A fogyasztói társadalmak egyik nagy kérdése, hogy hogyan lehet az italosflakonok kérdését környezettudatosan, mégis egészségesen megoldani. Egy amerikai kutatás meglepő következtetésre jutott a PET-palackok környezettudatos alternatívájával, a kulacsokkal kapcsolatban – írja a New York Post. A tanulmány szerint egy átlagos, nem rendszeresen tisztított kulacs száján sokkal több baktérium található, mint a legkoszosabbnak tartott otthoni eszközeinken. A kutatók különböző típusú kulacsokról – szívószálas, kupakos és sportkulacs – vettek mintákat, hogy minél pontosabb eredményt kapjanak.

A kutatás adatai alapján, ha nem rendszeresen és nem elég alaposan mosogatjuk el kedvenc vizes flakonunkat, 40 ezerszer annyi baktérium telepedhet meg a száján, mint egy vécéülőke felületén, 14-szer annyi, mint házikedvenceink tányérjában, illetve kétszer annyi, mint a konyhai mosogatógépben. A kutatók elsősorban kétféle baktériumot találtak, Gram-negatív baktériumokat és bacilusokat. Az előbbiek olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyek egyre inkább ellenállnak az antibiotikumoknak, az utóbbi bacilustípusok pedig gyomor-bélrendszeri problémákat okozhatnak. A három vizsgált kulacstípus közül a sportkulacsok bizonyultak a legtisztábbnak, tizedannyi baktériumot tartalmazva, mint a kupakos vagy szívószállal ellátott társaik.

A koronavírus-járvány alatt a kulacshasználat reneszánszát éltük, amelyet a több millió TikTok-videó, illetve a Stanley Cup-őrület is bizonyít. A kulacs-ajánlások mellett azonban egyre több negatív videó is megjelenik a platformon, ijesztőbbnél ijesztőbb esetekkel – például az egyik felhasználó a kulacsában található penész miatt kapott torokfertőzést.

@6gaycatsinajumper

Mold sickness is no joke, this sucks #blackmold #mold #waterbottle #emotionalsupportwaterbottle #moldsickness

♬ original sound – Icarus Sawyer

Bár a kulacsok elsőre kényelmes és környezetkímélő megoldásnak tűnhetnek, felmerül a kérdés, hogy vajon megéri-e használni őket, veszélyeztetve az egészségünket. A cél az lenne, hogy úgy lehessen vizet inni egy-egy mozgalmas nap során, hogy ne halmozzunk vele szememet. Azonban a kulacsok tisztántartási nehézsége miatt lehet más alternatívát is érdemes behozni a mindennapokba.

Ref-PET – nem véletlen, hogy egyre népszerűbb

A baktériummentes vízfogyasztás hallatán a PET-palackos ásványvíz juthat eszünkbe, ám egyszer használatos jellege miatt nagyon ártalmas a környezetre. Azonban Magyarországon az éves 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint fele műanyag palackos, így hatalmas potenciál rejlik a fenntartható megoldást kínáló újratölthető palackokban, az úgynevezett refPET-ben.

A cserepalackos ásványvíz tűnik a jelenlegi legoptimálisabb megoldásnak, mivel egyesíti a PET-palackok és a kulacsok előnyeit: baktérium- és penészmentes vizet ihatunk belőlük, illetve alapos tisztítás és csíramentesítés után akár 25-ször újratölthetik ugyanazt a palackot, tudatosabb, környezetbarátabb alternatívát kínálva. Hazánkban a ballonos vizek már irodai, közintézéményi szinten egyre jobban terjednek, de háztartási fogyasztásra egyelőre egyedül az Oonly pannonhalmi ásványvízmárka forgalmaz cserepalackos ásványvizeket.

