Egyéb kategória

Már tényleg ijesztő, mennyire ismer minket a Google

Ha azt hittétek, hogy az internet sötét oldala kimerül abban, hogy az adataitokat begyűjtik, akkor azt kell mondjam, ennél félelmetesebb az, hogy hogyan manipulál úgy, hogy észre sem veszitek. Internet mint demokrácia? Háááát...
vous - 2015.09.02.
Már tényleg ijesztő, mennyire ismer minket a Google

Eli Priser ugyanis a TED előadásában elmesélte, hogy bár ő a liberális vonalat képviseli a politikában, Facebook-ismerősei között bőven előfordulnak konzervatív vonalat képviselők is, mert egyszerűen kíváncsi az ő véleményükre is. Igen ám, de a nagy kék közösségi oldal észrevette, hogy Eli többször kattint a liberális posztokra, így a konzervatív felfogású ismerősök eltűntek a férfi üzenőfaláról. Durva, nem?

Egy kódokból álló oldal, ami irányítja a gondolatainkat. Brrr.

Észrevétlenül is elkezdünk másképp információt befogadni, mint ahogyan egyébként tennénk. Ráadásul Eli azt is mondja, hogy ha két különböző ember egyidejűleg keres rá ugyanarra a szóra a Google keresőben, különböző találatok jöhetnek be, egyszerűen mert figyelembe veszi azt is, hogy mikre kattintunk általában.

Ez nekem annyira nem szimpatikus dolog. Mert oké, tök jó, hogy ha tudja a Google, mit szeretünk, előbb megtalálom álmaim webshopját, de azért vannak témák, amikben ez a logika szűklátókörűséghez vezethet, mert észrevétlenül elkezd az ember csak olyan hírt olvasni, amit többször keresett, így elfelejt rákeresni más nézőpontokra is. Ez nagyon szomorú.

A teszt

Kipróbáltam, hogy tényleg működik-e a dolog, számít-e, hol vagyunk, mire keresünk, és mivel foglalkozunk. Megkértem egy onkológiai információs központban informatikusként dolgozó ismerősömet, hogy keressünk rá ugyanarra a dolgokra. Azért őt kértem meg erre, mert közeli barátnőkkel, kollégákkal ugyanazt a találatot hoztuk, ami nem meglepő: ugyanott dolgozik, illetve egy rugóra jár az agyunk.

Elsőre a mozi szóval próbálkoztunk, és eléggé más találatok jöttek be. Én eleve szeretem a kisebb művészmozikat a feliratozott filmek miatt is, ő pedig a nagy plázákban mozizik szívesebben. Nem véletlen, hogy az én találataimban az Uránia és Puskin mozi is bekúszott az első oldalon.

Ismerősöm találata

Ismerősöm találata
Az én találatom

Az én találatom

Az angol cancer (rák) szóval is tettünk egy próbát, elég nagy volt a szórás lehetősége: ő kutatóközpontban dolgozik, én nem, ő soha nem keresne horoszkópra, én talán előbb, poénból. Végül mindkettőnk találata a betegségre korlátozódott, ám az ő találatai sokkal specifikusabbak voltak, a sejtkutatással foglalkozó cikkek kerültek nála előtérbe, míg az én találataim sokkal általánosabbak voltak.

Ismerősöm találata.

Ismerősöm találata.
Az én találatom.

Az én találatom.

Érdekes még, hogy a Google-kereső oldalán magatok is beállíthatjátok a privát keresés és az általános keresés lehetőségeit, a kis ember ikonra vagy földgömb ikonra kattintva. Ha felváltva megnézitek a találatokat a két nézőpontban, látni fogjátok, mekkora a különbség, ha számításba veszi az adatokat rólatok, vagy nélkülözi.

Próbáljátok ki ti is!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.