Test

Lázadás a rendszer ellen: jogom van szépnek lenni

Bevérzett szemmel, letapasztott orral egy plasztikai műtét után senki nem megy emberek közé. Vagy mégis? Sőt, Iránban olyannyira státuszszimbólum egy orrműtét, hogy még azok is bekötözik az orrukat, ha shoppingolni mennek a plázába, akik nem is láttak sebészkést.

vous - 2015.07.12.
Lázadás a rendszer ellen: jogom van szépnek lenni

Igen, ez komoly. Eleinte én sem értettem, illetve azt gondoltam, hogy jaj, szegény, biztos valami halaszthatatlan dolga akadt, segítsége nem volt, így büszkeségét és hiúságát félretéve beszaladt gyorsan az illető vásárolni, aztán majd fut is haza a szoba rejtekébe gyógyulni. De nem, a Teheránban töltött négy évünk alatt kávézókban is gyakran láttam fiatalokat, akik szemmel láthatóan még egy műtét sebeit, hegeit, foltjait viselték az arcukon. Nagyon büszkék voltak, eszükbe sem volt letagadni az átalakítást, mint azt nálunk teszik. 

A rendszer keretei

Az 1979-es iszlám forradalmat követően Iránban bevezették az egész testet eltakaró hedzsab kötelező viselését, így a nők egyetlen felületen mutathatják meg szépségüket, az arcukon. A perzsa nők tényleg gyönyörűek, amit ráadásul hihetetlenül professzionális sminktechnikával igyekeznek kiemelni. A rendszer szigora ellen úgy lázadnak, hogy megpróbálják a legtöbbet kihozni a szűkösre szabott keretekből, csillogó színes kendőket és szűk kabátkát hordanak, az arcukat pedig ha kell, szikével alakítják tökéletesre.

Forrás:
tema.ru/Artemy Lebedev

A horgostól szabadulni kell

A perzsa orr, szó se róla, tekintélyt parancsoló, tudjuk ezt a törikönyvekből visszaköszönő ókori perszepoliszi képekről is. Na jó, nem ezzel riogatták a görögöket anno, de mára zavaró tényezővé vált eme szexepil, amit még Cirano is megirigyelne. A nyugati videoklipekben és a filmekben szereplő sztároknak sem ilyen van, így mindenki fitos európai orrot szeretne magának a Közel-Keleten. Azt mondják, az a jó, ha a felső rész, a hegye nem lóg rá a lukakra. Szóval, ha bele tud esni az eső.

A cél pedig nem a plasztikai sebészek által emlegetett harmonikus arc, amelynek kialakításához egy orvos jó szívvel asszisztál, hanem, hogy minél feltűnőbb legyen a művi beavatkozás. Az a jó, ha észrevehetően látni lehet, az arcunk közepén bizony szorgos kezek és éles szikék alakították át, bírálták felül a természet által megalkotott formát.

Egy fitosra szabott orrocska azt is jelzi, viselőjének van mit aprítani a tejbe. És van mit aprítani az orvosoknak is: felmérések szerint Iránban évente 200 000 orrműtétet végeznek el, többségüket nőkön. Miután a nők hedzsábban kénytelenek járni, ami csak az arcukat engedi láttatni, annak gyönyörűnek kell lennie. A mellnagyobbítás és a szűzhártya-rekonstrukció – férjhezmenetel előtt – szintén közkedveltek. A külföldön élő perzsák is szívesen hazautaznak egy-egy beavatkozás kedvéért, hiszen az árak jóval alacsonyabbak, mit Amerikában vagy Európában. A kedvencük Jacko fizimiskája, akinek, mint tudjuk, volt némi gondja a szaglószervével. Időnként még az a hír is szárnyra kapott, hogy a sok farigcsálástól leesett az orra, de az iráni plasztikázási kedvet ez cseppet sem befolyásolta.

Forrás:
tema.ru/Artemy Lebedev

Nincs megállás?

Hogy az orrműtétek divatja mennyire társadalmi kérdéssé nőtte ki magát Iránban, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy egy ottani ismerősünk barátja még a művészeti iskolás vizsgafilmjét is e témának szentelte. De a távol-keleti országokban, Dél-Koreában, Kínában, Thaiföldön és Japánban is kés alá fekszenek azok, akik valamicskét is adnak magukra. Sokszor már kamaszkorban elvégzik a szemhéjplasztikát, hogy később sikeresebbek legyenek, jobb munkát kaphassanak. A vágyott külső itt is a nyugati minta, az egzotikus mandulavágású szemeitől, széles arcától és lapos orrától mindenki szabadulni vágyik. És bár a média, a bulvármagazinok előszeretettel cikkeznek a celebeink széteső arcáról, vélt vagy valós plasztikai műtéteiről, az előtte-utána képeket mutogatva, meglepő módon a világ legtöbb beavatkozását mégsem a szépségkultusszal vádolt nyugati világban, hanem a Távol-Keleten végzik. 

Semmi nem jó?

Vannak, akik viszont teljesen rákapnak a műtétekre, a végén pedig már nem is hasonlítanak korábbi önmagukra. Ez a brazil fiú például több mint 10 műtéttel koreai külsőt szabatott magának. Nektek hogy tetszett jobban?

Ajánlott cikkek