Forrás: Oonly

Magyarországon átlagosan évi 130 liter ásványvizet fogyasztunk fejenként – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2023-as kutatásából. Ez a mennyiség másfél literes kiszerelésű palack esetén, körülbelül 86 eldobható PET palackból fogyasztja el. Egy 25-ször újrahasznált cserepalackos  megoldással az egy főre jutó évi 86 PET palack mindössze évi 3 cserepalackra csökkenthető. Felmerülhet még, hogy mi a helyzet az üveg palackokkal, miért kell mindent műanyagból készíteni? Fenntarthatósági szempontjából a refPET jobb, mint az újratölthető üveg, még akkor is, ha az újratölthető üveg többször használható. Lehet, hogy egy üvegpalack 1,5-2-szer annyi utat tud megtenni meg, mint egy refPET palack, de még így is alacsonyabb lesz az újratölthető ref-PET karbon-lábnyoma. Ennek oka az újratölthető üveg megnövekedett súlya, amely gyakran 8-10-szer nehezebb, és amelynek előállításához jelentős energiabefektetés szükséges. Az üveggyártáshoz felhasznált energia metángázból származik, a folyamatot pedig nehéz szén-dioxid-mentessé tenni.

K. Lili

1. Ismerjük meg alaposan a célközönségünket!

A webshop indítás első lépését a piackutatás jelenti. Pontosan fel kell térképeznünk a célközönségünk igényeit és szokásait, illetve azt is, hogy az adott termékekre mennyit hajlandóak költeni.

Ha kihagyjuk a kutatómunkát, akkor hiába készítünk vagy bérlünk egy remekül kinéző webshopot, az oda érkező látogatók nagy valószínűséggel nem fognak vásárolni, vagy jóval kevesebb forgalomra számíthatunk a kelleténél. Minél jobban ismerjük a potenciális vásárlóinkat, annál könnyebben tudunk hatni rájuk, és annál több bevételt termelhetünk.

2. Döntsünk webáruház készítés vagy bérlés mellett!

Mindkét lehetőségnek megvannak a saját előnyei és hátrányai, ezért érdemes hosszabb időt szánni a döntés meghozatalára.

Ha webáruházat készíttetünk, akkor minden bizonnyal egyszeri díjat kell fizetnünk a fejlesztőcsapat számára, a weboldal pedig teljes mértékben a mi tulajdonunk lesz. A fejlesztések terén sincs megkötve a kezünk, hiszen a webshop kinézetétől kezdve a bővítményeken át bármit módosíthatunk és személyre szabhatunk. Természetesen ez az egyszeri fejlesztési költség akár 1-2 évnyi webshop bérlés árával is vetekedhet.

Amennyiben a webáruház bérlést választjuk, akkor havi vagy éves díjjal kell számolnunk. Egy bérelhető webshop motor esetében számos előre elkészített, profi design áll a rendelkezésünkre, azonban a weboldalt kevésbé tudjuk testreszabni. Kezdők számára mindenképpen a bérlés jelentheti a megoldást, hiszen a termékfeltöltés és a fizetési rendszerek bekötése, illetve az egyéb szolgáltatások beállítása is sokkal egyszerűbb, mintha a saját weboldalunkon kéne dolgoznunk.

3. Készítsünk költségvetési tervet!

Számoljuk ki legalább 1 évvel előre, hogy mire mennyit tervezünk költeni. Ugyanis a webshop elindítása után még lehet, hogy hónapok kellenek, amíg a marketing kampányok beérnek és végre profitra tehetünk szert. Készüljünk fel erre az átmeneti időszakra, és tervezzünk precízen, hogy soha ne érjenek váratlan meglepetések.

Inkább becsüljük alá a várható bevételünket, minthogy túlzott optimizmussal indítsuk útjára a webáruházunkat. Határozzuk meg konkrétan, hogy mennyi pénzt tudunk a webáruház készítésre vagy bérlésre, illetve a különböző marketing kampányokra költeni. Legyen stabil az anyagi helyzetünk, és maradjunk türelmesek, hiszen megfelelő munkával 1-2 év leforgása alatt garantáltan sikeres lesz az üzletünk.

4. Szervezzük meg a logisztikát!

A profi logisztikán rengeteg múlik, ugyanis a vásárlók már rendkívül hamar és természetesen minden esetben sértetlenül szeretnék kézhez kapni a csomagjaikat. Ha nem dropshipping rendszerre épül a webáruházunk, hanem saját termékkészletet tartunk fenn, akkor a fulfillment szolgáltatásokat is ajánlott számításba venni.

