parkapcsolat_1200

Enyém? Tiéd? Miénk? – avagy közös vagy külön kassza jobb a párkapcsolatban?

Sarkalatos kérdés párkapcsolatban, amikor beszélni kell a pénzügyekről. Az elején még könnyebb, az első randin még jólesik, ha a pasi meghív – vagy éppen már akkor is felesben fizettek –, ám később, amikor komollyá válik a kapcsolat, össze is költöztetek, nos, akkor beszélni kell a kínos témákról is.

A pénz beosztása pedig eléggé elöl áll a párkapcsolati kínos téma listán, közvetlenül a kakipara mellett valahol. Én személy szerint azt gondolom, hogy nincsen ideális, standard módszer ennek a kérdésnek a megoldására, hiszen nem vagyunk egyformák. Ez abból is kitűnik, hogy akiket megkérdeztem, mind máshogyan állították fel a határokat, ami a pénzt illeti.

Liliéknél például közös számla és saját is van

„A közösbe a bevételekhez képest arányosan vagy fele-fele arányban pakolunk, emellett pedig van saját kasszánk is. Ha pedig nagy dologra kell költeni – például tévé, nyaralás, szekrény –, akkor azt közösen vesszük meg.”

Forrás:
istock

Enikőéknél a házasság a vízválasztó

„Mi most mindent, de tényleg mindent felesbe fizetünk. Viszont ha együttélésről és házasságról van szó, akkor egyértelmű, hogy közös.

Nem tudom elképzelni, ha mondjuk férj és feleség lennénk, hogy na, ez az én pénzem, az a tied.

Alizéknál nagyon spontánul néz ki a dolog

„Mi sosem számolgatunk, akinél van épp, az fizet, ha pedig valakinek kell valami, megveszi magának. Szóval nincs 'közös kassza', mindenkinek van saját számlája, de nem számolgatjuk, hogy ki mennyit adott bele bármibe.”

Mit mond a szakértő?

Vecsernyés Anna viselkededéselemző szerint a külön számla nem feltétlenül jelent függetlenséget, bármennyire is szeretnétek ebben hinni.

„A pénz nem egy semleges csereeszköz, nagyon különböző dolgokat jelenthet emberek számára, különféle hiedelmek, érzelmek tapadnak hozzá. Épp emiatt a párkapcsolatban is játszmák, hatalmi harcok terepe lehet, ugyanakkor pedig akár az egyenlőség, az összetartozás kifejezője is lehet a pénz.

Forrás:
istock

A külön számla függetlenséget jelent a két fél számára, hiszen mindkét fél a másiktól függetlenül hozzáférhet a saját számláján tárolt pénzhez, és a közös költségeken kívül a partnere tudomása nélkül költekezhet, oszthatja be a pénzét. Valójában külön számla esetén is előfordul az, hogy a másik fél nyomást gyakorol, beleszól a pénzünk beosztásába, hiszen az új ruhákat vagy ételeket a hűtőben ő is láthatja.

Ha eltér a két fél hozzáállása a pénzhez és annak beosztásához, akkor külön számla esetén is kialakulhatnak összetűzések és játszmák.

Ilyen eltérő attitűd esetén tehát mindenképpen a külön számla javasolt, hogy a viták a közös költségeket semmiképp, csak a személyes költségeket érinthessék – így jobb eséllyel működhet hosszú távon a kapcsolat. Ebben a helyzetben fontos, hogy a közös költségek és annak kezelése pontosan át legyen beszélve és szabályozottan működjön. Ez a közös számla esetén is fontos.

A közös számla akkor lehet hasznos, ha a felek hasonlóan viszonyulnak a pénzhez.

Kinek mit jelent a pénz?

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a kétféle számlakezelésnek más-más pszichológiai jelentése, szimbolikája lehet. A közös számla a kapcsolat stabilitását, összetartozást fejezhet ki, a külön számla pedig valaki számára azt jelentheti, hogy a kapcsolat jövője nem biztos, más számára pedig az egymásba vetett bizalmat szimbolizálhatja a függetlenség megengedése.

Mielőtt döntünk a pénzügyeinkről, beszéljük meg párunkkal, hogy mit közvetít számunkra a pénz, mitől éreznénk magunkat egyenrangúnak, illetve a pénzügyek milyen megosztása biztosít minket összetartozásunkról.”

szakértő pszichológus

Vecsernyés Anna

  • viselkedéselemző