Egyéb kategória

Enyém, tiéd, övé, közös – pénzügyek a párkapcsolatban

Ha van téma, ami megosztja a feleket, akkor az a pénz. A pénzügyek. A kiadások. A ki keres, ki költ többet feszültsége. De tényleg feszülni kell a garasokon? Ez a cikk talán segít tisztábban látni ezt a fontos kérdést.

vous - 2021.11.15.
Enyém, tiéd, övé, közös – pénzügyek a párkapcsolatban

Sarkalatos kérdés párkapcsolatban, amikor beszélni kell a pénzügyekről. Az elején még könnyebb, az első randin még jólesik, ha a pasi meghív – vagy éppen már akkor is felesben fizettek –, ám később, amikor komollyá válik a kapcsolat, össze is költöztetek, nos, akkor beszélni kell a kínos témákról is – írta egykori szerzőnk, Puha Andi.

Közös kassza

Közös kassza
Forrás:
pixabay

A pénz beosztása pedig eléggé elöl áll a párkapcsolati kínos téma listán, közvetlenül a kakipara mellett valahol. Én személy szerint azt gondolom, hogy nincsen ideális, standard módszer ennek a kérdésnek a megoldására, hiszen nem vagyunk egyformák. Ez abból is kitűnik, hogy akiket megkérdeztem, mind máshogyan állították fel a határokat, ami a pénzt illeti.

Liliéknél például közös számla és saját is van

„A közösbe a bevételekhez képest arányosan vagy fele-fele arányban pakolunk, emellett pedig van saját kasszánk is. Ha pedig nagy dologra kell költeni – például tévé, nyaralás, szekrény –, akkor azt közösen vesszük meg.”

Enikőéknél a házasság a vízválasztó

„Mi most mindent, de tényleg mindent felesbe fizetünk. Viszont ha együttélésről és házasságról van szó, akkor egyértelmű, hogy közös.

Nem tudom elképzelni, ha mondjuk férj és feleség lennénk, hogy na, ez az én pénzem, az a tied.

Alizéknál nagyon spontánul néz ki a dolog

„Mi sosem számolgatunk, akinél van épp, az fizet, ha pedig valakinek kell valami, megveszi magának. Szóval nincs 'közös kassza', mindenkinek van saját számlája, de nem számolgatjuk, hogy ki mennyit adott bele bármibe.”

Mit mond a szakértő?

Vecsernyés Anna viselkededéselemző szerint a külön számla nem feltétlenül jelent függetlenséget, bármennyire is szeretnétek ebben hinni.

„A pénz nem egy semleges csereeszköz, nagyon különböző dolgokat jelenthet emberek számára, különféle hiedelmek, érzelmek tapadnak hozzá. Épp emiatt a párkapcsolatban is játszmák, hatalmi harcok terepe lehet, ugyanakkor pedig akár az egyenlőség, az összetartozás kifejezője is lehet a pénz.

A külön számla függetlenséget jelent a két fél számára, hiszen mindkét fél a másiktól függetlenül hozzáférhet a saját számláján tárolt pénzhez, és a közös költségeken kívül a partnere tudomása nélkül költekezhet, oszthatja be a pénzét. Valójában külön számla esetén is előfordul az, hogy a másik fél nyomást gyakorol, beleszól a pénzünk beosztásába, hiszen az új ruhákat vagy ételeket a hűtőben ő is láthatja.

A cikk folytatását ITT találjátok!

Ajánlott cikkek