A fulfillment lényege, hogy a logisztikával járó összes teendőt egy tapasztalt csapat számára szervezhetjük ki. Nekünk csupán az áruk beszerzéséről kell gondoskodnunk, a logisztikai partnerünk pedig a termékek raktározásától kezdve a csomagoláson át egészen a házhoz szállításig minden teendőt ellát. Így rengeteg időt és energiát spórolhatunk, amit webáruházunk további fejlesztésére fordíthatunk.

TIPP: Csomag díjkalkulátor segítségével pillanatok alatt kiszámíthatjuk a csomagküldés várható költségeit.

5. Fektessünk tudatosan a marketingbe!

Online marketing eszközökkel remekül elérhetjük a célközönségünket, és mindig releváns forgalmat szállíthatunk az oldalunkra. Webáruház esetén jellemzően a keresőoptimalizálás (SEO) és a hirdetések (PPC), illetve a közösségi média marketing iránt érdeklődnek a tulajdonosok. Ezekről a lehetőségekről ajánlott marketing szakemberekkel egyeztetni, hiszen legyen szó SEO-ról vagy PPC kampányok készítéséről, a kívánt eredményeket csakis megfelelő munkával érhetjük el.

Ha nincs tapasztalatunk az előbb felsorolt marketing eszközök használatában, akkor akárcsak a logisztikát, úgy ezeket a feladatokat is érdemes kiszervezni. Így biztosan nem fogjuk amatőr kampányokra égetni a pénzünket, hanem napról napra gyarapíthatjuk webáruházunk forgalmát.

Ha webshop indítása előtt állunk, akkor a fenti 5 tippet mindenképp vegyük figyelembe. Fektessünk elegendő időt az előkészületekbe, hiszen webáruházat indítani könnyű feladat, viszont sikeresen üzemeltetni már annál nagyobb kihívás. Tervezzünk pontosan a kiadásainkkal, kérjünk árajánlatot több marketing cégtől is, és használjunk csomag díjkalkulátort a várható szállítási költségek kiszámításához.

A mell ciszta kialakulásának okai

A mell ciszták kialakulása több tényezőre vezethető vissza, köztük a hormonális egyensúlyzavarokra, mint az ösztrogéntúlsúly. Az egészséges életmód, mint a helyes stresszkezelés és a megfelelő táplálkozás, jelentősen hozzájárulhat a mell ciszta felszívódását segítő folyamathoz. Egyensúlyban tartva a hormonháztartást, csökkenhet a ciszták kialakulásának kockázata.

Mell ciszta tünetei

A mell ciszta tünetei változatosak lehetnek, de gyakran magukban foglalják a tapintható csomók megjelenését, mellfájdalmat vagy érzékenységet, különösen a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalunk, fontos szakorvosi kivizsgálást és tanácsot kérni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Orvoshoz fordulás javasolt, ha új tüneteket észlelünk, vagy ha változásokat tapasztalunk a mell alakjában, ami ártalmatlan változások jele lehet, de komolyabb betegségekre is figyelmeztethet. A mellbőr változásai, mint a bőr kivörösödése, ekcéma-szerű kiütések vagy bőrpír, valamint a mellbimbó befelé fordulása vagy váladékozása, dudorok és a mellszövet megvastagodása, a tömöttebb tapintású emlőszövet, és a hónaljban észlelt duzzanat mind fontos jelek, melyek orvosi vizsgálatot igényelnek. Ezek a tünetek nemcsak gyulladásra vagy bőrproblémákra utalhatnak, de emlőrák egyes típusaira is. Az ilyen változások észlelésekor azonnali szakorvosi konzultáció javasolt.

A mell ciszta felszívódását segítő életmódváltoztatások

mell ciszta felszívódását segíti elő a gluténmentes étrend, a cukrozott és finomított szénhidrátok kerülése, valamint a kiegyensúlyozott, vegyszermentes táplálkozás. A rendszeres testmozgás és a stressz csökkentése szintén hozzájárul a hormonális egyensúly helyreállításához.

