Egyéb kategória

Photoshop és smink nélkül is lehet valaki zombi, horrorhős és hollywoodi sztár

Állítólag az őszinteség korát éljük. Örülünk akkor, ha Instagramon a nők felvállalják a narancsbőrüket. A betegségüket. A szülés nyomait. Ha egy sztárt smink nélkül fotóznak egy kampányhoz. Vagy smink és Photoshop nélkül kerül a címlapokra. Persze, egy kis csalás ilyenkor sem maradhat el. Micsoda? Hámori Zsófival, a VOUS vezető fotósával egy játékra hívunk benneteket.
vous - 2015.10.18.
Photoshop és smink nélkül is lehet valaki zombi, horrorhős és hollywoodi sztár

Helló, fények!

A játékhoz nem kell más, csak egy telefon, egy olvasólámpa és ti. De mielőtt belekezdenétek a szelfikészítésbe, egy kis fénytan. Na nem tudományosan, csak éppen annyira, hogy a feladatot élvezzétek is.

Valahol teljesen mindegy, milyen fényképezőgépetek van, ha jól tudjátok használni az eszközt. Ahogy az is mindegy, milyen smink van rajtatok. A játék szempontjából az a legjobb, ha semmilyen vagy csak minimális – a pasik amúgy is arra buknak a legjobban, ahogy ezt már korábban kiderítettük. Természetesen a jó fényképező szakértő kezekben és a jó smink nagyon sokat hozzátesz egy-egy fotóhoz, de ami igazán fontos, azok a FÉNYEK.

A fényeknek iránya van

Nem kell ehhez fizikaórára sem járni, az ember már óvodában felfogja, hogy a fénynek iránya van. Ha a fotózást nézzük, akkor ez az irány lehet előnyös és… hát… kevésbé előnyös is. Nyáron déli napsütésben szelfizni vagy a fényképező elé állni kész öngyilkosság. Sok-sok utómunka vagy Insta-szűrő eredménye, ha nem szeretnétek borzalmasan kinézni. Ugyanígy nagyon erős oldalfényben vagy alulról az arcotokra irányuló fényben sem lesztek túl előnyösek. Amikor erről beszélgetünk, Zsófi hozzáteszi, hogy a neonfények sem állnak jól mindenkinek, szóval a bulis szelfizéskor nem mindenkinek az előnyös arca villan meg egy-egy fotón, és ennek semmi köze az elfogyasztott alkohol mennyiségéhez. Egyszerűen nem jók a fények…

Gyönyörű, kültéri fényképekért nem hiába választják a profik a naplementét, amikor a fények lágyabbak, és az arccal körülbelül egy magasságból érkeznek. Gondoljatok csak a leghangulatosabb esküvői fotókra, amiket láttatok.

A fények, a bőr és a szem alatti karikák

A fényről és az árnyékról sem szeretnék sokat mesélni, leírva úgysem adja vissza azt a sokkot, amikor szembesülsz a saját arcoddal, előnytelen megvilágításban. Nemcsak a már említett karikák (mit karikák, Mariana-árkok) sokkolóak, hanem a ráncok, a bőrhibák is. Na, a menő smink nélküli címlapok tuti nem ilyen megvilágítással készülnek!

Ha a fény szemből érkezik, ráadásul picit szűrt, így jobban szétterül az arcon, az lágyítja a vonásokat, és kellemes ránézni is. Mi rendszeresen szelfizünk a szerkesztőségben az egyik ablak előtt, amelyen hófehér, minta nélküli lapfüggöny van. Gyönyörűen lágyítja a fényt – és ezzel együtt a vonásokat, elnyeli a fekete karikákat, kiemeli az írisz színét, és a legfinomabb sminket is láthatóvá teszi.

Egyszer egy sárkány, egyszer egy királylány

Zsófival arra gondoltunk, hogy egy hosszú nap után elmegyünk egy fotóstúdióba, ahol bevállalom, hogy a legvállalhatatlanabb fények között is lefotóz. Minden fotónál ugyanazt a szürke hátteret használtuk, amely a különböző megvilágítások miatt tűnik másnak.

Ahhoz persze ragaszkodtam, hogy Zsófi a fotózás végén készítsen rólam egy olyan képet is, ahol kiengedett hajjal, a legideálisabb fények között belemosolygok a kamerába. Ugyanígy ragaszkodtam ahhoz is, hogy ne retusáljon, tényleg csak a fények dolgozzanak az arcomon. Így lettem a projekt alatt zombi, horrorhős, sárkány és királylány.

És most ti jöttök!

Forrás:
Hámori Zsófia

Mutassátok meg a legszebb és legcsúnyább arcotokat úgy, hogy csak a fényekkel játszotok. Vegyétek elő a telefont, egy olvasólámpát/zseblámpát, és készítsetek két szelfit. A képeket az info@vous.hu e-mail címre küldjétek Zsófinak tárggyal. Vagy töltsétek fel Instagramra #vousfoto hashtaggel, hogy megtaláljuk. (Természetesen csak publikus fotókat látunk.)

Ajánlott cikkek