Egyéb kategória

4 feleség? Minek, ha egy is sok? – Mégis: van, amikor jól jöhet a többnejűség

A muzulmán országokról sokaknak eszébe jut a többnejűség. A pasik fantáziája pedig meglódul, hogy milyen jó is lehet egyszerre több nővel. De ki kell ábrándítsam őket, ez bizony cseppet sem a szexről szól. És valljuk be, a többség még egyetlen feleséggel is nehezen birkózik meg a hétköznapokban, nemhogy kettővel vagy épp néggyel. Nincs is sok asszonya ezért a legtöbb muzulmánnak sem.
vous - 2015.08.07.
4 feleség? Minek, ha egy is sok? – Mégis: van, amikor jól jöhet a többnejűség

Arról már mesélten nektek itt a VOUS-n, hogy korábban Iránban és Marokkóban éltünk, így hihettek nekem, a többnejűség intézménye leginkább elvi síkon létezik. Marokkóban már úgy sem nagyon, hiszen 2004-ben bevezettek egy új családjogi törvényt, a Mudawanát, ami bírói engedélyhez köti a poligámiát. Mert elvileg nincs, de kivételes esetben megengedett.

Iránban viszont lehetett volna egy férfinek négy felesége is, ám mégsem ismertem senkit ott, akinek lett volna ilyen ismerőse. Nekünk volt; az első feleség történetesen magyar volt, aki saját barátnőjét, művésztársát hozta be új asszonyként a hármójuk kapcsolatába. Sinai Varga Gizella, festőnő itthon is gyakran állít ki Farah-val, a kollégából lett barátnővel, második feleséggel, élettárssal, akik kölcsönösen egymást inspirálják az alkotásban. Együtt is éltek, ami még inkább elképzelhetetlen egy valódi többnejűség esetében.

4 feleség? Minek, ha egy is sok?

Hogy miért nincs négy felesége az iráni férfiaknak annak ellenére sem, hogy megtehetnék? (Persze azzal a kitétellel, hogy ehhez az első feleség hozzájárulását adja.) Az ok igencsak prózai: el is kell tartani őket és gyermekeiket. És mindenkinek pontosan ugyanannyi jár, mindenkinek ugyanolyan életkörülményeket kell biztosítani, mégpedig leginkább külön háztartásban. A háznak, a berendezésnek és minden egyébnek ugyanolyan színvonalúnak kell lennie. Ha az egyik feleség kap egy új ruhát, akkor a másiknak is kell venni, ha telefont, autót szeretne, akkor mindjárt dupla vagy tripla költséggel kell számolni. 

Forrás:
AFP Europress Képügynökség

Gizella szerint a többnejűség a nyugati társadalomban is megtalálható, hiszen rengeteg embernek van titkos szeretője. Ezek a nők sokszor évekig hiába várnak arra, hogy egyszer csak elválik kedvesük, aztán őket veszi el, velük él. Szerinte Iránban legalább megvan a megoldás arra, hogy törvényes keretek között rendezni lehessen az ilyen szituációkat.

De jó ez a nőnek?

A többnejűség lehetősége akkor is előtérbe kerülhet, ha például egy kapcsolatból hosszú ideig nem születik gyermek. Van, hogy maga a feleség beszéli rá a férjet, hogy keressen új asszonyt, hiszen így lehetősége van utódra, és jobb esetben közösen nevelhetik azt.

A többnejűség praktikus is lehet

Vannak olyan élethelyzetek, amikor igenis jól jöhet egy nőnek is második vagy többedik feleségnek lenni.

Elváltként, özvegyként élni ugyanis nemcsak a társadalmi státusz miatt nehéz, de miután az iszlám társadalomban a férfi dolga a család eltartása, a nőknek ismeretlen terep a munka világa. Egy egyedül maradt nőnek sokszor kevés esélye van a gyermekeit egyedül felnevelni. 

Korábban a nagy járványok és háborúk (pl. 1980-tól ’88-ig az Irak–iráni konfliktus) hoztak magukkal olyan helyzeteket, amikor célszerűvé vált, hogy az özvegyeket, az árván maradt gyerekeket valaki magához vette, gondoskodott róluk. Sokszor az életben maradt sógor, nagybácsi. És itt szintén nem arról van szó, hogy az üresen maradt ágyba akarnánk bebújni, hanem egy kényszerhelyzetről, amikor felelősséggel tartoznak a nehéz helyzetbe került rokonuk, barátjuk, ismerősük és azok gyermekei iránt.

Házasságszédelgők, hazug szeretők

Forrás:
AFP Europress Képügynökség

A többnejűség intézményét előfordul, hogy kijátsszák, van, aki titokban nősül újra, a feleségek pedig mit sem sejtenek egymásról. Hallani olyan történeteket, hogy minderre csak akkor derül fény, mikor a férfi meghal, az örökösök pedig hirtelen szembe találják magukat néhány új családtaggal, féltestvérrel. De ez már megint csak hasonlatos a szeretők, a megcsalt asszonyok hazugságokkal terhelt világához. 
Ajánlott cikkek