Egyéb kategória

Hogy oldjam meg úgy a konfliktusomat, hogy mindenki elégedett legyen?

Az asszertív kommunikáció megerősíti a kapcsolataidat, csökkenti a stresszt egy konfliktus esetén, valamint segít a nehéz pillanatok leküzdésében. Egy illedelmes „nem” segíteni fog, hogy ne vállald túl magad, valamint hogy a másik személy se érezze magát megbántva.

vous - 2022.01.22.
Hogy oldjam meg úgy a konfliktusomat, hogy mindenki elégedett legyen?

Az asszertív kommunikáció segít abban, hogy könnyebben tudd kezelni a kellemetlenkedő családtagjaidat, ismerősöket, munkatársakat. Tulajdonképpen általa egészséges határokat tudsz létrehozni, hogy a saját érdekeid, valamint másoké találkozzanak, anélkül, hogy haraggal tekintsetek egymásra.

1. Tényszerűen mondd el azt, ami nem tetszik

Tárgyiasan írd le azt, hogy mi az, ami a másik viselkedésében nem tetszik, amin változtatni szeretnél. Ne használj negatív jelzőket, inkább olyan tényeket és igazságokat közölj, amiket nem lehet megkérdőjelezni.

2. Ne ítélkezz vagy túlozz

Ne dramatizáld túl azokat a dolgokat, amik nem tetszenek a másikban. Ne ítéld meg, hogy hogyan viselkedtek veled, inkább mondd el, hogy az milyen következményekkel jár. Például, hogy ha megbeszélted valakivel, hogy fél egykor találkoztok, de csak egykor jelenik meg, mondd el, hogy –  tegyük fel – egy óra helyett, már csak felet tudsz vele lenni.

3. „Én” a „te” helyett

Ha a saját érzéseidet vagy megfigyeléseidet fogalmazod meg, akkor azzal nem támadod a másikat. Akkor azonban, ha úgy fogalmazol, hogy „többet ne késs” kevesebb sikert érsz el, mintha azt mondod, „szeretném, ha többet nem késnél”.

pexels-photo-7516285

Ha a saját érzéseidet vagy megfigyeléseidet fogalmazod meg, akkor azzal nem támadod a másikat.
Forrás:
Pexels.com

4. Amikor te, akkor én

Magyarázd el a másiknak, hogy amikor bizonyos módon viselkedik, akkor te mit érzel. Így nem támadod a másikat, mégis, el tudod mondani számára, hogy mi a problémád a viselkedésével.

5. Ha nem megy, ne erőltesd

Ha valaki abszolút nem vevő arra, hogy ezzel a módszerrel beszéljétek meg a dolgokat, akkor sem kell elszomorodnod, nem a te hibád. Ilyen helyzetben jobb továbbállni, hisz az üzenet nem igazán tud eljutni a másikhoz.

Ajánlott cikkek