Egyéb kategória

Úristen, 13! – Nemzetközi pánik egy szám miatt?

Megvan nektek az a film, amikor az emberek folyton meghalnak egy liftben a 13. emeleten? És az, hogy egy fehér maszkos pasi lemészárol egy csapat fiatalt a Péntek 13-ban? Hátborzongató, ugye?

vous - 2015.10.06.
Úristen, 13! – Nemzetközi pánik egy szám miatt?

Szegény 13-as számnak esélye sincs, hogy levesse magáról az előítéleteket, hiszen az emberek imádnak borzongani, és ezt ki is használja a filmes szakma. A triszkaidekafóbiások ennek már nem annyira örülnek, ők tényleg rettegnek a 13-as számtól, és ha tehetik, kerülik mindenhol. Vajon miért?

Sok oka lehet annak, hogy a 13-as számot rossz ómenként tartják számon. Úgy gondolják, tönkretette a tökéletes 12-es számot, ami praktikusan osztható, míg a 13-as egy prímszám, ikerszám, Fibonacci-szám. Más.

Már az ókorban is féltek tőle

Már az ókori Rómában úgy tartották, hogy a 13 a halál és a rombolás előjele, a skandináv mitológia szerint, ha egy asztalhoz 13 ember ül, az szerencsétlenséget hoz, míg a keresztények szerint a péntek 13 szerencsétlen nap, hiszen e napon feszítették keresztre Jézust, ráadásul az utolsó vacsorájánál is ennyien ültek, köztük az áruló Júdással, aki 13. emberként ült az asztalhoz.

Hammurapi törvénykönyvéből szintén hiányzik a 13-as pont, azaz a babona már a kereszténység előtt létezett, bár egyesek szerint csupán elírásról van szó. Más magyarázatok szerint azért van okunk félni, mert egy évben 13 telihold van, és a boszorkányok klánját is ennyi fő alkotja.

A 13-szor elátkozott Apollo 13

Az sem javított szegény szám megítélésén, hogy az Apollo 13 missziója a Holdra sikertelenül végződött.

Kit érdekel, hogy a legénység túlélte? 13-as szám volt a hajón, felrobbant az oxigénpalack, ráadásul 1970. 04. 11-én történt, amit ha összeadtok, a 13-as szám jön ki. S ha ez nem lenne elég, akkor a hajót a Complex 39 kilövőállomásról indították útra, és a 39 az 3×13 szorzata.

De ez már olyan magas szintű belemagyarázás, hogy fáj tőle a fejem. Pedig lehet még fokozni: a szóbeszéd szerint a floridai kilövésnél 14:13 percet mutatott az óra, a texasi irányítóközpontban egy órával korábbi időt, 13:13-at mutatott az óra. Aha. Persze. Mese habbal.

És naná hogy az olyan veszélyes alakok neve, mint Theodore Bundy és Albert De Salvo 13 betűből áll. Ó, és a legfontosabb! 13 éves korunkban leszünk hivatalosan tinédzserek. Ez pedig maga a pokol, erről már mi is vallottunk.

Persze, vállat vonhatnánk, hogy mindez babona, de aki tényleg triszkaidekafóbiás, az kerül mindenféle kapcsolatot a 13-as számmal.

Töröljük a számok sorából!

Olyannyira, hogy mivel az emberek jelentős hányada tart ettől a számtól, a társadalom is igazodik hozzájuk. Amerikában a magas szállodákban kihagyják a 13. emeletet vagy az utcában a 13-as számú házat. A 12. emelet után vagy egyből a 14. következik, vagy 12a, 12b a szint jelölése. Olyan is előfordulhat, hogy üresen hagyják, vagy ott van az épület légkondicionálása. A szerencse városának, Las Vegasnak több kaszinójában sincsen 13. emelet. De ugyanígy nem használják ezt a számot a szállodák szobáinak ajtaján sem.

Forrás:
iStock

A repülőgépek többségén sincs 13-as sor vagy éppen szék, ami arra is visszavezethető, hogy 1972. október 13-án a Chilébe tartó, rögbiseket szállító repülő lezuhant az Andokban. Úgy látszik, ez mély nyomot hagyott az emberekben, mert a memphisi repülőtéren sincs A13, B13 és C13 számú beszállókapu, és a New York-állambeli Islip repülőterén sincsen 13-as beszállókapu, de van helyette 12, 12A és 14. Bizarr.

Akit a halálba kergetett a 13-as szám

Hogy mennyire komolyan kell venni a triszkaidekafóbiát, arra Arnold Schönberg osztrák zeneszerző a legjobb példa. 13-án született, kiszámolta, hogy 76 éves korában fog meghalni, mert 7 meg 6 az 13, és így is történt, méghozzá péntek 13-án szenderedett örök álomra 11:47-kor, amit ha összeadtok, az mennyi? Na? Ráadásul éjfél előtt 13 perccel. Kicsit paranoiás volt, nem?

Az olaszok mástól rettegnek

Szerencsére nem mindenhol gondolnak így a 13-as számra.

Az olaszoknál a 17-es számot tartják szerencsétlennek, mivel ha római számokkal írjuk, az átrendezhető így: VIXI, ami latinul az élet végét jelenti.

Így hát ne lepődjetek meg, ha az olaszoknál nem találtok a szállodátokban 17. emeletet, vagy az Alitalia nemzeti légitársaság repülőgépein 17-es üléssort, mint ahogyan az olasz városokba repülő német Germanwings gépein sincsen, nem véletlenül. A Renault R17-es modelljeit pedig R177 néven forgalmazták az olasz piacon. Elképesztő, hogy még a marketingbe is beszivárognak a babonák hatásai.

Taylor Swift viszont imádja a 13-as számot

"13-án születtem, és egy péntek 13-ai napon töltöttem be a tizenhármat. Az első dalom intrója 13 másodperces, egy lemezem pedig 13 hét után jutott el az arany minősítésig. Akármikor díjat nyertem, mindig vagy a 13. székben vagy a 13. sorban, vagy 13. szekcióban, vagy az M sorban ültem, ami az ábécé 13. betűje. Akárhányszor tűnik fel ez a szám az életemben, csak szerencsét hoz.”

Hát, én már nagyon kezdem sajnálni szegény 13-ast. Valaki igazán rehabilitálhatná már tudományosan!

Címkék: #13 #pánik
Ajánlott cikkek