Egyéb kategória

Mulatási meg a pam-pam – A lakodalmas zene legjobbjai 2015-ben

Mi jut eszünkbe először, ha a lakodalomra gondolunk? Igen, a mulatós zene. Nekem a mulatós zenével kapcsolatban egyből Lagzi Lajcsi és a Dáridó ugrik be, pedig már az is régi történet. De mi a helyzet manapság? Kik a legmenőbb arcok?
vous - 2015.09.12.
Mulatási meg a pam-pam – A lakodalmas zene legjobbjai 2015-ben

A lakodalmas rock az 1980-as évek közepétől egészen a 1990-es évek elejéig élte első virágkorát. A műfajt a 3+2 nevezetű együttes teremtette meg Magyarországon, a repertoárjukba pedig olyan jól ismert nóták tartoztak, mint a Kicsiny falum, na meg mindenféle rockzene.

A ’80-as évek végén több tucat együttes volt a piacon és adta ki sorra a lemezeket több százezer példányban, imádták az emberek. Ami ennél még érdekesebb, hogy a lakodalmas stílusnak azóta egyre csak növekszik a rajongótábora, főleg a fiatalok körében, ami tényleg furcsa. Hiszen milyen zenéket hallgatnak a mai fiatalok? Az amerikai popzenétől kezdve a svéd house-electro – magyarul tuc-tuc – vonalig tulajdonképpen mindent, de mégis, hogyan jön ide a mulatós?

Nem kell más, csak egy jó előadó és egy fülbemászó dallam?

De mégis, ki a három legmenőbb arc ma, akiket tényleg imád az ország? Lássuk!

Mulatási van, meg bulibáró

Bevallom őszintén, hogy eleinte nem voltam oda a mulatós-lakodalmas zenéért. Minden zenét szeretek – a kemény rockon kívül – és meghallgatok, de úgy gondoltam, ez nem az én műfajom. Egészen addig, amíg meg nem hallottam az első Kis Grófo-slágert. Attól függetlenül, hogy a dalszövegek mind roppant egyszerűek, mégis olyan dallamot társítanak hozzá, amitől mindenki táncra perdül.

Azt viszont kevesen tudják, hogy Kis Grófo (eredeti nevén Kozák László) már tiniként énekelt az édesapja mellett, akit szintén Grófónak becéznek, és aranylemezes előadó. De mi lehet az ifjú tehetség titka? Talán az, hogy mindenki hallgatja a zenéit, még azok is, akik amúgy nem szeretik.

Hasonló a helyzet, mint Fluor Tomi Mizu című slágerénél, ami annyira rossz zene, hogy már tényleg jó. A legtöbb ember nem szimpatizált vele, mégis kívülről fújták a dalszövegét – én is. Kis Grófo mégis más, a sikerei reményt adhatnak azoknak az embereknek, akik szegény családba születtek, hiszen édesapjának is nehéz körülményekből kellett felküzdenie magát a hírnévig.

Nos, ez Kis Grófónak is sikerült, és első slágere, a No roxa áj óta töretlen a sikere. Olyannyira, hogy elég elejtenem a varázsmondatot: „Mert a nézését meg a járását…”, és mindenki tudja a folytatást.

Itt a piros, hol a piros?

Emlékszem, Nótár Mary slágereit már egészen kis koromban hallottam a tévében, rádióban, és még most is az egyik legmenőbb mulatós arcnak számít. Nemcsak a fiatalok, hanem minden korosztály imádja, és bármelyik rendezvényen meg lehet találni, legyen szó vidékről vagy a fővárosról. Mint a mulatós sztárok nagy része, Nótár Mary is zenészcsaládból származik. Majdnem minden családtagja játszik valamilyen hangszeren, énekelni pedig az édesapjától tanult, sőt fellépni is járt vele.

Karrierje még a 2000-es évek elején indult, amikor felfedezték egy tehetségkutatóban, majd sorra követték egymást a lemezek. Idén pedig már a tizenkettedik albuma jelenik meg. Mondjuk azt nem gondoltam volna, hogy az éneklés mellett még a sportra is jut ideje, mint az kiderült, a karatét sem veti meg az énekesnő.

A Jollynak a pam-pam

Itt most nem a Pom-Pom meséinek újragondolt változatáról van szó. Tudjátok, Jolly az, aki Kis Grófóval együtt vált igazán híressé. Nekem még megvan, amikor létezett a Románcok Csillagai meg a Jolly & Suzy formáció, de az tuti, hogy Grófóval alkotják a tökéletes duót. Jolly és felesége, Suzy egyébként már kilenc éve egy pár, öt éve házasok, ráadásul már kislányuk is született.

Néhány, Grófóval készített közös száma közül mégis a No roxa áj érte el a legnagyobb sikert, de ez tökéletesen elég volt arra, hogy még több emberhez juttassák el a mulatós zenét. A klipet eddig majdnem 19 millióan látták a YouTube-on, de hogy még közelebb hozzam a témát:

Magyarországon kicsit kevesebb, mint 10 millióan élnek. Ezt a videót pedig 19 millióan látták, vagyis majdnem minden embernek kétszer kellett megnéznie, ez brutális.

De mit is jelent az, hogy no roxa áj? Már sokadszorra hallom és énekelem, bármikor meghallom, de csak most – a cikk írása közben – döbbentem rá, hogy még csak a jelentését sem tudom. Most utánanéztem, a no roxa áj annyit tesz, mint szerencséd legyen. Na, ezt biztosan megjegyzem.

Bár úgy gondolnánk a lakodalmas-mulatós zene már régen kiment a divatból, de ez koránt sincs így, sőt egyre többen szeretik.

Talán ez az egyetlen dolog, ami még mindig összehoz minket, magyarokat.

Ajánlott cikkek