Egyéb kategória

Elárulom, mit kell tennetek, ha betörtek hozzátok vagy ellopták a kocsitokat

A nap témája a VOUS-n: üvegszilánkokon táncolni. Mikor a témát boncolgattuk, egyből a törés, a lopás, a károkozás jutott eszünkbe. De ne gondoljátok, hogy mi vagyunk ilyen törős-zúzós fajták, épp ellenkezőleg. Mi, a jóságos VOUS-lányok inkább attól félünk, velünk és veletek is megtörténhet a baj. Éppen ezért segítünk felkészülni olyan esetekre, amikre amúgy nem is lehet.
vous - 2015.09.13.
Elárulom, mit kell tennetek, ha betörtek hozzátok vagy ellopták a kocsitokat

Elképzelni sem tudom, mit csinálnék, ha egyszer arra kelnék fel, hogy valaki a zárat babrálja az ajtón. És mondjuk még be is jönne. Oké, először sokkban remegve álldogálnék és várnám a csodát, vagy hogy felébredjek, aztán elöntene az a hülye melegség, ami mindenkit, amikor izgul. A szívem pedig majd kiugrana a mellkasomból. Aztán ez a két érzés váltakozna. Belegondolni is borzalmas. És ha ellopnák a kocsimat? Az életem lepörögne előttem. Valószínűleg a legnagyobb problémám az lenne, hogy akkor most mégis meddig kell majd a tömegközlekedést használnom.

Mit kell tennetek, ha ellopták a kocsitokat?

Elsősorban próbáljatok meg felülkerekedni a sokkon. Ha egyik reggel kinéztek az ablakon, az autótok pedig nincs a helyén, és biztosak vagytok abban, hogy ellopták, nem csak megint „fogalmamsincshol” parkoltatok, akkor a legelső dolgotok a rendőrségen való bejelentés legyen. Így minél előbb ki tudják adni a körözést. A modern kor csodája a Facebook, szóval próba szerencse: osszatok meg egy képet a kocsitokról, hátha valaki „összefut” vele az utcán. Vagy a bontóban. Ha casco is volt a kocsin, a biztosítótok lesz a következő, akinél jelentitek az esetet.

Fontos: Kárrendezés esetén mindkét gyári kulcsot fel kell mutatnotok. Ha az egyik hiányzik, a biztosító nem fizet. A forgalmit soha ne hagyjátok az autóban, hiszen ha azt sem tudjátok prezentálni, a biztosító szintén nem fizet.

A lopás tényét nektek kell bizonyítanotok! Amíg a rendőrségi nyomozás le nem zárul, a biztosító biztosan nem téríti meg a károtokat. Ha a kocsin még hitel is volt (csak hogy még kerekebb legyen a történet), a banknak is jelezni kell az autólopást.

Mit kell tennetek, ha betörtek hozzátok?

Két verzió van:

A: Már betörtek, túl vagytok az akción, és sajna már csak a minden értéktől mentes lakásotokkal találjátok szembe magatokat.

B: Békésen alszotok, miközben zajra riadtok, és azt észlelitek, valaki bejelentés nélkül meg akar „látogatni” titeket.

Az „A” esetben ne nyúljatok semmihez. Ne kezdjetek el a házban mászkálni, hanem azonnal hagyjátok el a helyszínt és hívjátok a rendőrséget. Ha a betörő a házban van, ne próbáljátok megakadályozni a menekülésben. Inkább kérjetek segítséget, de úgy, hogy közben ráláttok a házra. Az is megeshet, hogy végignézitek, ahogy a tolvaj épp a hátán viszi a tévéteket.

Ne akarjatok Supergirlök lenni, akik megmentik a világot a gonosztól. Hagyjátok, hadd menjen!

Személyleírást viszont kell majd adnotok, próbáljatok meg minél több dolgot megjegyezni a betörő külsejéről, a magasságáról, ruházatáról, testalkatáról, és az arcáról is, ha nem takarta el. A rendőrség jegyzőkönyvet fog felvenni, aztán egyből hívhatjátok a biztosítót. Az valószínűleg nem fog örülni a hívásotoknak, de ez titeket ne érdekeljen. Ez a folyamat aránylag „gyorsan” zajlik. A biztosító felé tett bejelentés után már egyből zárat cserélhettek, mert nyilván folyamatosan azon agyaltok majd, hogy mi van, ha visszajön a GONOSZ.

Forrás:
iStock

A „B” esetben ne higgyétek azt, hogy a szekrényetek Narniába vezet. Szóval ne bújjatok el, ne színleljetek alvást. A legelső, amit tehettek, hogy zajt csaptok, mondjuk bekapcsoljátok a tévét, hátha megijed a betörő. Amennyiben ez nem jön be, zárkózzatok be egy szobába, vigyétek magatokkal a telefonotokat, hívjátok a rendőrséget és maradjatok csöndben!

Helyek, ahova nem érdemes elbújni:

  • szekrénybe
  • átlátszó függöny mögé
  • átlátszó ajtó mögé
  • ágy alá
  • asztal alá (földrengésnél viszont jó ötlet)
  • takaró alá

Komoly teherré válhat

Most egy kicsit elvicceltem a dolgot, mert szerintem ez tényleg egy olyan esemény, amire nem lehet felkészülni, a humor pedig, mint tudjuk, mindenen átsegít. Megkérdeztem Michaletzky Luca viselkedéselemzőt, ő mit javasol a „túléléshez”:

Betörés áldozatává válni több szempontból is óriási lelki megpróbáltatást jelent az embernek, ami, ha elhatalmasodik, komoly pszichológiai betegségekhez is vezethet. Mivel idegenek hatoltak be a biztonságos helynek hitt otthonukba, az áldozatok gyakran szembesülnek az eset után szorongással, mindent átható félelemmel vagy éppen csillapulni nem akaró dühvel. Amennyiben fontos, értékes tárgyakat loptak el tőlük, úgy a gyásszal is gyakran meg kell küzdeniük, illetve a bűntudat érzésével, hogy miért nem tudtak hatásosabb védelmet biztosítani.

A lelket is kirabolták

Ezen érzelmek talaján akár krónikus szorongás, depresszió, insomnia vagy kényszeres tünetek is felüthetik a fejüket, így érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. Már néhány alkalom is elegendő lehet, ha professzionális, támogató környezetben tudunk beszélni az eseményekről. Általában megnyugtató rendőrségi feljelentést tenni, a hatóságokkal együttműködni, mert ez is a kontroll és a biztonság érzetét erősíti. Az otthon védelmének növelése riasztóval, erősebb zárakkal is segít, illetve a szomszédokkal való egyezség kötése: figyeljük a gyanús jeleket, és figyelmeztessük egymást időben.

Címkék: #lopás
Ajánlott cikkek