Egyéb kategória

Még idén! kampány – Milyen tükörre van szükséged?

Hosszú évekkel ezelőtt szakítottál a tükörrel, legalábbis nem ápolsz jó kapcsolatot vele. Nem őszinte, nem azt mutatja, aki vagy, mást mutat, mint amit az agyad önmagadról vetít. Bosszantóan telt vagy éppen ijesztően sovány alakot. Mást, mint akinek érzed magad.
vous - 2015.10.15.
Még idén! kampány – Milyen tükörre van szükséged?

Mert a belső kép nem mindig azonos a valósággal, és erről rendszerint nem a tükör tehet, akkor sem, ha már nem tökéletes a foncsorozás.

Az életmódváltás egyik első és nagyon fontos lépése szembenézni önmagunkkal. Azzal az emberrel, akik vagyunk. Szembenézni valódi formánkkal. Testsúlyunkkal, egészségi állapotunkkal, életmódbeli szokásainkkal, társas kapcsolatainkkal. Kik vagyunk, hogyan élünk, milyen közegben élünk? A második lépés ebből következően az: ebből mit szeretnénk kihozni? Mi a cél? Milyen lépéseket tehetünk a cél elérése érdekében.

A Még idén! kampány üzenete értelmében már egészen kicsi változtatásokkal is sokat tehetünk egészségünk érdekében, de ehhez természetesen tudni kell, hogy hol vannak azok az egészségre ártalmas vagy az egészséges életmódot gátló tényezők, amelyeket apró kis lépésekkel ugyan, de érdemes felszámolnunk. Cikkünket Henter Izabella diétetikus a NEFI munkatársa segítette.

Hogy ne billenjünk ki az egyensúlyból

Új ízeket, ételeket emelhetünk be, korábban fekszünk, korábban ébredünk (vagy végre fontos lesz a pihentető, egészséges álom), többet és JÓL mozoghatunk, akár kapcsolatainkat is átfésülhetjük, kik azok, akikkel kölcsönösen pozitív irányba mozdíthatjuk a másik életét, egészségét, kik azok, akik esetleg gátolnak minket vagy éppen nem jó irányba befolyásolnak. Néha elég egy cinikus vagy lekezelő megjegyzés ahhoz, hogy ismét mást mutasson belső tükrünk, mert az (meg az előtte nekünk szaladó) száz másik rombolhatja önértékelésünket, elbizonytalaníthat, kibillenthet egyensúlyunkból.

Forrás:
iStock

Jöjjön tehát a tükör, a belső kép formálása és közelebb csalogatása a valósághoz. Mert elsősorban ez segít majd az egészség felé vezető úton. A másik tükör, akár a háló vagy az előszoba falán, csak akkor kerüljön fókuszba, ha már nem feltétlenül fontos a környezet visszaigazolása. Ha elég erősnek érezzük magunkat a változáshoz, ha már leperegnek rólunk a megjegyzések, de azért nyitottak maradunk az elismerő szavak, pillantások befogadására és helyes kezelésére, sőt akár tőlünk is kijut másoknak a jó szóból!

Persze jöhet a foncsorozott tükör, hogy rátaláljuk a szép részletekre saját magunkon (szemöldök íve, formás fülek, szép váll, kecses boka) vagy hogy mozgás közben biztonságot adjon a tükör és nézni és kontrollálni tudjuk a helyes testtartást vagy később egy- egy jó napunkon elismerően végignézni feszesebb, frissebb, jó irányba megváltozott formánkon. De az önbecsüléshez és az önértékeléshez nem kell tükör

A Még idén! kampányról tájékozódhattok a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

Ajánlott cikkek