Egyéb kategória

Hiányzó fogak: ezért ne várjatok a fogpótlással

Egyes statisztikák szerint Magyarországon egy felnőtt embernek átlagosan 10 foga hiányzik, és ebből csak néhányat pótoltat. Az átlagolás azt jelenti, hogy van, aki minden hiányzó fogát pótoltatja, és vannak, akik évekig vagy akár évtizedekig halogatják a fogpótló kezeléseket. De mennyi hátrányuk származik ebből? Dr. Záhonyi Balázst, az Uniklinik Fogászat orvosigazgatóját faggattuk a fogászati implantáció előnyeiről és hátrányairól.

vous - 2022.01.06.
Hiányzó fogak: ezért ne várjatok a fogpótlással

Mivel lehet pótolni az eltávolított fogakat? Melyek a legnépszerűbb kezelések?

dr. Záhonyi Balázs: Ez függ a hiányzó fogak számától, a hiányzó fogak pozíciójától és a páciens igényétől. Egy foghiány pótlásakor már a tervezési fázisban részletesen elmondjuk neki, melyik fogpótlás az ideális az ő esetében, mik az előnyök, hogyan zajlik a beavatkozás, hogyan kell ápolnia a pótlás körüli részeket, és bármi mást, amit tudni szeretne. Sokszor több megoldás is felmerülhet az adott foghiány pótlására. A fogorvos feladata, hogy a kezeléseket illetően teljes körűen tájékoztassa a pácienst. Így az emberek az információk birtokában az orvosukkal átbeszélve a kezelési tervet teljes biztonsággal vághatnak bele a kezeléssorozatba.

Dr. Záhonyi Balázs

Dr. Záhonyi Balázs
Forrás:
Uniklinik Fogászat

A legnépszerűbb kezelések a saját fogakra készülő hagyományos fogpótlások, például a hídpótlás, amely a saját fogakra van ragasztva. Gyakoriak a kombinált pótlások is, amelyek kivehető részt is tartalmaznak. Ezenkívül szóba jöhetnek a teljes mértékben kivehető pótlások, amelyek támaszkodhatnak a fogakra, de teljes foghiány esetén is alkalmazhatóak. A hagyományos eljárásokkal ellentétben implantáció esetén egy vagy több műgyökeret ültetünk az állcsontba, hogy ezzel plusz pillért biztosítsunk a fogpótlásnak. Erre a műgyökérre jön egy átkötő elem, az úgynevezett felépítmény – erre rögzítjük a koronai részt, a hidat, vagy akár az egész fogsort helyettesítő pótlást.

A híd vagy az implantátum a tartósabb megoldás?

Mindkét pótlástípus megbízható, tartós megoldás. A különbség abban van, hogy egy hídpótlásnál a hiányzó fog(ak) melletti fogakat elő kell készíteni, vagyis le kell csiszolni ahhoz, hogy pillérként szolgálva tartsák a hídpótlást.

Az implantátum esetében viszont a szomszéd fogak nem érintettek: a csontba ültetjük be az implantátumot, amely azután önállóan megtartja a fogpótlást. Stabilitás tekintetében nincs különbség köztük, mivel mindkettő fix pótlás. 

Amit mérlegel a páciens és a fogorvos együtt, hogy a hiányt határoló fogak alkalmasak-e hídpótlásra, esetleg kifejezetten javasolt a fogak koronázása – például gyökérkezelt fogaknál, esztétikai okból vagy nagyméretű tömések esetén. Ezeknél a fogaknál a fogtechnikus által készített korona/hídpótlás, amennyiben a fog nagy része töméssel amúgy is pótolt, megvédi azt az esetleges töréstől. 

Ha a foghiányt ép fogak veszik körül, lecsiszolás helyett érdemes megőrizni épségüket, és inkább implantációt alkalmazni. Műgyökér-beültetésnél komoly befolyásoló tényező a rendelkezésre álló csontmennyiség, amely egy CBCT-felvétel alapján előre felmérhető. A hiány mértéke is döntő tényező lehet. Amennyiben hátsó pillér hiányzik vagy egymás mellett több fog került kihúzásra akkor a hídpótlás gyakran nem kivitelezhető.

Összességében gyakran több pótlásfajta között lehet mérlegelni, máskor csak az egyik vagy a másik jöhet szóba. Erre jó példa, amikor minden fog hiányzik. Ebben az esetben ugyanis csak implantáció segítségével lehet fix, jól funkcionáló és esztétikus fogpótláshoz jutni.

Ilyenkor minden hiányzó fog helyére kerül egy implantátum?

Nem, ez szükségtelen. Teljes foghiányra inkább az All-on-4 és All-on-6 megoldásokat alkalmazzuk. Ezek angol elnevezések, és azt jelentik, hogy minden fogat tudunk úgy pótolni, hogy ahhoz csupán 4-6 műgyökeret kell beültetni az alsó vagy felső állcsontba, majd ezekhez rögzítjük a fogakat helyettesítő fogpótlást.

