Egyéb kategória

Vajon min mosolyog Mona Lisa? – Kortárs magyar festők válaszoltak

Leonardo da Vinci Mona Lisáját látogatók ezrei mustrálják nap mint nap, kutatócsoportok tucatjai vizsgálják hosszú évek óta, ám a számtalan rejtély, ami körüllengi, makacsul megbújik titokzatos mosolya mögött.
vous - 2015.08.04.
Vajon min mosolyog Mona Lisa? – Kortárs magyar festők válaszoltak

De hogyan válik egyetlen ember alkotása az egész világ szüntelen érdeklődésének tárgyává, mi hajtja az emberi kíváncsiságot afelé, hogy a festészetben érzelmek, igazságok, mondanivaló és titkok után kutasson?

Szerintem a festészet sajátságos nyelvének pontosan annyi dialektusa létezik, amennyi halandó ember valaha ecsetet ragadott, majd formákon és színeken keresztül kommunikálni kezdett a külvilággal.

Vannak emberek, akik bemennek egy galériába, elsétálnak egy kép mellett, talán félszemmel odapillantanak, szinte véletlenül, majd továbbmennek, fejükben csupán a színek maradnak meg, a négyzetes keret méreteinek megsaccolt arányai, esetleg egy névfoszlány, amit egészen a kijáratig megjegyeznek, majd kilépnek az ajtón, és ezzel odavész a kapcsolat, amit a művészet igyekezett teremteni velük. Én más típusba tartozom. Persze van, ami mellett elsuhanok, mert nem ragad meg, nem szögez maga elé, de amikor megtörténik, az végtelenné tágítja az időt. Keletkezik egy láthatatlan tér a kép körül, aminek minden négyzetcentiméterét gondosan bejárom, hogy biztosan minden létező szögből szemügyre vehessem az alkotást, távolabb lépek, majd közelebb megyek, olykor egészen milliméterekre a vászontól, mintha tudat alatt arra várnék, hogy az ecsetvonások között szavakra bukkanok, amik majd mondanivalóvá állnak össze. A festmények viszont nem szavakkal beszélnek hozzánk.

Kortárs magyar festőkhöz látogattam el, hogy néhány kérdésen keresztül beláthassak a képek mögé.

Merényi Dávid festőművész Olaszországban élt tíz éven keresztül, imádja az antik világot, történelmét. Kedvencei között Balthust és Corot-t említi, szeret utazni és szereti a természetet.

Forrás:
Szabó Solya

Min mosolyog Mona Lisa? 
Azon viccelődhetett Leonardo Da Vinci, hogy egyszer a világ leghíresebb portréja lesz.
A művészet öncélú? 
Felfogás kérdése, van, akinek egy nyelv, amit az egész világon beszélnek, gondolkodásra késztet, eszmecserére. Szerintem a művészek céljai között lehet az önmeghatározás és a kommunikáció is.
Melyik festmény nőalakjával randiznál? 
Gauguin valamennyi nőalakjával.
Mik a festészeted eszközei?
Rengeteg sajtókép, újságokból, netről, de a könyvtáram albumai is, saját fénykép, vázlat. Olajjal festek vászonra, spaklik, festőkés, ecsetek, szivacsok, rongyok, filctollak.
Mivel foglalkoznál, ha nem festenél? 
Ha nem festő lennék, valószínűleg a világ legjobb dobosa lennék.

Szőke Péter Jakab 43 éves festőművész, korábban építészként dolgozott, majd 34 évesen kezdett szabad művészként tevékenykedni. Saját műtermében és művésztelepeken dogozik, részt vesz hazai és külföldi kiállításokon egyaránt.

