Egyéb kategória

A rokonok kritizálják a súlyotokat karácsonykor? – 7 módszer, amivel könnyen túllendülhettek ezen

A karácsony az egyetlen ünnep az évben, amikor az egész család összegyűlik, meglátogatunk minden rokont és mosolyogva trécselünk a nyolcadunokatestvérünkkel is. Aztán jön valamelyik rokon, aki a külsőnkre tett megjegyzéseivel egyik pillanatról a másikra elronthatja a kedvünket. Egy sértő mondat arról, hogyan nézünk ki, mennyit eszünk vagy éppen nem eszünk.
vous - 2015.12.24.
A rokonok kritizálják a súlyotokat karácsonykor? – 7 módszer, amivel könnyen túllendülhettek ezen

Hívhatjuk viccelődésnek, építő jellegű kritikának, de a legtöbben azt, ha valaki kritizálja a kinézetünket, nyers megszégyenítésnek tartják. Beszólnak az alakunkra, a súlyunkra, a kinézetünkre. Azt gondolná az ember, ez tuti csak a “duci lányok problémája”, de ez közel sincs így. Ha felszedtünk két kilót, azért szólnak be, ha leadtunk, akkor azért. „Túl sovány, túl kövér. Egyél még, de ne annyit!” Ismerős?

Hogyan kezeljük a helyzetet?


A sértő megjegyzések évekig beleégnek a memóriánkba. Akárhányszor asztalhoz ülünk, eszünkbe jut, hogy valaki valami bántót mondott nekünk egy évvel ezelőtt. Eszünkbe jut, ott motoszkál a gondolat, nem hagy nyugodni, lelomboz és tönkreteszi a kedvünket. Viszont ennek egyáltalán nem kell így lennie! Ha akárki a családtagjaitok közül beszól arra, hogyan néztek ki, vágjatok vissza! Mutatok nektek hét módszert, amit ha kipróbáltok, könnyebben leperegnek rólatok a bántó megjegyzések.

Forrás:
iStock

1. Készüljetek fel mentálisan!

Ha tudjátok, hogy családi program közeledik, ahol találkozhattok az extrakritikus nagyitokkal, vagy a nem túl kedves unokatestvéretekkel, jobban teszitek, ha egy kicsit előre terveztek. Fontos, hogy ezeket inkább fogjuk fel viccesen, mintsem bántóan. Ha előre levetítitek magatokban a lehetséges forgatókönyvet, az éles helyzetekben sokkal könnyebben fogjátok venni a kritikát.

2. A szándék a lényeg

Tudom, nehéz elhinni, hogy valaki jó szándékból szól be nektek. Azt meg végképp, hogy a nagynénitek jót akar, amikor három másik családtag előtt kezd bele a monológjába, hogy amúgy meg vagytok hízva. Oké, utóbbi talán tényleg rossz szándékú, de ezek azok a megjegyzések, amiket a saját javatokra kell fordítanotok.

Az anyák gyakran kritizálják a lányukat. Beszólnak, hogy a ruha most épp nem olyan feszes rajtunk, mint két hónappal ezelőtt. Viszont ne felejtsétek, hogy ki más mondja meg őszintén a véleményét, ha nem a szüleitek? Ők mindig valósat fognak állítani, és segítenek, ha változtatni akartok akár az életmódotokon, akár az étkezéseteken. Egy anya mindig jót akar a gyerekének, még akkor is, ha a megfogalmazás és a közlési módszer kicsit (nagyon) nyers.

3. Felesleges felvenni a harcot

Ha például a húgotok megjegyzést tesz a hajatokra, nem kell visszakézből válaszolnotok rá. Csak nézzetek a másikra, és mosolyogjatok. Ebből tudja, hogy hallottátok, amit mondott, csak tökre nem érdekel titeket. Felesleges felvenni a harcot velük!

4. Hívjátok segítségül a barátaitokat

Ha úgy érzitek, támogatásra és megértése van szükségetek, mert a gonosz nagyi beszólt nektek a derékméretetek miatt, akkor itt a legjobb alkalom, hogy elővegyétek a telefont. Hívjátok fel valamelyik közeli barátotokat, akinek elpanaszolhatjátok bánatotokat. Már attól sokkal jobban fogjátok érezni magatokat, ha elmesélhetitek valakinek, mi történt.

Forrás:
iStock

5. Legyetek provokatívak

Ahelyett, hogy óránként visszapörgetitek a fejetekben a megjegyzést, amit kaptatok és rágódtok rajta még napokig, hetekig, van egy sokkal jobb módszer a mazochista szenvedésetek ellen. Ha képesek vagytok elfogadni a kritikát, könnyebben túlléphettek rajta. Minél előbb megtanuljátok, kinek a véleménye számít igazán az életetekben, annál boldogabbak lehettek. Idézném az okosakat: „mindig nézd meg, ki mondja!”

6. Zárjátok ki őket az életetekből

A legjobb az lenne, ha a sértéseken tudnátok felülkerekedni. De ha ez sehogy nem jön össze, akkor elég drasztikus megoldás, ha a kellemetlen személyeket zárjátok ki az életetekből. Oké, a szüleiteket lehetetlen, meg sem kell szerintem magyaráznom, miért. Viszont ha úgy érzitek, lehúznak, rossz érzést keltenek bennetek, bántanak és sértegetnek, akkor próbáljátok meg a velük eltöltött időt a lehető legkevesebbre csökkenteni. Így nem adtok nekik esélyt arra, hogy újra megszégyenítsenek titeket.

7. Használjátok a bántást az önbizalmatok építésére

Akár magunkra vesszük, akár nem, amikor számunkra sértő szavakkal akarnak lenyomni minket, a hangulatunk meginog. Legyen az a kritika valós, vagy sem, mindenkinek rosszulesik, ha sértegetik. Főleg, ha a kritika egy szeretett családtagtól származik.

Ne hagyjátok, hogy a szavak megfertőzzék a hangulatotokat, a gondolataitokat. Ahhoz, hogy a sértő kritika leperegjen rólunk, először mindenképp saját magunkkal kell tisztában lennünk. A beszólások fájni fognak ugyan, de ha okosak vagyunk, ezzel csak a saját önbizalmunkat építhetjük. A sértést konvertáljátok át pozitív, építő jellegű kritikává.

Béla bácsi beszólt, hogy híztatok két kilót? Akkor az újévi fogadalmatokban legyen ott, hogy még idén megveszitek a kondibérletet. Persze csak akkor, ha ti is egyetértetek vele.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.