Lélek

Pánikrohamosok, akik megmondják, mit tegyél, ha rád tör a pánik

Kevés a levegő, gombóc a torokban, kiver a hideg verejték, szürreális minden. Próbálok levegőhöz jutni, de szokatlanul forró, hirtelen abban is kételkedni kezdek, hogy a légcsövem létezik, mert csak egy húscafatnak érzem, ami fekszik bennem. Pánikrohamom van. Megint.

vous - 2015.07.12.
Pánikrohamosok, akik megmondják, mit tegyél, ha rád tör a pánik

A pánikroham gyakorlatilag bárkivel előfordulhat. Elég hozzá valamilyen trauma, vizsgaidőszak, stresszes élet, megterhelő életvitel. Általában váratlanul tör rá az emberre, lehet enyhébb lefolyású, egészen a durvább rohamokig, mikor sírás közepette pánikol az ember.

Nem túl kellemes, de együtt lehet élni vele, lehet ellene küzdeni, és vannak stratégiák, melyek megkönnyítik ezeket az időszakokat.

Íme néhány jó tanács pánikrohamosoktól, akik már tudják, mi a dörgés.

Nekem a pánikroham olyan, mint egy belső csengő. Figyelmeztet, hogy valami nincs rendben az életemben, még ha én úgy is érzem, hogy minden stimmel. Akkor általában változtatok, utána a rohamok is fokozatosan ritkulnak.

Levegő, levegő, levegő. Bármennyire is úgy érzem, hogy nincs levegő körülöttem, attól még nagy lélegzeteket veszek. Kifejlesztettem pár légzéstechnikát, ami lenyugtat. Mindig van nálam víz is, így azt is kortyolgatom. Az a jó, ha hideg, mert az észhez térít.

Amikor jön a rosszullét, váratlan helyzetbe sodrom magam. Elkezdek beszélgetni a mellettem állóval, mert a nem várt történések megszakítják a rohamot. Erre úgy jöttem rá, hogy egyszer pánikolás közben durván nekem jött valaki, és annyira kiakadtam, hogy elfelejtettem pánikolni. Persze nem mindig jön be, de ha úgy érzem, jó ötlet, bevállalom.

Csak azért is metrózom. Annak idején ott lettem először rosszul, és tudom, hogy egy-egy roham után mások nem mennek az aluljáró közelébe se. De én megteszem. Nem hagyom, hogy a félelmeim korlátozzák az életem, még ha olykor nehéz is egy-egy helyzet. Van, hogy az utazás elején kerülget a roham, de ha legyűröm, elmúlik.

Elkezdtem jógázni és meditálni. Olyan dolgokat csinálni, amik kikapcsolnak és amiket szeretek. Nem rögtön, de segített. Amikor kezdek rosszul lenni, azt szoktam csinálni, hogy a padlóra nézek vagy egy pontra magamon, hogy ne érzékeljem a környezet mozgását. Az néha jobban kihozza nálam a halálfélelmet. Az is segít, ha a testemre koncentrálok. Befeszítem a combom például. Az inger eltereli a figyelmem.

Nektek mi segít? Meséljétek el a tapasztalataitokat nekünk, vagy írjátok meg a történeteteket!

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.