Forrás:
Szabó Solya

Min mosolyog Mona Lisa?
Mona Lisa mosolyában azt a csendes derűt látom, ahogy az embernek az életet kellene szemlélnie. Ezzel a kis méretű, egyszerű képpel többet mond Leonardo nekünk az életről, mintha egy nagy csinnadrattát festett volna. Egy pillanatba sűrített szeretet.
A művészet öncélú?
A művészet szabad és nem öncélú. Művészet belső indíttatásból létrehozni valamit, amivel mikor egy másik ember találkozik, megérzi benne az alkotás indulatát, pozitív vagy negatív értelemben és elindít benne is egy érzést. Öncélú abból a szempontból lehet, hogy az ember úgy érzi, alkotni muszáj, nem számít, ki látja vagy hallja. De ez is inkább önállóság, mert a művészettel szeretnénk más embereket elérni és megosztani velük azt, amink van, amit csinálunk.
Melyik festmény nőalakjával randiznál?
Modigliani múzsájával, Jeanne Hébuterne-nel szívesen meginnék egy forró teát, tudnék tőle kérdezni pár dolgot.
Mik a festészeted eszközei?
Színes anyagok, fa és vászon, emlékek, vágyak, olaj és por.
Mivel foglalkoznál, ha nem festenél?
Filmrendező lennék.

Győrffy László képzőművész 1976-ban született Budapesten. 2001-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskolájának végzős hallgatója. Legújabb önálló kiállítása 2015. szeptember 4-én nyílik a Várfok Galériában Balhüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg címmel.

Forrás:
Szabó Solya

Min mosolyog Mona Lisa?
Nem tűnt fel, hogy mosolyogna, de Duchampnak volt erre vonatkozóan egy erős megérzése.
A művészet öncélú? 
Nem, hiszen a művészet a környezetre adott reflexió, egy műtárgy folyamatosan kérdéseket tesz fel és elgondolkodtat – a legtöbb, amit nyújthat, hogy intenzívebbé tegye a kapcsolatunkat a körülöttünk lévő világgal, az annak jobbá tételére vonatkozó utópiákat viszont kellő gyanakvással kezelem.
Melyik festmény nőalakjával randiznál?
Köszönöm a lehetőséget, kizárólag a cikk kedvéért: Picasso Avignoni kisasszonyok című képén a szélső.
Mik a festészeted eszközei?
Az agyam – az összes többi csak kiegészítő protézis.
Mivel foglalkoznál, ha nem festenél?
Rockzenekarban játszanék valószínűleg gitáron és sürgősen elvégeznék egy szakács- vagy bortanfolyamot.

Füzes Gergely festőművész 1968-ban született, 1988-tól járt a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, Gerzson Pál osztályába. Elmondása szerint képein a rend és a harmónia érzetét keresi, az ábrázolás és az absztrakt tartalom hasonló hangsúllyal jelennek meg.

Min mosolyog Mona Lisa?
Talán azon mosolyog, hogy a Mester milyen önfeledten dolgozik. Festőként könnyen el tudom képzelni Leonardo lelki-érzelmi állapotát, azt a varázslatos másállapotot, amit koncentrációval és magamba fordulással tudok magamnak megidézni.
A művészet öncélú?
A műalkotások szemlélése szórakoztató vagy gondolatébresztő lehet, de az alkotás folyamata során megélt öröm érzete mással nem pótolható. Képeim sorsa másodlagos, a mű létrehozása mindennél fontosabb számomra.
Melyik festmény nőalakjával randiznál?
Az európai festészet történetében Boucher, Rubens, Renoir vagy Degas izzó erotikával jelenítette meg nőalakjait. Megmutatták számunkra, milyen szép vagy vonzó lehet a nő. Ám minden képen érzem az intimitást. Festő és modellje titkos viszonyban állhatott. Én csak kívülálló lehetek. Bármilyen szépnek is találom a modellt, sohasem képzeltem el, milyen lehetett a valóságban. A „hogyan festette meg?” kérdés mindig jobban érdekelt, mint a téma.
Mik a festészeted eszközei?
Több mint húsz éve festek. A főiskolán az első évtől kezdve olajfestéket használok. Azóta csiszolgatom a technikát. Rengeteg lehetőség van benne. A kép komponálásakor rajzolok. A műtermemben csak festék, ecset és ceruza van. Minden egyebet kidobtam. A dolgok leegyszerűsödtek és átláthatóbbá váltak. Így könnyebb dolgozni.
Mivel foglalkoznál, ha nem festenél? 
Az eddigiekből kiderülhetett, hogy a napjaim és a gondolataim a festés körül forognak. Másképp nem is tudom elképzelni. De ha mégsem festhetnék a kreativitásom más formában teljesedne ki. Talán hangszerkészítő lennék. Abban egyesül sok minden, ami a festészetben megvan. Most már késő váltani, biztos így maradok.
Ajánlott cikkek