Tényleg leáldozott a klasszikus tornacipőnek?

Sima sportcipő vagy Converse tornacipő? Ez a nem mindegy. Hiába mondták a szüleitek, hogy ez csak egy tornacipő, nem az. Ezt hordani egy életérzés. Mivel egyre többen azt állítják, akár el is tűnhet a polcokról, nosztalgiázni hívlak bennetek, idézzétek fel velem az első tornacipőtöket!

A Converse cipő bizony már 100 éve talpon van. Sokak szerint leáldozóban van, mások azóta sem tudnak szabadulni tőle. Ám az biztos, hogy amióta Kurt Cobain lábán feltűnt, szinte senkinek nem maradt ki a ruhatárából. Az énekes tette ugyanis kultikussá Chuck Taylor cipőjét.

1917-ben Chuch Taylort kérték meg, hogy a cipő problémás területein javítson. A cipő anyagát és nyelvét megváltoztatta, ezáltal olcsóbb lett, és sokkal több ember számára elérhetővé vált. Megnőtt a lábbeli szakítószilárdsága, és egyre többen szerették, hordták, nyúzták. A cipő innentől kezdve szárnyalt: voltak mélyrepülései, de sose ment ki a divatból. Emlékeztek a bajuszmániára? Na, pontosan ugyanilyen feltámadása bármikor lehet a klasszikus tornacipőnek. Évente közel 600 millió példányt adnak el belőle - a Converse vége szerintünk még közel sem jött el.

A modell nem változott, Chuck Taylor ötlete örök, és mindig lesznek generációk, akik fel fogják éleszteni a cipőt! Nekem is ott van a szekrényben, és nem hátul, hanem elöl, a többi kedvenc között. Sokszor vagyok olyan hangulatban, hogy csak előkapom és már szelem is a várost. Volt két feketém, egy bordó és egy szürkekockás. A kockás azóta is a kedvencem. Mindig nagyon vigyáztam rájuk, ők pedig kitartottak mellettem.

Forrás:
Pixabay