Egyéb kategória

A sztárjainkban van a hiba? Vagy valami más a baj? – Mi a baj a magyar vörös szőnyeggel?

Nemcsak külföldön járnak nyakig a díjátadó szezonban, nálunk is a báli időszakban rendezik meg a gálákat, ünneplik a magyar sztárokat. Vannak, akik már a fogalmat is kikérik maguknak, megint mások szerint teljesen felesleges bármilyen esemény, úgysem tudnak megjelenni még azok sem, akik legalább valamit letettek már az asztalra. Túl szigorúak vagyunk? Vagy tényleg nem tudnak a sztárjaink öltözködni? Vagy az a baj, hogy mindenki sminkes, fodrász és stylist már az országban, és szegény sztárok elhiszik, hogy szakember öltözteti őket, miközben a szakma rácsodálkozik az önjelölt tervezőkre és sminkmesterekre?

vous - 2017.02.26.
A sztárjainkban van a hiba? Vagy valami más a baj? – Mi a baj a magyar vörös szőnyeggel?

A Story-gála után teljesen felpörgött a Facebook-falam. Az ismerőseim között több stylist, személyi stylist, újságíró, sminkes és fodrász is van, akik posztoltak az eseményről. Vagy azért, mert ők sminkeltek egy-egy gálázó sztárt, vagy azért, mert tetszett (és akkor most finoman fogalmaztam) nekik valamelyik ruha. De a legtöbb poszt inkább kritikát fogalmazott meg – választékos és kevésbé választékos módon.

A Story-gála után vagyunk, hamarosan jön a másik nagy sztáresemény, a Glamour Women of The Year díjátadó, majd ősszel – ha minden igaz – a Comet-gála. Ha a külföldi eseményeket nézzük: már túl vagyunk a Golden Globe-on, a BAFTA-díj-átadón, a Grammy-gálán, és pár óra múlva a 2017-es Oscaron is, szóval adja magát a kérdés:

Mi a baj a magyar vörös szőnyeggel? Ha ennyi tehetséges sminkes, fodrász, stylist és divattervező dolgozik nálunk, akkor miért nem lehetnek ragyogóak a sztárjaink? Miért buknak meg rendre egy-egy ilyen eseményen?

A kérdéseimet összegyűjtve két szakembert kerestem meg.

„Az ár sajnos nem garancia arra, hogy egy ruha vagy kiegészítő nem olcsó hatású”

Szemes Nóra személyi stylistként dolgozik évek óta. Az ő számára az ember a fontos – ügyfelei adottságait és a személyiségüket veszi figyelembe, és erre építkezik. Azt meséli, hogy a sztárvilágban ezeket gyakran teljesen figyelmen kívül hagyják, hiszen a hírességeknek a legtöbbször teljesen új személyiséget kreálnak.

Azt is kiemeli, hogy stylist és stylist között is van különbség, hiszem egy divatstylist a trendek mentén dolgozik, és általában nem a klasszikus, elegáns stílust képviseli. A divatstylistnak sokszor az a célja, hogy ráerősítsen a trendekre, ezért divatszíneket, feltűnő kiegészítőket választ

– tulajdonképpen egy sztorit kreál a vörös szőnyegre a híresség segítségével, amiről aztán beszélnek.

szemes nóra

„Jó ruhákkal a valóságot tálaljuk a lehető legjobb módon” – Interjú Szemes Nóra személyi stylisttal

Mindannyian csalunk valamivel. Csalunk a matekdolgozat felett vagy épp a ruháinkkal. Olyan színeket, mintákat választunk, amikkel akár a felesleges kilókat is eltüntethetjük magunkról. De vajon csalásnak látja ezeket a praktikákat egy személyi stylist is? Szemes Nóra nemcsak izgalmas foglalkozásának rejtelmeiről, nehézségeiről, de a csalásról is mesélt.

Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatjátok.

A trendekkel csak az a baj, hogy a klasszikus elegáns stílus évek múlva is klasszikus elegáns lesz, a divat viszont szezonról szezonra változik. Ami ma meghökkentő és körülrajongott, holnapra nevetség tárgyát képezheti.

„Véleményem szerint Magyarországon egy vörös szőnyeges esemény nem hasonlítható egy Oscar-gálához vagy Golden Globe-díj-átadóhoz. A legnagyobb különbség szerintem az, hogy amikor a magyar sztárvilág felvonul, mindenki szeretné megmutatni a személyiségét vagy szeretné felhívni magára a figyelmet, hogy minél több lapba be tudjon kerülni, hiszen ezek médiamegjelenések. Ezzel szemben egy Oscar-gálán sokkal inkább az elegancia a fontos, nem az extremitás. A közös pont talán ott van, hogy a dress code minden esetben iránymutató, nem veszik 100%-osan komolyan a megjelentek.”

A Story-gála és az Oscar-gála meghívóján is black tie szerepel, ami Nóra szerint nem csak azt jelenti, hogy a férfiak fekete csokornyakkendős, fekete szmokingos viseletben, a nők pedig kisestélyiben, női szmokingban vagy nagyestélyiben jelennek meg. „A black tie egyenlő egyfajta minőséggel is. Nem attól lesz elegáns valami, hogy hosszú, viszont attól még lehet elegáns, hogy nem méregdrága. A baj az, ha valami olcsó hatásúnak tűnik – és az ár sajnos nem garancia arra, hogy egy ruha vagy kiegészítő nem olcsó hatású.

