Egyéb kategória

Jobb a felszerelésük, mint a filmek jelmezei – Interjú a legismertebb Star Wars rajongói klubbal

Talán sokan a szerkesztőségből még nem is éltünk, amikor a mostanihoz hasonló várakozás előzte meg a Star Wars legújabb filmjét. A Star Wars: Az ébredő Erő december 18-ai premierje kapcsán pedig olyan embereket mutatok be nektek, akiknél keresve sem találnék nagyobb rajongókat Magyarországon.
vous - 2015.12.18.
Jobb a felszerelésük, mint a filmek jelmezei – Interjú a legismertebb Star Wars rajongói klubbal

Bevallom őszintén, nem vagyok az a kifejezetten nagy sci-fi rajongó, soha nem szerettem az ilyen filmeket, sorozatokat, egyszerűen nem az én világom. De még így is, hogy nem követem a műfaj történéseit, engem is elért a Star Wars-láz. Mondjuk furcsa is lett volna, ha elkerül, hiszen szó szerint a csapból is ez folyik, a villamosmegállóban is erről beszélnek.

Sőt, nemrég láttam, hogy már a facebookos profilképünket is fénykardosra cserélhetjük. Mi ez, ha nem őrület?

Most bemutatom azokat, akik életében kiemelt szerepet kap a Csillagok háborúja. Az 501-es Légió Magyarországi Helyőrsége 2006 óta létezik a mai formájában, azaz akkor fogadták el a magyar rajongói klubot hivatalosan is a szigorú minőségi követelményeket előíró amerikaiak.

A légió tagjai óriási sztároknak számítanak már a hazai és külföldi animeconokon, és bizony, ha Star Wars-os esemény van bárhol az országban, velük biztos találkozni fogtok. A csapat tagjai közismerten kedvesek és jó fejek. Nemrég egy kórházba látogattak el, hogy jobb kedvre derítsék a beteg gyerekeket.

Tóth Zsolt, a helyőrség elsőtisztje a premier előtt néhány nappal válaszolt a kérdéseimre. A légió természetesen jelen lesz a premieren, jó esetben több helyszínen is, hogy emeljék „az új rész debütálásának hangulatát.”

Mit gondoltok, milyen lesz a legújabb Star Wars-film? Mit vártok tőle?

Az új filmmel kapcsolatban eléggé megoszlanak a vélemények a légión belül. Sokan az Expanded Universe történetét ismerik folytatásnak, így ebből a szempontból az új rész egy érvágás néhány tagunknak. Természetesen hatalmasak az elvárások, elvégre a Star Wars hivatalos folytatásáról van szó.

Amiben mindannyian egyetértünk, az, hogy ha rossz, akkor is jó lesz.

Az eredeti trilógiát vagy inkább a felújított filmváltozatokat kedvelitek jobban?

Szerintem nagy többségben a klasszikus részeket kedveljük jobban, mert a többségünk azokon nőtt fel, azok ragadták meg legelőször a figyelmünket, és azok indítottak el minket ezen az úton a Star Wars világában.

Mit szóltok ahhoz, hogy most nem George Lucas, hanem J.J. Abrams rendezte a filmet?

Az, hogy „Jar-Jar” Abrams lesz a rendező, egyáltalán nem rossz hír számunkra. Ha belegondolunk, Lucas az előzménytrilógiát kicsit összecsapta. Nyilván nem volt könnyű dolga, mivel már mindenki tudott mindenkiről mindent. A legjobb filmjei akkor is A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér (többségünk szerint).

Abrams csodát tett az új Star Trek-filmekkel, pedig azokért nem igazán rajongott. El tudjuk akkor képzelni, hogy mit művelhet az új résszel, ha ő maga is Star Wars-rajongó.

