Trend

Jesszus, nagyi! Mi ez a fejeden?

Habár külföldön már korábban is láttam ezt a furcsa, kör alakú dolgot, azt azért le mertem volna fogadni, hogy itthon Takács Nóra mutatta be először a hajfánkot. Na jó, túloztam, de azért az ő videója óta lányok százai hordják előszeretettel így a hajukat. Pedig nem a 21. század találmánya ez, sőt… Már nagymamám kontya alatt is egy kis fánkocska lapult. S hogy milyen mai dolgokat hordtak még ezen kívül az 1960-as, 1970-es években a nők? Kiderítettem!
vous - 2015.07.13.
Jesszus, nagyi! Mi ez a fejeden?

Végre térd fölött a szoknya!

A szoknya virágkorát élte az 1970-es években, csak győzni kellett válogatni a különböző fazonok közül. Ma már mindenki kérdés nélkül visel minit, akkor ez még különleges és ritka darabnak számított. Az Angliából érkező „Twiggy-divatot” hamar megszerették a fiatal nők, ami nem is csoda. Egy jól megválasztott mini még ma is nagyon dögös tud lenni!

Trapéz vagy magas derekú? Legyen kettő az egyben!

Talán senkinek sem kell bemutatni a trapéznadrágokat. Hisz minden húsz-harminc közötti lány hordott ilyet korábban, mert egyszer bejött és bizony alig akart kimenni a divatból. Ezt a szabást is a ’70-es éveknek köszönhetjük, nők százai rohamozták meg a boltokat az ilyen darabokért, de azért picit örülök, hogy pár éve már alig lehet kapni. Egy valamiben azonban megegyezik az ízlésünk a nagyival: a nálunk tavaly óta hódító high waist nacik már akkor is nagy kedvencek voltak. Na és hogy mivel dobták fel a magas derekú szabást? Egy-egy trapéz szárral. Valaki egy ilyet? Én passzolnám!

Van élet a tűsarkakon túl

A cipődivatot illetően nem tudok semmilyen meghökkentő darabról beszámolni. Érdekes, hogy akkor is hódítottak a platform cipők, csak még nem lettek külön felcímkézve hangzatos nevekkel. A platformok mellett pedig sok más mai darab is lapult a cipősszekrényben: többek között telitalpú szandik, balerinacipők és lovaglócsizmák is.

„Sminkből csak egy suhintásnyit”

A smink terén a halvány színek domináltak, és igyekeztek az „egy leheletnyit ide, egy suhintásnyit oda” elvre törekedni. Egy dolog viszont azóta sem ment ki a divatból: a szemhéjtus. A fekete sminktermék lassan már olyan alapdarab lesz, mint a kisfekete. A nagyi is előszeretettel húzta ki a szemét vele, amolyan Audrey Hepburn stílusúra – magyarázni, remélem, ezt sem kell, még mindig használom én is! Ám világos színek helyett valószínűleg mindenkinek Marilyn Monroe egyik kedves „barátnője”, a vörös rúzs ugrik be. Azonban ekkor, itthon ez még korántsem volt divat. Helyette halványrózsaszín volt a módi, hozzá illő körömlakkal. De nem mindenben voltak visszafogottak: a szemöldöküket igyekeztek minél erősebbre és hangsúlyosabbra festeni. Ismerős, igaz?

Miből lett a cserebogár: hajfánk á la nagyi

A frizurákat tekintve nem is sejtenénk, mennyit is tudott a trend változni pár évtized alatt, mert bizony a hosszú haj örök, akkor mi más lehet még divat? Meglepően hangzik, de szívesen hordtak alkalmakhoz, vagy akár egy esti bulihoz parókát. Ma már valószínűleg nem változnék barnáról szőkére egy péntek este kedvéért, de hajfánkot már én is próbáltam viselni. Hogy ismerte-e a nagyi? Természetesen! Ő ezt a frizurát szuper módon oldotta meg: gyerekkori levágott copfját használta fel műanyag fánk helyett. Milyen lett az eredmény?
Nos, a fekete-fehér kép láttán kicsit megdöbbentem – a konty mérete meglehetősen eltér a maitól –, az ötlet ettől függetlenül zseniális. Azt azonban nem ígérném meg, hogy én is kipróbálom.

Na, de most hogy is van ez? Ő volt szupertrendi, vagy én hordok retró darabokat? Egy valami biztos: a stílus sosem megy ki a divatból!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.