Sajnos Magyarországon van egy olyan elképzelés, hogy ami drága, az mindenhova felvehető.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy azoknak a külföldi hírességeknek, akikre az elegáns megjelenés kapcsán gondolunk, komplett stábjuk van arra, hogy úgy nézzenek ki a vörös szőnyegen, ahogy. Gondoljatok csak Adele-ra, a pufók (és bocsánat a szóért) énekesnőre, aki furcsa sapkában, felsőkben és szoknyákban jelent meg időről időre, mígnem az egész megjelenését eltolták a klasszikus glam stílus irányába, a '40-es évek felé. Ma már a legstílusosabb nők között emlegetjük.

És az már csak hab a tortán, ha valaki szeretne egy ilyen eseményen megjelenni, annak el kell mennie kozmetikushoz, sminkeshez, fodrászhoz, körmöshöz, kölcsönöznie kell egy ruhát, vagy meg kell vennie – ha valóban szeretne megjelenni. Lehet, hogy az egészet képes lebarterezni, de az is lehet, hogy saját zsebből kell fizetnie – és ez inkább százezres tétel, mint tízezres.

Forrás:
Instagram, Depostiphotos

„Nem kellenek erős sminkek, nagy kontyok, mert a vége csak bohóckavalkád lesz”

Szécsi Gabi 20 éve sminkes, folyamatosan képzi magát, egy évig például egy amerikai sminkakadémián leste el a külföldi mesterek titkait. Nemcsak a szakmát ismeri jól, hanem a sztárokat is. Rendszeresen dolgozik velük, éppen ezért minden évben megdöbben azon, hogy a magyar hírességek közül sokan a legrosszabbat hozzák ki magukból, amikor meg kell jelenniük.

„A legtöbb sztár azért körbe van véve szakemberekkel ott, ahol dolgozik – a tévében, a színházban. Fodrászok, öltöztetők, sminkesek, stylistok, fotósok dolgoznak velük rendszeresen. Igaz, a munkahelyükön nincs sok beleszólásuk abba, mit vesznek fel, vagy hogyan sminkelik ki őket, a hétköznapokon pedig sokan nem is sminkelnek.”

Gondoljatok bele: ha mindennap erős sminket kapnátok a munkátok miatt, ti is szívesebben pihentetnétek a bőrötöket vagy a hajatokat. Ennek a hátulütője az lehet, hogy a legtöbben az erős sminkhez és a színpadias frizurához szoknak hozzá.

Amikor meg kell jelenniük valahol, és végre a saját egyéniségüket domboríthatnák ki, akkor sokan belefutnak abba a hibába, hogy túl akarják öltözni a másikat.

Pedig ez nem ruha-, smink- vagy frizuraverseny, nem kellenek erős sminkek, nagy kontyok, mert a vége csak bohóckavalkád lesz.”

Szerinte az is bosszantó, hogy gyönyörű színésznőink, énekesnőink vannak, akikből a kreativitás jegyében papagájt csinálnak. Eközben a külföldi gálákon egyre inkább a természetes, visszafogott stílus hódít. „Sokszor olyan a smink és a frizura, mintha otthon csinálta volna. Hozzáteszem, a legegyszerűbbnek tűnő dolgot a legnehezebb elkészíteni – egy copfot vagy egy no make-up sminket. De ez nem egyenlő azzal, hogy valaki otthon csinálja meg a sminkjét vagy a haját.

Láttam olyat is, aki gyönyörű ruhában jelent meg, de nem volt alkalomhoz illő frizurája, és nem is sminkelt – ez is hiba.

kulcsár edina story gála

Kulcsár Edina tündérhercegnőnek öltözött! – A Story-gála leggyönyörűbb ruhái

Volt, aki tüllszoknyában érkezett, volt, aki Mickey egereket viselt magán, és volt, aki káprázatos fejdíszt választott, de egy biztos: a sztárok apraja-nagyja megjelent a celebvilág egyik legmeghatározóbb eseményén.

Szerzőnk, Nina szerint ők voltak a legszebbek – ide kattintva megnézhetitek a fotókat.

Sajnos nemcsak a hazai sztárok szeretnék magukat megmutatni egy ilyen eseményen, hanem a ruháikon keresztül a tervezők, a hurkahullámokon és magas kontyokon keresztül a fodrászok, az eltúlzott füstös szemeken keresztül a sminkesek is.

„Nem szabadna, hogy a frizura, a smink vagy a ruha elhatalmasodjon a viselőjén. Amikor én sminkelek, figyelembe veszem, mi a cél. Ha divatbemutatón vagyunk, akkor a ruhát kell kihangsúlyozni, egy gálán pedig azt, aki elmegy.

Egy ilyen esemény nem rólunk, szakemberekről szól, hanem arról a sztárról, akit felöltöztetünk vagy kisminkelünk. Nem szabadna versenyeznünk azon, hogy ki tud kacifántosabb ruhát, hajat vagy sminket csinálni, hanem a 'kevesebb több' alapon a legjobbat kellene kihoznunk az alanyunkból anélkül, hogy viccet csinálnánk belőle. Itthon hiányzik a szakmai alázat, amivel az alanyunk szépségét szolgáljuk.

Mi azért vagyunk, hogy ő gyönyörű és önmaga legyen, és ezt nem szabad elfelejteni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.