Nincs még egy sütemény, amiben ennyi karakteres fűszer keveredik. Arra gondoltam, izgalmas lenne kipróbálni, hogyan hasznosíthatjuk a mézeskalács-fűszerkeveréket, illetve az alkotóelemeit, ha nincs kedvünk tésztát gyúrni.
Forralt borhoz
Nincs is jobb annál, mint egy bögre forralt borral a kézben elveszni a karácsonyi forgatagban. Ha kilátogattok valamelyik vásárra, finomabbnál finomabb italokat kortyolgathattok. De nem kell ehhez a Vörösmarty térig menni! Otthon is percek alatt készíthettek forralt bort – olcsóbb is, mint a karácsonyi vásárban. A legjobb: a saját ízlésetek szerint kísérletezhettek a fűszerezéssel.
Gondoljatok bele, milyen csoda születhet, ha kombináljátok a mézeskalácsfűszerek és a bor ízvilágát! Hm…
Tökéletes gasztroajándék, másképp
Maradjunk még egy percre az alkoholos finomságoknál. Ha a pálinkára gondolok, eltorzult arccal elevenítem fel a legutóbbi vendégséget, ahol addig kínáltak a „színtiszta gyümölccsel”, míg nem voltam hajlandó megfeszült arcizmokkal magamba erőltetni egy kortyot.
Lássuk be, nem a csajok kedvence.
Viszont ha kiegészítem a sort olyan hozzávalókkal, mint a Nutella, tejszín vagy épp a mézeskalács-fűszerkeverék, rögtön más a helyzet. Pár egyszerű lépés, és kész is a nugátos mézeskalácslikőr! Ha valamilyen rejtélyes módon nem tüntetné el azonnal a család, tökéletes gasztroajándék lehet egy formás üvegbe töltve.
Saját készítésű fűszerkeverék
Ha már gasztroajándéknál tartunk, muszáj megemlítenem az egyik kedvencemet, a saját készítésű fűszerkeveréket. Nagyszerű, hogy minimális idő- és pénzráfordítással olyan ajándékot tudunk készíteni, amiben egyszerre van benne a kreativitásunk, ízlésünk, és az üzenet, hogy gondoltunk arra, akinek készítettük. Nem kell megijedni, pofonegyszerű az egész. Csak pár fűszerre és mutatós üvegekre lesz szükségetek.
A mézeskalács-fűszerkeverék hozzávalói:
A fűszereket pontosan mérjétek ki mérleggel, jól keverjétek össze, és tegyétek jól lezárható üvegbe.
A variációk sora végtelen. Csak a fantáziátok szab határt a jobbnál jobb felhasználási lehetőségeknek. De nemcsak együtt működnek jól ezek a fűszerek, külön-külön is „megérnek egy misét”.
A fahéjjal őrölt állapotában gyakran találkozhatunk süteményekben, főleg az almás és szilvás édességek elmaradhatatlan hozzávalója. Egész fahéjat kompótok, befőttek, gyümölcslevesek és természetesen a forralt bor elkészítésénél használunk. Ám számos jótékony, egészségügyi hatása is van, lássuk:
A gyömbér igazi csodaszer. Megfázásos időszakban a mézes teám legjobb barátja!
Amellett, hogy
Vizsgaidőszak közeledtével megsúgom: nagyon jó memóriajavító!
Az ánizst méltatlanul hanyagoljuk a hétköznapokban, pedig jótékony hatását tekintve felveszi a versenyt a gyömbérrel. Leggyakrabban talán légúti megbetegedések kapcsán kerül előtérbe, ánizsos szirupot és cukorkát gyakran láthattok a gyógyszertár polcain.
Szintén ajánlott
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már legszívesebben hátradőlve kortyolgatnám a likőrömet az egyedi fűszerkeverékeim csomagolása közben.
Remélem, nektek is megjött a kedvetek, hogy kicsit „megfűszerezzétek” az ünnepeket!