Rántott hal az ünnepekre, de nem a megszokott módon!

Rántott hal az ünnepekre, de nem a megszokott módon!

Rántott halon általában a pontypatkót értjük – illetve a gyerekek a rántott halrudacskát. Mi a harcsát jobban szeretjük, finomabb a húsa, és biztos, hogy nem zsíros – ahogy az a pontynál gyakran előfordul.

Mindent szeretünk, ami rántott, bundás, panírozott, rántani viszont nem sokan szeretnek. Nem is beszélve az olajban való sütésről, amitől a konyha, rosszabb esetben az egész lakás olajszagban úszik. A halnál az a jó, hogy gyorsan megsül, a harcsának ráadásul nem olyan intenzív az "illata", mint más halaknak.

A hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa bundát variálhatjuk is. Leginkább a zsemlemorzsa gazdagítása, kiváltása rejthet jó lehetőségeket erre: mutatós és finom, ha szezámmagot keverünk a prézlihez, reszelt parmezánnal is dúsíthatjuk, így aromás, sajtos bundát kapunk, de aki ropogósan szereti a rántott fogásokat, összemorzsolt corn flakesre is cserélheti a zsemlemorzsát.

A rántott ételekhez nagyon jól illenek a majonézes vagy tejfölös saláták. Gyakorlatilag bármilyen párolt, főtt zöldséget használhatunk ehhez, akár vegyesen is, mint a franciasalátánál, de a brokkolitól a krumplin át a kukoricáig szinte bármi kerülhet a salátába. Ha szeretjük, egy kis aprított lilahagyma vagy snidling, esetleg kapribogyó is mehet bele.

Rántott harcsa majonézes kukoricasalátával

Forrás:
Hámori Zsófia

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg harcsafilé
  • 3 tojás
  • kb. 15 dkg finomliszt
  • kb. 20 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

A kukoricasalátához:

  • 35 dkg kukorica (fagyasztott)
  • 20 dkg tejföl
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál mustár
  • ½ teáskanál citromlé
  • 2 csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • ½ fej lilahagyma aprítva (elhagyható)

Elkészítés: A salátához a kukoricát lobogó, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt összekeverjük a tejfölt a majonézzel, a mustárral, a cukorral, citromlével kiegyenlítjük az ízeket, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Az így kapott öntettel alaposan összekeverjük a lecsöpögtetett, kihűlt kukoricát, opcionálisan aprított lilahagymát is adhatunk a salátához. A hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a rántott halat, hogy az ízek összeérjenek.

A harcsafilét kétujjnyi csíkokra vágjuk, besózzuk, majd 3 tálban előkészítjük a panírozáshoz való alapanyagokat: a lisztet, a pici sóval és borssal, villával felvert tojást és a zsemlemorzsát. Liszt – tojás – zsemlemorzsa sorrendben bepanírozzuk a haldarabokat.

Bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Konyhai törlőkendőre szedjük, és lecsöpögtetjük róla a felesleges zsiradékot.

A bundás harcsafilét a kukoricasalátával tálaljuk, citromot is kínálhatunk mellé a hal ízesítéséhez.

Forrás:
Hámori Zsófia

Jó étvágyat!