Egyéb kategória

Nem mindenkit dob fel: 3 ok, amiért utálunk versenyezni

Bár vannak olyanok, akik kifejezetten élvezik megmérettetni magukat különböző versenyek keretein belül, mégis, a legtöbben általában irtóznak tőle. Ennek több magyarázata is van, ami nem feltétlen csak az egyén személyével függ össze. Mi az oka annak, hogy nem szeretünk versenyezni?

vous - 2021.12.26.
Nem mindenkit dob fel: 3 ok, amiért utálunk versenyezni

Bár a felkészítő tanárok, valamint az iskola repesve fogadja a versenyeken elért eredményeket, a diákok sokszor annyira nem élvezik a helyzetet még akkor sem, ha jó eredményeket értek el.

1. Túl nagy a nyomás

Általában a diákok jelentkeznek a különböző versenyekre, azonban az is előfordul, hogy az oktatók automatikusnak veszik azt, hogy aki jól teljesít, szeretné megmérettetni magát akár az iskola falain kívül is. Ez nem minden esetben van így, és ha a szerencsétlen diák nem tud nemet mondani, akkor viszonylag nagy nyomás nehezedik rá, hisz valójában nem is szeretne készülni, mégsem akar csalódást okozni, ha már „elvállalta” a feladatot.

Mi az oka annak, hogy nem szeretünk versenyezni?

Mi az oka annak, hogy nem szeretünk versenyezni?
Forrás:
Pexels

2. Negatív érzéseket vált ki

Mindegy, milyen eredményt viszel haza, a versenyek negatív érzéseket is kiválthatnak benned. Ha nem sikerült, akkor csalódást okozol magadnak, vagy akár tanáraidnak, szüleidnek, ha pedig jó eredményeket érsz el, akkor féltékeny osztálytársak hadával találod magad szemben, akiket nem érdekli, hogy a jó eredményed nem ellenük szól.

3. Önbizalom csökkenéséhez vezethet

Főleg akkor okozhat problémát az önbizalom kiépítésében, ha gyakran negatív eredményekkel zárod a megmérettetéseket. Bármilyen jellegű versenyről legyen szó, például ha túl sokat kell kidobósoznod tesin, amiben béna vagy, akkor bizonyos idő elteltével csak úgy fogsz magadra gondolni, mint aki béna ebben a labdajátékban. Közben pedig lehet, neked csak kicsit több segítség kellene, és egyébként is, másban kiválóan tudsz teljesíteni.

Bár a versenyeknek pozitív hatásai is vannak, hisz általuk kiléphetsz a komfortzónádból, segít tanulni a hibáidból, valamint felkészít az esetleges kudarcélményekre, mégis, aki nem igazán bírja, kerülje a hasonló helyzeteket, hisz csak a rossz szájíz fog utánuk maradni.

Ajánlott cikkek