Ha ültettetek már ti is otthon valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor tudjátok, hogy sokkal finomabb, mint az, amit a boltban kaptok. Nyilván azért is, mert a ti nevelésetek, és mindig az a legkedvesebb számunkra, ami a sajátunk. Vannak viszont, akik úgy gondolják, hogy drága mulatság az ültetés, pedig ez nem így van. Mindössze annyi a teendő, hogy ne dobjátok ki a növényi hulladékokat! Ezzel nemcsak csökkentitek az élelmiszer-hulladékot, hanem újjá is varázsoljátok a növényeket. Jöjjön is néhány!
Gyömbér
Lapul a hűtő mélyén egy kis gyömbér? Nincs más dolgod, mint egy éjszakán át vízben áztatni, majd nedves talajba ültetni és folyamatosan öntözni. Bár egy évedbe kerül majd, de a gyömbér újra fog nőni. Annyiszor ismételhetitek meg a folyamatot, ahányszor csak akarjátok.
Hagyma
Ha kidobjátok a hagyma végét, akkor hatalmas pazarlást csináltok! Inkább ültessétek őket nedves talajba, és győződjetek meg róla, hogy nem száradnak ki. Hajtásokat fogtok látni, amiket szét kell választani, és ha van egy kis gyökerük, máris újra el lehet ültetni őket.
Fokhagyma
Gomba
Bár én nem vagyok oda a gombáért, de attól még nagyon sokan szeretik. A gomba sokszor végzi a kukában, pedig még több gombát lehetne belőle termeszteni. Ültessétek el komposzt és föld keverékében, de hagyjátok, hogy legfelül kicsit kilógjon a szára, és tádám, a gomba nagyon gyorsan visszanöveszti magát.
Zeller
Mit tudunk csinálni a zeller végével? Kidobni nem fogjuk, az biztos! Ahogy más zöldségeknél is, a zeller gyökerét is vízbe kell rakni addig, amíg nem nőnek levelei. Cseréljétek ki alatta a vizet mindennap, és fröcsköljétek is le a gyökeret kicsit a vízzel. Ahogy az első levél megjelenik, ültessétek el úgy, hogy a levelek fedetlenek maradjanak.