Természetesen nem mindegy, hova és hogyan kell behelyezni az implantátumokat: ennek megvan a maga kialakított szakmai protokollja. A végeredmény egy stabil, biztonságos, modern fogpótlás.

Mi van akkor, ha valaki úgy dönt, hogy nem akarja pótolni a hiányzó fogakat?

A hiányzó fogak mindig zavaróak. Minél feltűnőbb helyen van a hiány, annál inkább. De ha a hátsó őrlőfogak hiányoznak, amelyek egyáltalán nincsenek szem előtt, az is napi szinten problémát okozhat. Hiszen azokat a fogakat rágásra, az étel apróra őrlésére találta ki a természet. Ezért ha nincsenek ott, akkor nem tudjuk rendesen megrágni az ételünket. Ilyenkor az elülső fogakra kerül át a rágás, ami ezen fogak gyorsabb kopásához, hosszú távon állkapocsízületi problémákhoz vezethet.

Ha valaki nem akarja pótolni a hiányzó fogakat, annak nem az az oka, hogy őt ez egyáltalán nem zavarja, hanem valami más. Lehet, hogy tart a kezeléstől, lehet, hogy túlságosan elfoglalt, érzelmileg vagy anyagilag megterhelőnek találja, vagy nem tudja, mi vár rá, és fél az ismeretlentől, esetleg tévhiteknek esik áldozatul… Sok oka lehet annak, ha valaki halogatja a fogpótlást, de szakmai szempontból ez semmiképpen sem javasolt.

Forrás:
uniklinik.hu

Mik a fő érvek? Már azon túl, hogy egy teljes fogsor szebb, és nagyobb önbizalmat ad, mint egy hiányos?

Már egy hiányzó fognak is következményei lesznek hosszú távon, amennyiben nincs pótolva. A fogat határoló fogak a hiány irányába dőlnek, mivel megváltozik az addig kiegyenlített harapás. 

A szemközti fog elkezd kiemelkedni, ezáltal a szemközti állcsontban lévő fogak is érintettek lesznek. A kiemelkedő fog és a szomszéd fogak közötti rés egyre nagyobbá és egyre nehezebben tisztíthatóvá válik. Az emberek zöme átszokik a másik oldalon való rágásra, ahol nincs foghiány. Ezáltal azt az oldalt túlterheli, és ezáltal gyakrabban alakul ki szuvasodás is.

Emellett a foghiány helyén előbb-utóbb meggyengül, elsorvad a csontszövet.

Ez elsőre talán nem hangzik katasztrófának, ám ha később mégis úgy döntünk, hogy szép hollywoodi mosolyt akarunk, nem lesz hova beültetni a műgyökeret, amely az új fogat tartaná. Mert a csont, amelyben megkapaszkodhatna, nincs többé, vagy olyan gyenge, hogy a műfog nem tudna stabilizálódni benne. Ezért, amennyiben nincs annyi és olyan pozíciójú saját fogunk, amelyekre hidat lehetne rögzíteni, akkor a beültetéshez ilyenkor már biztosan csontpótlásra is szükség lesz.

Vagyis minden amellett szól, hogy a kialakult hátsó régióban lévő foghiányokat is pótolni kell?

Szakmai szempontból mindenképpen. És minél több fog hiányzik, annál inkább. A problémák eleinte nem tűnnek súlyosnak, de hosszú távon kiütköznek a funkcionális gondok: kevesebb foggal a rágás, harapás is egyre nehézkesebb, egyre tökéletlenebb. 

Beszéltünk arról, hogy a fogászati implantáció évtizedekre megoldhatja a hiányzó fogak problémáját. Vagyis akár életünk végéig is kitart, nem kell lecserélni újra meg újra, mint egy régi tömést?

A műfogak technológiája ma már olyan magas szinten van, hogy ha a fogorvosokon múlna, jóformán minden beültetett implantátum egy életre szólna. Persze fontos, hogy egy képzett és gyakorlott implantológus-szájsebész végezze a beültetést, a műgyökér csúcsminőségű titánötvözetből készüljön, és a használt technológia egy modern, CT-vezérelt digitális rendszer legyen. Nálunk, az Uniklinik Fogászaton ez alap. Következésképpen nagyon jók a fogászati implantáció sikermutatói. 

Ám ott van a másik oldal is, a páciens felelőssége. A műfogat ugyanúgy tisztán kell tartani, mint a saját fogakat, különben a körülötte levő íny gyulladásba jön. Ez a gyulladás felemésztheti a műgyökér körüli szöveteket, ami a műfog kilazulását, kiesését eredményezheti. Hasonló következményekkel járhat a dohányzás is. Ám ha a páciens lelkiismeretesen ápolja a fogait, és leteszi a cigarettát, minden esélye megvan rá, hogy műfogai ugyanolyan remekül szolgálják élete végéig, mintha a saját fogai lennének.

Ajánlott cikkek