Egyéb kategória

A szégyen ára – Amit az elnöknek szabad, Monicának nem?

Monica Lewinsky sok-sok hosszú, szégyenben töltött év után úgy döntött, a nyilvánosság elé áll, hogy fiatalkori életének elhibázott döntésével és annak következményeivel szembesüljön hallgatósága is. Még azok is, akik szerint ő csak „az a nő”, egy ribanc vagy épp egy szajha. Az internetes megszégyenítés első igazi áldozata és túlélője harcba szállt a kommentelőkkel.

vous - 2015.11.08.
A szégyen ára – Amit az elnöknek szabad, Monicának nem?

Nem hiszem, hogy Monica Lewinskyt, akit az Egyesült Államok elnökével, Bill Clintonnal a Fehér Ház Ovális Irodájában folytatott afférja okán ismerhetett meg a világ, bárkinek is be kellene mutatnom. A 17 évvel ezelőtt kirobbant botrány tanulságait azonban már talán ideje levonnunk. Hogy miért? Mert Monica szerint ez aktuálisabb, mint valaha.

A szenvedő úttörő

A 42 éves Monica Lewinsky kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet az egyre többeket elérő internetes zaklatásra.

Az elmúlt közel húsz évben nem telt el úgy nap az életemből, amikor ne emlékeztem volna a fiatalon elkövetett óriási hibámra.

Hogy mi az a ballépés, ami Monica életét azóta is megkeseríti? Az, hogy beleszeretett az Egyesült Államok elnökébe, Bill Clintonba. Amikor pedig bizalmába fogadta egyik kolléganőjét, az rögzíteni kezdte a pár telefonbeszélgetéseit, majd azokat – nyilván némi anyagi haszon ellenében – kiszivárogtatta a sajtónak.

Magánembert korábban soha olyan erős médiafigyelem, politikai és jogi csatározás nem ért el, mint akkor Monicát. A digitális forradalomnak köszönhetően világméretű botrány kerekedett a szexmániás elnök és a gyakornoklány kapcsolatából. Az éppen szárnyra kapó internetnek hála néhány kattintással a világ minden táján, a nap minden percében bárkinek elérhetővé váltak az ügy legapróbb és legbensőségesebb részletei.

Forrás:
AFP/Europress Fotóügynökség

A vélemény szabad!?

Monica volt az első, aki jó hírnevének elvesztését a világhálónak köszönhette.

Persze korábban sem maradtak titokban a hasonló esetek, de a tévé, a rádió és az írott sajtó korántsem ért el annyi embert, mint az internet, ahol még véleményezni is lehetett a hallottakat. A világon szinte mindenkihez eljutott a szexbotrány híre.

Monicának kommentek áradatával kellett megküzdenie, amelyben nemes egyszerűséggel csak ribancnak, ribinek, ringyónak és lotyónak minősítették. Az ügy kivizsgálásának kezdetén, amikor Clinton még tagadni próbálta a történteket, maga is csak úgy hivatkozott rá, mint „az a nő”, akihez állítása szerint semmi köze nem volt.

Ám az intim telefonbeszélgetések nyilvános meghallgatása és a Monica szekrényéből előkerült kék ruhán megtalált spermiummaradványok egyértelműen igazolták, hogy az Egyesült Államok elnöke szexuális viszonyt folyatott a gyakornoklánnyal.

Amit szabad Jupiternek…

Az elnök hírnevén a kényes ügy miatt tulajdonképpen csak minimális csorba esett, sőt, valójában továbbra is köztiszteletnek örvendett, legfeljebb szexmániásnak titulálták. Vannak, akiknek ettől csak szimpatikusabb lett a macsó elnök, akit időről időre újabb numerával – köztük pl. Liz Hurley-vel – is hírbe hoztak.

De mi történt a közel 2 évtized alatt Monicával? A sokáig bujkáló nő egy nyilvános TED-előadásban mesélte el kalandjának folytatását. Azt, hogy 24 évesen nemcsak a méltóságát vesztette el, és vele együtt majdnem mindent, ami fontos volt számára, de majdnem az életét is eldobta magától a botrány miatt. Szülei sokáig sehová nem engedték egyedül, még a fürdőszobát is csak nyitott ajtóval használhatta. Bulvárhírek, komédiák, viccek, poénok ezrei születtek és keringtek a nagyvilágban az eset kapcsán.

Monika Lewinsky több mint 40 rapdalban szerepelt azokban az időkben.

A sikamlós téma jó téma

A Lewinsky-ügy a sajtónak is remek témaként szolgált, aminek talán legironikusabb tanulsága, hogy a The New York Times újságírója az eset kapcsán írt cikkeiért Pulitzer-díjat kapott. A szerző az írásokban Clinton felelősségét elmosta, a lányt pedig törtetőnek és számítónak jellemezte, aki korábban a külseje miatt mindenütt csak elutasításokkal szembesült. A cikkáradat gyakorlatilag azzal a konklúzióval zárult, mely szerint az igazi zaklató Monica Lewinsky, az áldozat pedig maga Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke.

Nyilvánvalóan a Lewinsky család sem úszta meg a botrányt épen. Monica pont a szülei miatt döntött úgy nemrégiben, hogy elég volt a szégyenkezésből, amikor édesanyja évekkel a történtek után teljesen kiborult egy fiatal fiú öngyilkosságán.

Egy srácot ugyanis kollégiumi társai lefilmeztek, ahogyan egy férfival csókolózik, majd feltöltötték azt a világhálóra. Nem ő volt az első, aki a szégyen miatt úgy döntött, véget vet életének. Az egykori gyakornok ezért elhatározta, saját példája kapcsán emeli fel szavát az internetes zaklatás ellen. Kampánykörútra indult, hogy így figyelmeztesse az embereket a nyilvános megszégyenítés következményeire és az online viselkedés felelősségének fontosságára.

A TED-előadást teljes egészében itt nézhetitek meg.

Nektek mi a véleményetek az esetről?

Ajánlott cikkek