PCOS kezelése és a mell ciszta

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelése kulcsfontosságú lehet a hormonális egyensúly helyreállításában és így közvetve a mell ciszta felszívódását is segítheti. A PCOS és a mell ciszta közötti összefüggés miatt a PCOS kezelése fontos része lehet a mell egészségének megőrzésében.

Összefoglalás

A mell ciszták kezelésében és megelőzésében az életmódváltoztatások és a korai felismerés kulcsfontosságú. Ha tüneteket észlelünk, ne halogassuk az orvoshoz fordulást. Az integrált megközelítés, amely magában foglalja az egészséges életmódot, a stressz kezelését és szükség esetén a PCOS kezelését, hozzájárulhat a mell egészségének megőrzéséhez és a mell ciszta felszívódását segítheti.

Ennek a cikknek a célja, hogy információkkal szolgáljon a mell ciszta kezeléséhez és a szükséges életmódváltoztatásokhoz, de nem helyettesíti a szakorvosi tanácsot. Mindig konzultáljunk szakemberrel, ha egészségügyi aggályaink vannak.

Akár az egységes megjelenést, akár az eklektikus stílust tartjuk kívánatosnak, harmóniára kell törekedni az egységes összhatás érdekében, és az elgondolásunk alapján megválasztani a berendezési tárgyakat. Az óriási választék megkönnyíti, ugyanakkor meg is nehezíti a döntést, ha tanácstalanok vagyunk, inspirálódjunk vagy kérjük lakberendező szakember segítségét.

A Dublino Home kínálatában nemcsak a belterekbe, a nappaliba, az étkezőbe, az elő- és a hálószobába, hanem a teraszokra is találunk bútorokat, dekorációkat, világítást, így minden szegletét ízlésesen rendezhetjük minőségi és dizájn bútorokkal. Kreatív ötletekért, trendekért, újdonságokért keresd a Dubino folyamatosan frissülő blogját!

A szerethető otthon

Az első otthon berendezése különösen nagy kihívás, hiszen szinte nulláról kell kezdeni a teljes folyamatot, de éppen ezért jelent örömteli, nagyszerű lehetőséget is, hiszen még nincs mihez alkalmazkodni. Olyan stílust találj, amely tükrözi a személyiségedet, és amely tökéletes a számodra és a családod számára, hogy szívesen tartózkodjatok otthon. 

A főbb 2-3 árnyalat kiválasztása az első lépés, érdemes a semleges színeket előnyben részesíteni, azokhoz ugyanis könnyebb illeszteni szinte bármilyen bútordarabot. Először a nagyobb, a főbb elemeket válaszd ki, az ágyat, a kanapét, a fotelt, a könyvespolcokat, ugyanis azokhoz könnyebb kiegészítőket választani, mint fordítva. Ahhoz, hogy lélekkel töltsd meg, egyedivé váljon, és ne egy katalógusotthon legyen, válassz néhány különleges, limitált kiadású vagy kézzel készített darabot. 

Dekoráld ízlésed szerint!

Amikor megvannak a színek és a főbb irányvonalak, izgalmas részlet következik, a dekorációk kiválasztása. Egy lakást ugyanis az tesz otthonná, hogy ízlésünknek és a stílusnak megfelelő kiegészítőkkel, dísztárgyakkal, műalkotásokkal látjuk el. 

Helyt adhatunk a családi fényképeknek, gyertyáknak, vázáknak, emlékeknek, könyveknek, de igyekezzünk úgy elrendezni, hogy az intim részletek inkább a személyes használatú helyiségekbe kerüljenek, a vendégek fogadására szolgáló nappaliba és étkezőbe semlegesebb holmiknak biztosítsunk helyet. A dekorációk sorát tovább bővíthetjük az évek során, jól megférhetnek egymás mellett az utazások során gyűjtött ereklyék és a meglévő holmik. 

A teraszt is tedd az otthon részévé!

