Pirinyó életek sapkában – Koraszülött babáknál jártunk

Pirinyó életek sapkában – Koraszülött babáknál jártunk

Hazánkban a koraszülés a cukorbetegség és a magas vérnyomás mellett népbetegségnek számít. Ma minden tíz szülésből egy kisbaba koraszülöttként lát napvilágot. Évente mintegy nyolcezer apróság érkezik jóval korábban a várt időpontnál (a 37. hét előtt), vagy születik ijesztően alacsony testsúllyal – 2500 gramm alatt.

Sokszor ez a két adat természetesen együtt jár, a kicsi súlyú babák jellemzően korábban is születnek. Ellátásuk, fejlesztésük különleges felkészültséget és figyelmet kíván.

Az Első 1000 Nap Program és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának szakemberei a koraszülöttek világnapján erre a különleges igényre hívják fel a figyelmet. Bár a normál időre és súllyal született babák esetén is rendkívül fontos a fejlődés szempontjából az élet első ezer napja, koraszülöttek esetén ez kiemelkedően jelentős időszak. Nem lehet elégszer elmondani, leírni, megmutatni, mennyire.

A VOUS a koraszülöttek világnapján, az Első 1000 Nap Program és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja által rendezett sajtótájékoztató után a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának koraszülött-ellátó részlegébe is ellátogatott.

Az az icipici fej… ő egy baba?

Forrás:
Kerepeczki Anna

Annával, a szerkesztőség fiatal fotós kollégájával kaptunk lehetőséget arra, hogy belessünk az osztály életébe. Beléphettük egy-egy percre azokba a szobákba is, ahol a közelmúltban született babákat látják el. Egyetlen kérés volt felénk: ne érjünk semmihez. Még az ajtók kilincséhez sem. Éppen elég a babáknak az addigra megismert baktériumflórához alkalmazkodni. Nem nyúltunk semmihez, csak a szemünkkel kerestük a babákat, akiket sokan csak monitoron, tévén keresztül láthatnak.

Felfoghatatlanul pici életeket láttunk, laikusként el nem hihető, hogy az almácska méretű csöpp fej, a mogyoró méretű kis ököl egy élő, lélegző, érző babához tartozik. Még levegőt venni se mertünk. Csodaszámba megy, ami azon az osztályon történik.

Az intézmény 14 ágyas PIC-osztályán (Perinatális Intenzív Centrumában) átlagosan évente 230-270 kis súlyú koraszülöttet látnak el, közülük körülbelül nyolcvan baba születik 1500 gramm alatti súllyal. Ellátásukat a szakképzett és lelkiismeretes személyzet mellett a szülők végzik.

Bőr, meleg és anyatej

Mint megtudtuk, a szülők (az édesanyák) jelenléte a koraszülött babák fejlődése, életesélyeinek növelése szempontjából kiemelkedően fontos. Egyszerűen kell, hogy a baba mellett legyen az édesanyja. És nemcsak a kötődés miatt, ami a csecsemő érzelmi fejlődésének egyik alapköve, de fontos, hogy a baba megszokja és alkalmazkodjon ahhoz a baktériumflórához, amely majd hazakerülése után otthon várja. És persze kell az anyuka melege, illata, bőrének hőmérséklete, és természetesen a kéznél lévő friss anyatej.

Ahogy azt dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője hangsúlyozta, koraszülöttek esetén életmentő lehet a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás. Emellett köztudomású, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ritkábban szenvednek tüdőgyulladásban és egyéb fertőző betegségekben, a fogantatástól számított első ezer nap táplálási szokásai számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is meghatározó szerepet játszanak.

Az 5 év alatti gyermekek körében világszinten a koraszülöttséggel járó szövődmények számítanak a vezető haláloknak.

A túlélési esélyeik javításában, a koraszülött-betegségekkel szemben az anyatej az egyik legfontosabb prevenciós fegyverünk. Az anyatej minden más tápláléknál jobban hasznosul a csecsemő szervezetében, és képes alkalmazkodni az igényeihez. Koraszülés esetén például magasabb a fehérje- és a zsírtartalma, és több ellenanyagot is tartalmaz, ami segít megvédeni a fertőző betegségektől.

Kenguru-babák

Forrás:
Kerepeczki Anna

Naponta több órát „kenguruznak” az anyukák a babával. Ez azt jelenti, hogy az anyuka mellkasára fekteti a csöppséget, szorosan betakargatva öleli magához, így a baba az édesanyja meleg bőrén pihen, és hallgatja annak szívdobbanásait. Egy kicsit visszacsalogatják ezzel a méhen belüli idilli állapotot.

Az édesapák is szerephez juthatnak a koraszülött csemeték mellett, a legtöbb baba úgy mehet haza, hogy az édesapa is tökéletesen képes ellátni. Etetni, tisztába tenni, öltöztetni. Családbarát módszereik a legfejlettebb skandináv országokban alkalmazott eljárásokhoz közelítenek.

Félkilónyi élet

Forrás:
Kerepeczki Anna

A részleg eszközellátottsága szinte egyedülálló. Csúcsminőségű inkubátorok, lélegeztetőkészülékek, betegfigyelő monitorok segítik elő a babák védelmét. Az MH Egészségügyi Központjának PIC-je az ország vezető részlegévé vált az elmúlt néhány évben.

A koraszülöttek minőségi túlélésében fontos területeken, például a krónikus tüdőbetegségek, agyvérzés vagy a koraszülötteket jellemzően érintő szembetegségek, fertőzések területén az országos adatoknál jelentősen jobb eredményeket mutathat fel. Ez különösen az 1500 gramm alatti születési súlyú babák esetében érhető tetten.


A részleg egyik munkatársa elárulta nekünk, hogy a legkisebb náluk ellátott baba csupán 47 dekával született. Ma már első osztályos csupa derű kislány, aki tökéletesen egészséges.