Egyéb kategória

5 nagy hatalmú királyi szerető 5 évszázadból

Minden sikeres férfi mögött egy nő áll – vagy kettő. Számos olyan uralkodó élt ugyanis a történelem során, aki felesége helyett – vagy mellett – más nőt hordozott a tenyerén, más nőnek sírta el bánatát és más nőt ölelt át esténként. Ezek a nők sokszor nemcsak rendkívüli szépséggel bírtak, hanem műveltek és bölcsek is voltak. Mivel a VOUS-n a nap témája Titkos kis szerelmek, ezért öt évszázad öt királyi afférját mutatom be nektek.

vous - 2015.11.20.
5 nagy hatalmú királyi szerető 5 évszázadból

15. század – Agnès Sorel

VII. Károly francia király híresen szép szeretője volt az első hivatalos francia királyi kegyencnő. Jó nevelésben és oktatásban részesült, már kislánykora óta arra készítették fel, hogy a királyi udvarnál irigyelt tisztséget tölthessen be mint társalkodónő.

Mivel különleges szépség volt, hamar magára vonta VII. Károly francia király figyelmét. Az udvar egy tagja észrevette a király érdeklődését, így Agnèst úgy mutatta be neki mint Magyarország legszebb asszonyát. A nő rangja gyorsan emelkedett, megkapta a hivatalos kegyencnő címet is, ami újdonságnak számított, hiszen a szeretőknek eddig a háttérben, titokban kellett maradniuk. Igaz, nem ő volt a király egyetlen ágyasa, de a többi nő a nyomába sem érhetett.

Az akkori divathoz képest extravagánsan öltözött – tőle ered a pucér keblek divatja, amely később szinte általánossá vált Angliában és Franciaországban. Haját hatalmas kontyba tekerte, és méregdrága kelméket vásárolt. Szeretőjének három királyi gyermeket szült.

Forrás:
Wikipedia

17. század – Madame de Montespan

XIV. Lajos francia király (a Napkirály) szeretője szép és intelligens nő volt, bármilyen témáról lehetett vele beszélgetni, így hamar felkeltette a királyi udvar krémjének figyelmét. Hatalmas botrányt kavart, mikor nyilvánosan kigúnyolta a királynét, sőt néhány napra még börtönbe is került, mert állítólag rá akarta beszélni a királyt, hogy férje legyen a trónörökös nevelője.

Nem sokkal ez után bizalmas viszont kezdett a királlyal, aki a nő férjét börtönbe záratta, majd száműzte. A nő a király mellett fényűző életet élt, nagy rajongója volt az irodalomnak, közben pedig hét királyi gyermeket szült. Mikor észrevette, hogy Lajos elhidegült tőle, teljesen kétségbeesett, és a fekete mágiához fordult, hogy visszanyerje szerelmét. Ez azonban ellenkezett az egyház elveivel, így rövid időre száműzték.

Később felröppent a hír, miszerint meg akarta mérgezni az uralkodót, így végleg elbocsátották, a helyébe egy másik nő lépett.

Forrás:
Wikipedia

18. század – Madame de Pompadour

XV. Lajos francia király hivatalos, első számú szeretőjét kurtizánként mutatták be az akkor még előző szeretőjét gyászoló Lajosnak. A király figyelmét hamar felkeltette a szép és művelt asszony, aki pár hónappal később már hivatalosan is a király szeretője lett. Beleszólhatott az állam ügyeibe, neki tulajdonítják az akkori francia–osztrák szövetség megkötését is.

A király fiai annyira féltékenyek voltak rá, hogy egyszer még fel is béreltek valakit, hogy mérgezze meg az akkor várandós asszonyt. Akkor ugyan nem esett komoly baja (bár elvetélt), egészsége romlani kezdett, aminek következtében hetekig betegeskedett, majd meghalt.

Forrás:
Wikipedia

19. század – Schratt Katalin

Miután Ferenc József és Erzsébet királyné házassága megromlott, ő lett az uralkodó szeretője. Viszonyuk titkos volt, kapcsolatukról még a császár őrzésével foglalkozó titkosrendőrség sem tudott. Erzsébet királyné azonban igen, sőt állítólag ő boronálta őket össze. Mikor a császár meghalt, rokonai a koporsóhoz sem engedték oda.

Forrás:
Wikipedia

20. század – Wallis Simpson

VIII. Eduárd brit király szeretője férjes asszony volt, mégis beleszeretett Eduárdba egy tengeri utazás során. Az akkor még hercegi címet viselő férfi az etikettet mellőzve mutatta be őt szüleinek. Pénzzel és ékszerekkel halmozta el a nőt, és európai körútra is elvitte. Mikor György király elhunyt, ő örökölte a trónt, ám az anglikán egyház szerint tilos volt olyan asszonyt választani, aki egyszer már volt házas.

Kapcsolatuk miatt a nép nem nagyon kedvelte az asszonyt, aki igazi stílusikon volt. Az újságírók zaklatása miatt Wallis elhagyta az országot, nem sokkal később pedig Eduárd is utánament. A nőért lemondott a trónról, majd egy hónappal később összeházasodtak.

Forrás:
Wikipedia
Kicsapongás, bulizás és néhány szerető...

Kicsapongás, bulizás és néhány szerető…

Európa trónjain zajlik az élet. A média fókuszában általában a brit királyi család áll, de azért rajtuk kívül is vannak uralkodók az öreg kontinensen. Ismerjétek meg őket ebből a cikkből!

Ajánlott cikkek