Félelem látszódik a brüsszeliek arcán, a jobb napokat várják - Kint élő magyarok meséltek

Félelem látszódik a brüsszeliek arcán, a jobb napokat várják - Kint élő magyarok meséltek

Napok óta áll az élet Belgium fővárosában, Brüsszelben. Terrorfenyegetettség miatt nem jár a metró, bezártak az iskolák és az áruházak is, az utcákon katonák járőröznek. Ott élő olvasóinktól kaptunk most híreket a kinti helyzetről.

Az egész világot megrázták a párizsi merényletek, így jelenleg nemcsak Franciaországban, hanem más országokban is nagy a készültség. Többek között Brüsszelben, ahol szinte megállt az élet mióta a belga hatóságok olyan információk birtokába jutottak, amik összefüggésben vannak a párizsi támadással. Az elkövetők és szervezők közül többen is Brüsszelben éltek, és azt feltételezik, Salah Abdeslam, az egyik fő gyanúsított visszatért Belgiumba.

Természetes, hogy a rokonok, barátok, ismerősök és mi is aggódunk a kint élőkért, éppen ezért Takács Nóra a Facebookon kérte a brüsszeli Jónőket, hogy írják meg saját tapasztalatikat, érzéseiket. Ezeket hoztuk most el nektek a VOUS-ra.

Brüsszelben egyelőre eléggé nyugis a helyzet. Valóban nem közlekednek a metrók, villamosok, zárva vannak a múzeumok, turista látványosságok - épp otthoni vendégeink vannak és szinte semmit nem tudunk megmutatni nekik. De leginkább az otthoni aggódó üzenetek, telefonhívások érzékeltetik, hogy valami történik. Persze nézzük a híreket, olvassuk az újságokat, de igyekszünk normálisan élni az életünket.

- írja Réka.

Forrás:
afp

Egy másik olvasónk szintén kihalt utcákról számol be:

Brüsszelben mi engedélyt kaptunk az otthoni munkára. Szombaton kora délután bezárt az eredetileg este 8-kor záró szomszéd bolt. Itt alapból nem sok ember van az utcán, a busz jár, de vasárnap az is teljesen üres.

- kezdi Fruzsina, aki hozzáteszi: "Extrovertáltként elég nehezen viselem, hogy már harmadik napja otthon vagyok, de a lakótársakkal szerencsére összetartunk, együtt főzünk és várakozunk jobb napokra. Nagyon szeretnék hazamenni a családomhoz karácsonyra és táncolni a barátnőm januári esküvőjén, ez ad erőt"

Ám nemcsak Brüsszelben, a város környékén is sok katona vigyáz a biztonságra.

Én Gentben élek, Brüsszeltől kb. 45 km-re. Itt is több a rendőr illetve fegyveres katona a kelleténél. Igaz egyelőre nincs veszély (és remélem nem is lesz), azért minden ember arcán latom a félelmet, mindenki felkapja a fejet egy-egy hangzavarra, vagy furcsa alakra...

- számol be a kinti helyzetről Petra.

Várjuk leveleiteket!

Továbbra is várjuk beszámolóitokat, leveleiteket Brüsszelből, Párizsból. Írjátok meg, milyen a hangulat, mit láttok, mit tapasztaltok. Ha hozzájárultok, beszámolóitokat megjelentetjük itt, a VOUS-n.

Ide írjatok: info@vous.hu. A leveletek tárgya legyen az a város, ahol éltek.