Jó időben óriási előny egy terasz vagy kert, hiszen kellemesen tölthetjük el odakint az időt, ha megfelelő bútorokkal és kiegészítőkkel, szőnyegekkel, textilekkel, kültéri dekorációkkal, növényekkel rendezzük be. Megnövelhetjük az életteret a nyári hónapokban, csupán komfortos és funkcionális kerti bútorokra, valamint az otthonosságot fokozó és a használatot segítő kiegészítőkre lesz szükség. Az árnyékolásról és a világításról se feledkezzünk meg!

Tartós megoldás

vinyl tapéta ideális választás a konyha falainak burkolására. Ellenáll a párának, a foltoknak és a sérüléseknek, így hosszú távon is megőrzi szépségét. A mosható tapéta felülete lehetővé teszi, hogy egyszerűen, nedves ruhával tisztítsuk meg az esetleges konyhai szennyeződéseket, mint például az olajfröccsenéseket vagy a kávéfoltokat. Ez a praktikum teszi a vinyl tapétát a konyhai átalakítások során rendkívül népszerűvé.

Stílus és praktikum

A mosható tapéta nem csak praktikus, de rendkívül stílusos is. Széles minta- és színválaszték áll rendelkezésre, így mindenki megtalálhatja a konyhájához leginkább illő dizájnt. Legyen szó modern, minimalista stílusról vagy hagyományos, vidéki hangulatról, a vinyl tapéta kínálatában mindenki rátalálhat az igényeinek megfelelő opcióra. A konyhai átalakítás során a mosható tapéta segítségével könnyedén hozhatunk létre egy egyedi és hangulatos teret.

A kiválasztás fontossága

A tökéletes mosható tapéta kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres konyhai átalakításhoz. Fontos figyelembe venni a konyha méretét, a természetes fényviszonyokat és a már meglévő konyhabútorok stílusát. A vinyl tapéta mintái és színei jelentősen befolyásolhatják a tér érzetét, így érdemes olyan design-t választani, ami harmonizál a konyha többi elemével és támogatja a kívánt hangulat megteremtését.

Könnyű telepítés és karbantartás

A mosható tapéta egyik legnagyobb előnye, hogy nem csak a tisztítása egyszerű, de a telepítése is. A vinyl tapéta felhelyezése gyors és zökkenőmentes folyamat, ami nem igényel speciális szerszámokat vagy szakértelmet. A karbantartása is egyszerű: rendszeres nedves tisztítással és szükség esetén enyhe tisztítószer alkalmazásával hosszú éveken át megőrizhető a tapéta eredeti szépsége és állapota.

Konyhai megújulás

A konyhai átalakítás során a mosható tapéta, különösen a vinyl változat, kiváló választás lehet azok számára, akik praktikus, mégis stílusos megoldást keresnek. A könnyű tisztíthatóság, a széles minta- és színválaszték, valamint a tartós anyag jelentős előnyöket kínál. Egy jól megválasztott mosható tapéta segítségével a konyha nem csak funkcionálisabbá, de vonzóbbá és otthonosabbá is válik, biztosítva, hogy ez a tér továbbra is a családi összejövetelek és az ízletes étkek készítésének színtere legyen.

Ezt a jelenséget nevezzük tavaszi fáradtságnak, ami lényegében a hormonháztartásunkban lezajló folyamatokból fakad, mégpedig a melatonin és a szerotonin szintjének szezonális ingadozásából. De nagymértékben hozzájárul még az is, hogy a téli táplálkozás általában zsírban gazdag és kalóriadús, illetve jóval kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét tartalmaz, amelynek köszönhetően előbb utóbb ásványisó- és vitaminhiány alakul ki.

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

Az egyik leghatékonyabb módszer ellene, hogy napi többszöri, kisebb mennyiségben étkezünk. Ezáltal ugyanis egyenletes lesz majd a szervezet energiaellátása, és a táplálék feldolgozása is kevésbé megterhelő lesz majd.

Továbbá érdemes próbát tennünk a CBDisland.eu teljes spektrumú CBD olajaival is, amelyek számos módon segíthetnek a tavaszi aszténiában. Növelhetik például az energiaszintet, illetve javíthatják a hangulatot a kortizol és a melatonin szabályozásával, de nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy alakíthatnak az alvás minőségén, és ezáltal elősegíthetik az alvási szokások helyreállítását.

Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása

Mivel a téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, ezért tavasszal elengedhetetlen a megnövelt folyadékbevitel, hogy azok eltávolításra kerüljenek. Hiszen a víz az egyik legfontosabb oldószer, amelyre a sejtjeinknek szüksége van ahhoz, hogy az anyagcsere során képződött salakanyagot kiválaszthassák magukból.

Célszerű naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, de lehetőség szerint ne cukros üdítőitalokat fogyasszunk, hanem ásványvizet vagy frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevet.

Rendszeres mozgás

Ha rendszeresen elmegyünk sétálni, kocogni, futni vagy mondjuk kerékpározni, akkor azzal nem csupán a keringésünket, az izmainkat, a csontjainkat és az immunrendszerünket erősítjük, hanem elősegíthetjük a stresszválaszban részt vevő anyagok termelődését. 

Arról nem is beszélve, hogy a testmozgás során endorfin szabadul fel, amely jó közérzetet biztosít, és ezáltal enyhíti a depresszív tüneteket.

A lélek ápolása

Ha szeretnénk leküzdeni a tavaszi fáradtságot, akkor nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is ápolnunk kell. Ezért a cikkünk végén még annyit tanácsolnánk, hogy próbáljunk meg pozitívan gondolkodni, kerüljük a felesleges konfliktusokat, és vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat.

Tudjuk, hogy ez nem könnyű, de erőt meríthetünk a családtagjainkkal, barátainkkal való együttlétből, és a kedvenc hobbinkra való idő szenteléséből, legyen az akár az olvasás vagy a zenehallgatás.

A 2023-as hazai üzemanyagpiacot folyamatosan változó körülmények és jogszabályi környezet jellemezte. Ez sajnos a 480 Ft-os ársapka kivezetése által sem oldódott meg, így komoly megmérettetésen esnek keresztül a benzinkút-tulajdonosok és -üzemeltetők.

Költséget kell racionalizálniuk a benzinkutaknak

Az EnergyHub esettanulmányai megmutatnak több olyan területet is, ahol hatékonyan tudtak lépni a rezsiköltségek racionalizálása, csökkentése felé. Erre szüksége lehet a különböző benzinkutaknak és az azt üzemeltető cégeknek is. Ma már minden forint számít, a növekvő energiaárak mellett nagyon komolyan kell venni az ilyen jellegű kiadásokat. Az ilyen kiadáscsökkentő megoldásokra főleg a mostani időszakok esetén van szüksége a cégeknek, amikor a bevételek egy része elmarad.

Mit mutatnak a számok?

Már több, mint fél év eltelt a 480 Ft-os hatósági árazás kivezetése óta. Sajnos a forgalom azóta is döcög, sokkal kisebb a kereslet, mint korábban.

Már 2023 első negyedévében is kimutatható volt a forgalomcsökkenés a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai alapján. 10% felett esett vissza a benzin eladása, gázolaj esetén pedig 22% feletti értékről beszélhetünk. Összességében több, mint 18%-kal kevesebbet mutatnak a számok, mint 2022-ben mutattak azonos időszakban.

Mi állhat a csökkenés hátterében?

A hatósági árak kivezetése némileg árnyalja a képet. Míg egy évvel korábban 480 Ft-ért tudtunk gázolajat vásárolni, addig 2024 januárjában akár 700 Ft-ot is elkértek ugyanazért. Ez literenként akár 200 Ft-os különbséget is jelenthet, mely részben visszatartó erő lehet.

A benzinkutak információi alapján elmondható az is, hogy a mezőgazdasági szektorban sok esetben még mindig kitartanak a tavaly 480 Ft-ért megvásárolt gázolajkészletek. Egyes források arról számolnak be, hogy még az őszi szezont is fedezi a felhalmozott mennyiség.

A gazdaság lassulása is érezhető, egyre kevesebb a beruházás is, visszaesett az építőipar. Mindez jelentősen képes csökkenteni a gázolaj iránti keresletet. Igaz, nyáron a turizmus tud lendíteni az igényeken, ez azonban jellemzően inkább a benzin iránti keresletet növeli.

