Egyéb kategória

Cetvelő és meztelencsigakrém – avagy miben rejlett Sissi szépsége?

Az első dolog, ami valószínűleg eszünkbe jut Sissiről, az a szépsége. Máig legendák övezik szépségtrükkjeit, s emberek százai próbálták már megfejteni, mitől is lehetett ilyen gyönyörű az osztrák császárné. Annyi biztos, időt és pénzt nem sajnált a szépségére, ezt bizonyítják a fennmaradt trükkjei is. Lássuk hát, minek köszönhető, hogy kora egyik legszebb asszonyának tartották!
vous - 2015.09.10.
Cetvelő és meztelencsigakrém – avagy miben rejlett Sissi szépsége?

Alakformálás

Sissi alapból nagyon vékony, kecses alakkal rendelkezett, a dereka mindössze 50 centis volt. Igyekezett is akkoriban irigylésre méltó alakját megtartani, s ennek érdekében mindent megtett. Voltak napok, amikor szinte semmit nem evett, a testedzést sem vetette meg, sőt! Annyira szeretett tornázni, hogy a palotában külön tornatermet rendeztetett be magának.

Természetesen az udvar és az emberek nem is hagyták ezt szó nélkül, számtalan kritika érte emiatt. Hiszen mint tudjuk, az ő korában a nő nem izzadt, főleg nem testmozgás miatt. A tornázás mellett imádott lovagolni is, amit napi szinten űzött. Nem meglepő, hogy a világ egyik legjobb női lovasává vált.

Az idő múlásával azonban felhagyott ezzel a sporttal, és a hosszú, órákig tartó sétákat választotta: akár napi tíz órán át is képes volt gyalogolni.

Bőrápolás

A magyar királyné szeretett mindent kipróbálni, azonban nem ragaszkodott egy konkrét krémhez sem. Mindig szerette a legújabbakat saját bőrén tesztelni vagy akár otthon kifejleszteni. Néhány saját receptje igazán ínycsiklandó, míg néhány rettentő gusztustalan volt. Néha nyers bárányhúst tett az arcára éjszakára, mindezt azért, hogy bőre fiatalságát megőrizze. A másik kedvence a meztelencsigakrém volt, ettől – állítólag – selymes maradt a bőre.

Cetvelő

Egyik kedvence a Celeste nevű krém volt, ami cetvelő, édesmandula-olaj és glicerin keveréke volt. Ez az összetevőkben gazdag krém segített bőrének átvészelni a hideg teleket, ugyanis jól hidratálttá varázsolta az arcát.

Olívaolajos fürdő

Állítólag majdnem minden este egy meleg olívaolajos fürdőben áztatta magát a magyar királyné. Az olívaolajban található A- és E-vitamin ugyanis hihetetlenül lággyá és puhává varázsolta a bőrét. S ehhez nem kellett semmi más, csak egy csészényi olaj a meleg fürdővízbe, és kezdődhetett is a szépülés!

Rózsás arcpermet

Sissi hitt abban, hogy a rózsás vagy levendulás arcpermet a legjobb módszer a fertőzések és gyulladások elkerülése végett. A kedvence mégis az ibolyaecet volt, ami frissen szedett ibolyasziromból, almaecetből és desztillált vízből készült.

Forrás:
Wikipedia

Smink

Habár a testmozgás és a bőrápolás megszállottjaként emelgetik Sissit, a sminket illetően mégis visszafogottan élt. Amikor a sminkre került a sor, a legtöbb, amit szeretett volna, az, hogy semmi ne kerüljön a bőrére. A természetes szépség híve volt, és mélyen elítélte a túlzott sminkkel mutatkozó hölgyeket. Ezzel a felfogással nem is esik nehezünkre azonosulni, ugyanis egy korábbi cikkünkben mi is bebizonyítottuk, mennyire vonzó is tud lenni egy natúr smink!

Hajápolás

Sissi haja majdnem olyan hosszú volt, hogy a ruhájához hasonlóan a földet súrolta. Nem csoda, hogy a hajápolás mindennapi programként szerepelt a teendői között. Saját fodrásza, Fanny akár napi 2-3 órát is eltöltött a haj rendben tartásával. A császárné ilyenkor a szoba közepén egy alacsony széken ülve hagyta, hogy a fodrász alaposan kifésülje a haját, majd különlegesebbnél különlegesebb frizurákat készítsen neki.

A szóbeszéd szerint miután végeztek ezzel a művelettel, a fodrászlány összegyűjtötte és megszámolta a hajkefében maradt hajszálakat. Ha túl sok lett az elhullajtott haj, akkor bizony Sissi éktelen haragra gerjedt! Pedig mint tudjuk, napi 60–100 kihullott szálig aggodalomra semmi ok.

Nem szabad elfeledkezni a hajmosásról sem, ami szintén egy külön mutatvány volt. A hajmosásra kéthetente került sor, és egy tojássárgájából és konyakból készült keverékkel mosták át a hajat. A művelet állítólag egy egész napot vett igénybe, amin nem is lepődünk meg, főleg, ha arra gondolunk, mennyire nehéz lehetett kimosni a tojássárgáját a hajból.

Ti melyiket próbálnátok ki?

Ajánlott cikkek