Egyéb kategória

Eloszlatjuk a legnagyobb tévhiteket a tampon használatáról

Az évek során annyi tévhitet hallottam már a tamponokról, hogy megszámolni se szeretném. Pedig ha belegondolunk, nagyon sokat könnyít az életünkön, hisz nem kell mindig az egészségügyi betéttel bajlódni. Épp ezért érdemesnek találtam, hogy végre kivesézzük, milyen tévhitek keringenek a tampon használatáról.
vous - 2016.05.19.
Eloszlatjuk a legnagyobb tévhiteket a tampon használatáról

Nemrég hallottuk Emcsitől, hogy már létezik okostampon. Szerintem alapvetően jó az ötlet, miért ne fejlődhetnénk a korral, ha van rá lehetőségünk. Ráadásul a tamponhasználat majdnem minden nőt érint, érdemes vele minél jobban megismerkednünk. Pontosan ezért gondolta a Hello Giggles is, hogy azokat a bizonyos tévhiteket, amik körbelengik a használatát és veszélyeit, ideje most és mindörökké száműzni. Na, ezeket hoztam most el nektek!

1. A toxikus sokk szindróma miatt egyáltalán ne használjatok tampont

Rengeteg horrorsztorit hallottam már a tampon használatáról, legfőképpen a toxikus sokk szindrómát (TSS) hallhatjuk egyik veszélyeként. Tény, hogy a TSS egy olyan dolog, mellyel jó, ha tisztában vagytok, de azért ennek még nem kellene távol tartania titeket a használatától. Ez a betegség alapvetően nagyon ritkán fordul elő. Tulajdonképpen csak úgy kapható el, ha a hüvelyben megtalálható az az egyfajta baktérium, melynek elszaporodását csak egy erősen nedvszívó tampon segítheti elő. Természetesen fontos tudni, hogy a tampon maximum 8 óráig maradhat bent, mindenesetre érdemes gyakrabban cserélni, hogy a baktériumok minél kevésbé tudjanak elszaporodni.

2. Ha tampont használtok, elvesztitek a szüzességeteket

Forrás:
iStock

Középiskolában gyakran terjedt az a rémhír, hogy valaki kipróbálta a tampont, és elvesztette a szüzességét. Alapvetően a szüzesség fogalmát kellene először tisztázni. A szüzességet egy tampon semmiképp nem tudja elvenni, még ha át is szakítja a szűzhártyát.

3. Állítólag elveszhet bennetek a tampon

A hüvely nem egy végtelen alagút, nem veszhet el csak úgy bennetek egy tampon. Nyilván mozgás során eltolódhat egy kicsit, de arról szó sincs, hogy annyira elmozdulna a helyéről, hogy ne találnátok meg. Nem tud átjutni se a méhnyakba, se más testrészetekbe, úgyhogy csak nyugalom. Ha úgy érzitek, nem sikerül eltávolítani, guggoljatok le és lazuljatok el. Az izmok elernyedésével sokkal könnyebben fog menni.

4. Minden egyes pisilésnél tampont kell cserélnetek

Forrás:
iStock

Mivel a hüvely nem kapcsolódik a hólyaghoz, a tampon nem akadályozza meg a vizelet eltávozását, így nem kell minden egyes pisiléskor tampont cserélnetek.

5. Az első menstruációnál nem szabad tampont használni

Nyilván kell hozzá egy kis gyakorlás, hogy helyezzétek fel a tampont, de ez nem ok arra, hogy az első vérzésnél ne használjátok. Miután elolvastatok minden utasítást róla, bátran próbáljátok ki! Nincs olyan nyomós ok arra, hogy miért ne lehetne már az első ciklusotok alatt tampont használni.

Bátran használjunk tampont, lányok, nincs ok az aggodalomra!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.