A kis kutak vannak a legnagyobb veszélyben

Sajnos sok magánkézben lévő töltőállomás adta fel a küzdelmet a hatósági áras időszakban. Akik viszont túlélték ezt az időszakot, azok sem dőlhetnek hátra.

Sajnos a villany- és gázszámlák esetén akár 4-6x magasabb díjakról is érkeztek információk. Emellett az ágazati különadó és az extraprofit adó is többletkiadást jelent, nem beszélve a folyamatosan emelkedő bérekről. De ott van még az energiamegtakarítási kötelezettség is, ami egy újabb fizetnivaló. Ezért is írtuk a cikk elején, hogy nagyon fontos a költségek racionalizálása a benzinkutak esetén is.

A kisebb kutak üzemeltetőinek ebben a nehéz gazdasági környezetben mindent meg kell tenniük a fennmaradásuk érdekében.

Szerencsére szakmunka lehetőségek Szeged városában is vannak, ami azért nem elvetendő szempont a Dél-Alföld legnagyobb városának tekintetében. De lássuk, hogy milyen munkákra lehet pályázni jelenleg.

Álláslehetőség az Elcometal Kft.-nél

Gépbeállító, kezelő,-karbantartó állás Szegeden az Elcometal Kft-nál is elérhető, akik a gyártógépek üzemszerű működtetésének biztosítására keresnek szakembert. A feladatok között van a gépek szerelése, az alkatrészek esetleges javítása, azok cseréje. Emellett az új munkatársnak tudnia kell a megfelelő beállításokat a gyártástechnológiának megfelelően, valamint a feladatai közé tartozik majd a megelőző karbantartás is.

A cég ezért szakirányú képzettséget vár el, ami lehet gépész, géplakatos, lakatos, valamint hegesztő egyaránt. Előnynek számít a szakmai tapasztalat, de ez nem elvárás. Cserébe ők hosszú távú munkalehetőséget kínálnak az új munkavállaló számára. Emellett természetesen a bérezésben is meglátszik majd, hogy a pályázó hova jelentkezik és milyen lehetőségei vannak.

Miért éri meg ezen a területen dolgozni?

Az állásportálok és a közvetítő oldalak, mint a Szegedállás, valamint a helyi nyomtatott hirdetési magazinok mindig tele vannak betanított és szakmunkákkal. Sok vállalat keres fizikai dolgozókat, egyes iparágakban különösen nagy a hiány.

A hazai gyártók és üzemek folyamatosan létszámhiánnyal küzdenek, így aki otthon van ebben a szakmában, annak nem lehet gond a munkakereséssel. Egyes pozíciókra alig találnak munkavállalókat, hiszen kevesen akarnak ilyesfajta fizikai munkát végezni napi szinten.

Álláskeresés közben mindenki tapasztalhatja azt, hogy milyen nagy a kereslet a betanított és a szakmunkások iránt. Főleg lakatosokat, géplakatosokat keresnek, akik képesek átlátni a feladataikat, tudnak önállóan és megbízhatóan dolgozni. Ezek a munkák szinte az egész országban lehetőséget adnak a váltásra, hiszen diplomára nem lesz szükség, szakmára és tapasztalatra viszont sok esetben igen.

Milyen előnyei vannak ennek a munkának?

Mindenekelőtt a versenyképes fizetés, a kiemelkedő juttatások és a pótlékok. A karbantartó, géplakatos, valamint a betanított gépi munkák legnagyobb előnye, hogy itt nem elvárás a 8 osztálynál magasabb végzettség, azonban egy szakma sok esetben elkél, ha nem a gyártósoron akarunk dolgozni életünk végéig.

A jövedelmek a műszakpótlékkal együtt közel sem nevezhetőek rossznak a jelenlegi bérszínvonalat tekintve. Attól függően, hogy milyen vállalatnál helyezkedünk el és milyen beosztásba kerülünk, több százezer forintot is kereshetünk havi szinten. Az alapbérhez tartoznak még nem pénzbeli juttatások, mint például a céges buszjárat, az étkezési támogatás, valamint néhány esetben szállás is.