Forrás:
Robert Farthofer

Az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségéről lehet tudni, hogy a jelmezeitek nem azok a tipikus jelmezkölcsönzős ruhák…

Ami a jelmezeinket illeti, természetesen nem kölcsönzői minőség. Az 501-es Légióban szigorú követelmények vannak a jelmezekkel kapcsolatban. Ugyanazokból az anyagokból kell dolgoznunk, mint amik a filmben is szerepeltek, szinte ugyanazon a módon. Azért mondom úgy, hogy „szinte”, mert

az 501-es felszereléseknek jobbnak kell lenniük, mint ami a filmben volt. Míg a filmben max 20-30 másodpercig kellett a felszerelésnek egyben maradnia, addig mi 8–12 órán keresztül is hordjuk azt.

Minden egyes jelmezünk regisztrálva van a központi oldalon, ahol alaposan átnézik az elküldött képeket, és azok alapján megítélik, hogy elfogadhatók-e, vagy sem. Ha nem, akkor visszadobják a regisztrációt egy listával, hogy miken kell változtatni az elfogadáshoz. Amint regisztrált a jelmez, az onnantól jogvédett is lesz, ezáltal se kölcsönadni, se eladni nem lehet azt külsős személynek.

Forrás:
Facebook / 501-es Légió Magyarországi Helyőrség

Hogyan készül el egy-egy ruha? Milyen folyamatai vannak?

Ha páncélról van szó, azt általában vákuumformázással készítjük, méretre vágva, egyénre igazítva. Megközelítőleg két-három hónap egy páncél elkészítése. Akármennyire is szeretünk ezzel foglalkozni, mindenkinek van magánélete, munkája, így érthető, ha nem mindig nyolc órában dolgozunk rajta.

Ha netán varrt ruháról van szó, akkor film alapján készült szabásmintával dolgozunk, melyet varrógyakorlattal rendelkező tagjaink el is tudnak készíteni.

Meséljetek arról a szigorú szabályrendszerről, hogy kiket vesztek fel tagnak, hogyan lehet hozzátok bekerülni.

A tagok felvétele abból áll, hogy megkeresnek minket, mi pedig megoldjuk, hogy regisztrálható felszerelésük legyen. Természetesen szigorú elvárásoknak kell itt is megfelelni, mivel nagy tömegekben, gyerekekkel és értékekkel vagyunk körülvéve. Három fő kritériumnak kell megfelelni:

  • betöltött 18. életév,
  • büntetlen előélet,
  • egy az 501-es Légió által elfogadott jelmez.

Találkoztatok már valamelyik magyar szinkronszínésszel vagy akár filmszereplővel? Ha igen, milyen élmény volt?

Természetesen találkoztunk mind szereplőkkel, mind szinkronszínészekkel. Van néhány külön kedvencünk is, például Jeremy Bulloch (Boba Fett), aki első találkozásunk óta köszönő viszonyban van velünk, legyünk Magyarországon vagy Németországban. Gerald Home (A Jedi visszatérben Tesseket, a Mon Calamariról származó tisztet alakította – a szerk.) szintén ilyen jó viszonyban van velünk.

Mellettük természetesen sok más szereplővel is volt már dolgunk, a biztonságiaktól eltekintve mindenki kedves és közvetlen volt velünk.

Harrison Ford még hiányzik a listáról, de ha szerencsénk van, jövőre őt is elkaphatjuk, a Szárnyas fejvadász 2 forgatásának idején.

A szinkronszínészek is hasonlóan rendesek és segítőkészek. Számtalan rendezvényen találkoztunk velük, mindig ugyanolyan jó hangulatban.

Forrás:
Facebook / 501-es Légió Magyarországi Helyőrség

Ha csak egy szóval jellemezhetnétek a Star Warst, melyik szó lenne az?

Mit is mondjak? Egy szóval nagyon nehéz jellemezni ezt a technológiai előfutárt, kultuszfilmet, minden sci-fi atyját stb. Talán a fenomenális a megfelelő szó.

Mit gondoltok, Magyarországon milyen rajongótábora van a Star Warsnak?

Magyarországon a Star Wars nagyon népszerű. Európában körülbelül a 3. helyen állunk ismertség szempontjából, a világon valahol a 10. hely körül.

Az országban háromféle ember létezik: aki szereti a Star Warst, aki nem szereti, és aki szereti, de még nem tudja.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.