Íme, a tudósok válasza arra, miért fáztok mindig az irodában

Vacogó fogak, remegő vállak és bizony előkerül a pulcsi a 40 fokban. Van az a jelenség, amikor egyszerűen megfagyunk a munkahelyünkön, hiába nem megy a klíma. Mitől lehet?

Egy új tanulmány, amit két holland tudós, Boris Kingma és Wouter van Marken Lichtenbelt publikált, megoldást talált az iroában való fagyoskodás rejtélyére. Szerintük egyes irodaházak átlaghőmérséklete a 40 éves, 70 kilós férfiakra van tervezve. Mit jelent ez? Mivel mi nők kisebbek vagyunk, több a testzsírunk, ezáltal lassabb az anyagcserénk. Ezért fázunk a "pasi-hőmérsékletben".

Ezen felbuzdulva és ezt igazolva a Washington Post szerzője megjelentetett egy cikket. A szerző körbejárta a férfiak és nők ebédelési szokásait, ám nem a hagyományos módon. A megkérdezett nők közül mindenki úgy érezte, szinte kiolvadt az ebédszünet alatt. A pasik közül egyik sem panaszkodott ilyesmire.

A kutatás eredménye, hogy a nők metabolikus rátája 20-32%-kal alacsonyabb, mint a beállított hőmérséklet. Ez az eltérés magyarázza, hogy a nők 5 fokkal hidegebbnek érzik az irodai klímát, mint a férfiak.