyát száműzik egy szemétszigetre, hogy a társadalomtól távol éljenek. Egy kisfiú azonban kedvence nyomába ered, és repülővel átszökik a veszélyes szigetre. Pár kiéhezett és göthös eb segít neki, hogy megtalálja, akit keres. Elsőre nem túl különleges, de ahogy Anderson szövi a szálakat és mutatja a be a kitaszított négylábúak életét, azzal igazán újat tudott mutatni.

9

9

Forrás:
9 / 9 (2009)

Steampunk mese egy posztapokaliptikus világban, ahol a nagy világégést csak 9 lélekkel megáldott rongybábú és pár ádáz fémszörnyeteg éli csak túl. A kis csapat elsőre gyengének és szokatlannak tűnik, mégis az ő feladatuk a civilizáció utolsó morzsáinak a megmentése. Közel sem vidám mese, baljós jövő képet fest elénk, mégis a hangulata és zordon atmoszférája miatt érdemes hitet vetni a kis lényekbe. Mindemellett megemlítenénk, hogy Tim Burton szárnya alatt készült az alkotás.

Jó filmezést!

Ajánlott cikkek