Az ősz zamatos gyümölcse: a birsalma – Így fogyasszátok!

Az ősz zamatos gyümölcse: a birsalma – Így fogyasszátok!

Nektek is összefut a nyál a szátokban, ha a birsalmára gondoltok? Nem csoda, egy finom birsalmasajtnál vagy a gyümölcsből készült zamatos kompótnál nincs is jobb. Azonban ez még semmi, rengeteg más módon is fogyaszthatjátok ezt az ínycsiklandó gyümölcsöt.

Hogy miért imádjuk az ősz egyik ajándékát, a birsalmát? Mert szénhidráttartalma megegyezik az almáéval, C-vitamin-tartalma viszont magasabb. Emellett pedig köhögés, megfázás és gyomorfájás esetén is alkalmazzák, mert úgy tartják, hűsítő és nyugtató hatással bír. Nyersen nem nagyon fogyasztjuk, viszont szinte minden más formájában igen.

Birskocsonya

Mi kell hozzá?

  • birsalma
  • befőzési cukor
  • citromlé/narancslé

Mossátok, majd hámozzátok meg a birsalmát, ezt követően pedig szeleteljétek fel. Tegyétek bele a fazékba, majd engedjetek rá annyi vizet, amennyi ellepi, és főzzétek puhára. Ha kész, szűrjétek át egy vászonruhán, és hagyjátok néhány óráig lecsepegni. Ezután adjátok hozzá a citromlevet vagy narancslevet, majd tegyétek fel főni, és ha forrni kezd, adjátok hozzá a cukrot (A birs mennyiségének 50–80%-a), majd újraforrás után még három percig főzzétek. Ha kész, tegyétek bele a befőttesüvegekbe.

Forrás:
pixabay.com

Birsalmalekvár

Mi kell hozzá?

  • 2 kg birsalma
  • 1/2 kg cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 darab szegfűszeg
  • 1 ek. citromlé

A birsalmát mossátok meg, majd daraboljátok fel. Az edénybe annyi vizet tegyetek, hogy éppen ellepje a gyümölcsöt, majd adjátok hozzá az 1 ek. citromlevet. Így főzzétek addig, míg az alma teljesen meg nem puhul, ezután turmixoljátok össze. Adjátok hozzá a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd főzzétek addig, amíg be nem sűrűsödik. Végül tegyétek üvegbe, majd szárazdunsztba másnapig.

Birsalmakrémleves

Mi kell hozzá?

  • 3-4 db közepes birsalma
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 vaníliarúd
  • 1 nagyobb fahéjrúd
  • 7 db szegfűszeg
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 csipet só

A birsalmát mossátok meg, vágjátok ki a csutkáját, majd szeleteljétek fel a húsát. A fazékba annyi vizet tegyetek, hogy ellepje a gyümölcsöt, ezután pedig adjátok hozzá a vaníliát, a szegfűszeget, a cukrot, a sót és a citromlevet. Ha felforrt, 15 percig még főzzétek. Mikor kész, sűrűsítsétek be a keményítővel, adjátok hozzá a tejszínt, és forraljátok fel még egyszer. Végül botmixerrel pépesítsétek össze, és langyosan vagy hidegen, tejszínhabbal a tetején fogyasszátok!