Egyéb kategória

Nem tudjátok, hogy tetszetek-e a pasinak? Egyetlen trükkel kideríthetitek!

Az emberi szem a kisebbik szerveink közé tartozik ugyan, működése mégis rettentően komplex, így összességében az egyik leglenyűgözőbb része az emberi testnek. Attól függetlenül, hogy a látást és így a tájékozódást is neki köszönhetjük, számos dolgot csak nagyon kevesen tudnak az emberi szemről, például azt, hogyan kell kiolvasni a másik szeméből a szeretetet. Ezek következnek most!
vous - 2016.05.31.
Nem tudjátok, hogy tetszetek-e a pasinak? Egyetlen trükkel kideríthetitek!

A magától értetődő tulajdonságokon kívül – mint például a színek mértéke vagy a különböző látási módok – rengeteg olyan jellemzője van az emberi szemnek, amiről nagy valószínűséggel még ti sem hallottatok. Tudtátok például, hogy a pupilláink kitágulnak, ha valaki olyanra nézünk huzamosabb ideig, akit szeretünk? Ki gondolta volna, hogy ha közelebbről megvizsgáljuk a párunk szemeit, ilyen információkat is kideríthetünk belőlük!

De ez még nem minden. Íme egy Facebookon megosztott videó, amiből rengeteg érdekesség derül ki a szemekről!

Már több mint 2 millióan látták és 40 ezren osztották meg a videót, méghozzá nem véletlenül. Kiderül belőle, hogy a szempilláink élettartama átlagosan 5 hónap, valamint hogy az emberi szaruhártya a cápáéhoz hasonló. Egy pislogás átlagosan 100-150 milliszekundumig tart, ez azt jelenti, hogy egy másodperc alatt ötször is képesek vagyunk pislogni. Kiderül az a sokkoló tény is, hogy a kék szem egy genetikai mutáció eredménye, ami tízezer éve következett be – előtte nem léteztek kék szemű emberek!

Megtudhatjuk azt is, hogy 7 milliárd emberből mindössze 2%-nak van zöld szeme, így a zöld a legritkább szín, ha az emberi szemről van szó. Ha a világ összes emberét nézzük, mindössze 1% rendelkezik két különböző színű szemmel. Kiderül továbbá az is, hogy egy átlagos időtartamú élet alatt 24 millió különböző képet látunk.

Ti tudtátok ezeket a meglepő tulajdonságokat az emberi szemről?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.