Egyéb kategória

A legcukibb mézeskalácsok, amikkel mindenkit lenyűgözhettek

Ha közeleg a karácsony, úrrá lesz rajtunk a főzési, sütési és dekorálási vágy! A következő mézeskalácssablonokkal kiélhetitek magatokat, ráadásul ti magatok készíthettek egyedi díszeket az otthonotokba. A saját kézzel készített ajándékok egyébként is nagyon kedvesek, pláne, ha még ehetőek is.
vous - 2015.12.12.
A legcukibb mézeskalácsok, amikkel mindenkit lenyűgözhettek

Ahány ember, annyiféle mézeskalács. Ebből kifolyólag lehet, hogy az általam tervezett sablont kicsit módosítanotok kell az illesztéseknél.

Azt tanácsolom, először végezzetek próbasütést az alapsablonnal, és ha kell, módosítsátok a sablonon a lyukak szélességét. Ezeknél a díszeknél ajánlott kevésbé puszedli jellegű tésztát készíteni. Minél inkább megtartja az eredeti, kivágott formáját az alapunk, annál szebb lesz a végeredmény.

Mit kell tennetek?

  • A sablonokat nyomtassátok ki.
  • Vágjátok ki őket.
  • A kinyújtott mézeskalácstésztára tegyétek rá, és óvatosan rajzoljátok körbe egy éles késsel, annak is a hegyével.
  • A maradék tésztát gyúrjátok össze egy gombócba, hogy ne száradjon ki, jól jön ez még a többi díszhez.
  • Ha a tésztát alapból zsírpapíron nyújtjátok, majd azon vágjátok körbe a sablont, és papírral együtt helyezitek a tepsibe, nem deformálódik később a tészta.

Édes mécsestartó

Forrás:
Karácsonyi Panka

Elkészíthetitek úgy, hogy akár mind a négy oldal lehet ugyanolyan mintájú, de bármilyen más mintát is vághattok a szív vagy az ablak helyett a meglévő mézeskalács-szaggatóitok egyikével.

Ha szeretnétek talpat is készíteni a tartónak, akkor egy 8 x 8 centiméteres négyzetet vágjatok ki a maradék tésztából, és tegyétek a többi forma mellé. Miután megsültek, dekorálhatjátok a ház oldalait, és amikor megszáradtak, akár cukormáz segítségével összeragaszthatjátok őket, rá a talpra.

Enni való bögredísz

Forrás:
Karácsonyi Panka

Összeállítása hasonló a mécsestartóéhoz, annyiban különbözik, hogy ennek az aljára ne rakjatok talpat, hiszen akkor nem lehet a bögre oldalára felhelyezni.

Ebben a díszben az a jó, hogy egy nagy bögre kakaóval tálalva tökéletes vendégváró is lehet, de ajándékba is készíthetitek, a siker garantált! Sőt! Tökéletes tortadekoráció is készülhet belőle.

Forrás:
Karácsonyi Panka

Így készül a cukormáz

A fehér cukormázat használhatjátok ragasztáshoz és díszítéshez is.

12,5 dkg porcukrot keverjetek össze egy tojás fehérjével, amíg a massza homogén nem lesz.

Cuki szarvas

Talán ennél a dísznél a legfontosabb, hogy ne dagadjon túl nagyra a tésztátok, de ne is legyen túl törékeny. Először csak két elemmel próbáljátok ki. Ha össze lehet őket állítani, akkor csináljátok meg a többit is. Ha túl szűk lett a vágás, és nem lehet összeilleszteni az elemeket, vágjatok nagyobb illesztéseket!

  • Ha kinyújtottátok a tésztát a sütőpapíron, helyezzétek rá a sablonokat.
  • Vágjátok körbe.
  • A minta alatti kivágott tésztát már ne mozgassátok!
  • Úgy rakjátok fel a sablonokat a tésztára, ahogyan ki szeretnétek sütni az elemeket.
  • Nagyon közel ne helyezzétek egymáshoz, nehogy összesüljenek!
  • Mikor megsült, dekorálhatjátok fehér cukormázzal, aztán mikor megszáradt, összeállíthatjátok a szarvast.

Forrás:
Karácsonyi Panka

Jó sütést! Ha van kedvetek, mutassátok meg nekünk a végeredményeket a VOUS Facebook-oldalán!

Ajánlott cikkek