Aki csak egyszer ad, az is ad! – Így adományozhattok jól

Aki csak egyszer ad, az is ad! – Így adományozhattok jól

Ajándékot adni jó, és adományozni is jó, főleg akkor, ha tudjuk, ha biztosak lehetünk abban, az általunk felkínált összeg vagy tárgy, tett jó helyre kerül. Oda, ahol valóban nagy szükség van rá.

Mert fontos a tudat, hogy az adomány nem tűnik el kézen-közön, biztonságos az út a rászorulóig. Mert sokan ezért nem adnak. Eddig csak rossz tapasztalataik voltak, esetleg azért, mert nem volt módjuk (idejük, energiájuk) kideríteni azoknak a szervezeteknek az elérhetőségét, ahol garantáltan célba ér az ajándék. Vagy adnak, de szigorúan szűk körben, mert ott garancia a kézből kézbe adott adomány. Van, akinek kell az utókontroll, más nem ilyen szigorú ezen a területen. Nagyobb a bizalom a közösség felé.

Azt, hogy mikor és kinek, kiknek adunk, nehéz megokolni, bár az ünnepek környékén még az is megszólítva érzi magát, aki egyébként az év más szakaszaiban soha. És ez rendjén van így is.

Ez is dicsérendő – én például soha nem mondanám egy csak karácsonykor a zsebébe nyúló emberre azt, hogy: „Na, ez is csak ilyenkor.” Ilyenkor, igen. Hálás szívvel fog rágondolni az, aki ennek a váratlan és ünnepi tettnek köszönheti azt, hogy nem marad éhes szenteste, vagy átbúsult éjjelek után kiderül, mégis tud ajándékot venni a gyerekeknek. Aki csak egyszer ad, az is ad. És pont akkor és pont annak, akinek szüksége van rá. Higgyétek el, van, akinek a filléres ajándékötletek is kivitelezhetetlennek tűnnek...

Nem tudunk mindig adni, és nehéz eldönteni, miért éppen akkor nyitjuk ki a pénztárcánkat, amikor kinyitjuk.

Színes, meleg takaró

Én például pár napja, egy nagyon rohanós reggelen a harmadik, kezét nyújtó koldusnál torpantam meg. Adtam egy kis aprót, és azon morfondíroztam, miért éppen nála mondta azt a lelkem, hogy most. Aztán rájöttem, egy szomorú szemű ember mellett egy szomorú szemű kutya is üldögélt.

„Éhesek vagyunk” – állt a koldus nyakában egy papírtáblácskán. A férfi szemlátomást fázott, de a kutyuson meleg takaró volt. Piros-sárga csíkos. Vidám színekkel, meleggel védte az állatot a koldus, míg ő láthatóan nélkülözte a meleget. Az agyam persze pillanatok alatt levette az információt, nem voltam tudatos. De adnom kellett. Tiszta sor. Sok ember szívét egy nélkülöző állat vagy egyáltalán az állatok képesek meglágyítani.

Forrás:
Hámori Zsófia

Így az ünnepek környékén gyakrabban állunk meg. Kézből kézbe is megy az ajándék, de a bizalomra szükség van az adáshoz, és ahhoz is, hogy az a másik, a rászoruló képes legyen elfogadni... mert ez sem megy egykönnyen.

Fontos tudni tehát, hogy mikor ajándékozunk jól (a megfelelő helyre kerüljön az adomány), és fontos az is, hogy a megfelelő adományt adjuk.

Az adományozás kultúrája legalább olyan fontos, mint az, hogy mi visszaigazolást kapjunk arról, nem kótyavetyélték el az általunk felajánlott tárgyakat, összegeket.

Hogyan tudunk jól adományozni?

Erről kérdeztük Bálint Mártát, az ADNI JÓ! civilkezdeményezés vezetőjét, aki hosszú évek tapasztalatairól mesélt nekünk. Márti néhány hónapja saját honlapot (céget) is elindított, a CoGoodwillt, amely azért is nagyszerű kezdeményezés, mert az oldalon olyan családok sorsát mutatják be, amelyek valóban támogatásra szorulnak. Hiteles információk alapján kerülhetnek az oldalra a családok, és Márti szakmai hitelessége a garancia arra, hogy az élettörténetek valósak, a képeken szereplő emberek, gyerekek valósak, ahogy történetük is az.

Egy ilyen honlap például garanciát nyújthat a hatékony adományozáshoz, de Márti szerint ezenfelül is fontos a személyes hitelesség. Nagyon sok adományozó érkezik el úgy Mártiékhoz, hogy hallott valahol, valakitől (egy számára hiteles személytől) Mártiékról. Szájhagyomány útján terjed a hírük, és ez más alapítványok esetében is működik.

Például a Bike Maffia esetében is, akik kerékpárral járják Budapest utcáit és segítik egész évben a hajléktalanokat. Vagy szintén működik a folyamat a Backpack Running csapatánál is, akik futásaik alkalmával megkínálják reggelivel a hajléktalanokat.

Az ADNI JÓ! játékokat, könyveket, ruhákat gyűjt beteg, árva és hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak, hogy karácsonykor mosolyt csaljanak az arcukra. A beérkező adományról hírt adnak, lehet látni, hogy kik és hogyan járulnak hozzá a kezdeményezéshez, sőt, még az is világossá válik decemberben, hogy mely gyermekotthonok, alapítványok gyermekei részesültek az adományainkból.

Ehhez az ADNI JÓ! gondosan szervezi a csomagolásokat, ahová bárki csatlakozhat. Ezenfelül sok intézményhez karácsonyi műsorral mennek, és úgy viszik el az együtt csomagolt, névre szóló felajánlásokat a gyerekeknek.

Így garantáltan örül mindkét fél, az is, aki kap, de az is, aki ad. ADNI SOSEM KÉSŐ!