Egyéb kategória

Ilyen agyra vágyik mindenki! – Mi is pontosan az eidetikus memória?

A világon csak nagyon keveseknek van – bár tudományos bizonyíték nincs rá. Különleges képesség. Sokszor, nagyon-nagyon sokszor vágyik rá mindenki, aki nem rendelkezik vele. Aki viszont igen, annak az egész életére rányomja a bélyegét. De miről is van szó pontosan? Pár másodperc, és megtudjátok!
vous - 2015.12.29.
Ilyen agyra vágyik mindenki! – Mi is pontosan az eidetikus memória?

Biztos veletek is előfordult már, hogy egy létfontosságú vizsgára vagy prezentációra készültetek, de egyszerűen nem tudtatok megjegyezni egy-két szót, évszámot, vagy az agyatok nemcsak a részletek, hanem az egész anyag ellen tiltakozott. De a vizsgán jó lenne átmenni, és egy lenyűgözően összeszedett prezi is jól jönne, ezért valószínűleg eljátszottatok azzal a gondolattal, hogy milyen nagy segítség lenne, ha a szemetek csak úgy lefényképezné a könyvet, és a vizsgán már csak lapozgatnál a képek közt, valahogy úgy, mint egy okostelefonban. Ne is tagadjátok!

Hiszitek vagy sem, létezik egy ilyen képesség, és nem csak a képzeletünk szüleménye.

Mivel a nap témája itt a VOUS-n szivacs, ezért olyan dolgot szeretnék nektek bemutatni, ami által egy ember tényleg úgy tudja magába szippantani a tudást és az információkat, akár egy szivacs.

Az eidetikus, vagyis fotografikus memória lényegében azt jelenti, hogy valaki bármit lát, hall vagy érzékel, azt utána hihetetlen pontossággal tudja visszaidézni, különösebb erőlködés vagy tanulás nélkül. Az érintettekről már sokszor gyermekkorban kiderül, hogy nem átlagos memóriával áldotta meg őket a sors, azonban emellett sajnos majdnem minden esetben autizmusra vagy Asperger-szindrómára is gyanakodni kell.

Forrás:
Unsplash/Jazmin Quaynor

Ha már itt tartunk, tudtátok, hogy a legtöbb, kimagasló emlékezettel rendelkező ember valamilyen agyi rendellenességben szenved, mégis hatalmas zseninek számít köztünk, átlagos emberek között? Nem egy híres zenei őstehetség, szobrász, festő és térképrajzoló köszönheti sikereit a kivételes memóriájának, de szerintem elég csak Mozart, Tesla vagy Roosevelt nevét megemlítenem. Hogy még ennél is közelebbi példát hozzak, ott van a Felejthetetlen című film, amit talán még ti is láttatok, és ami egy valódi ember történetét dolgozza fel.

Itthon annyira nem ismert Marilu Henner neve, de Amerikában elég híres színésznőnek számít, aki rengeteg sorozatban feltűnt már, például a Vészhelyzetben vagy A Grace klinikában is. A színésznő pedig most azért érdekes számunkra, mert azon kevesek közé tartozik, akiket szupermemóriával áldott meg a sors. Hihetetlen, de Marilu életének szinte minden napjára emlékszik, és nem csak egy-két részletére. Az egész napra. Tökéletes pontossággal. Hátborzongató, nem?

A nő hatéves korában fedezte fel, hogy nem egyszerű adottságokkal rendelkezik, de elmondása szerint négynapos, egyéves, valamint 18 hónapos korából is vannak olyan emlékei, hogy ölben tartják, a bölcsőben játszik, vagy éppen etetik. Valahogy úgy tudta elmagyarázni a képességét, hogy az időt egy vonalhoz vagy egy DVD menüjéhez hasonlítja, ahol kis képekként jelennek meg az emlékek, és ezek közül tud válogatni. Marilu még így is nagyon különleges, de elárulom, hogy csak hat ilyen ember él az egész világon, akinek ilyen szupermemóriája van, ami miatt a színésznő tényleg kiemelkedik az átlagemberek sorából.

De mielőtt még tévhitekbe ringatnálak benneteket, elárulom, hogy a 100 százalékban fotografikus memória valójában nem is létezik, vagyis igazából még senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy tényleg lehetséges az, hogy az agy lefotózza az információkat.

Felmerül a kérdés, hogy mégis miért hallani erről a fajta memóriáról, ha nem is létezik. A tudósok és az emberek folyamatos „harca” miatt, hiszen a mai napig rengetegen állítják, hogy ők bizony ilyen képességekkel rendelkeznek, de nem attól lesz valaki ennyire kivételes, hogy meg tud jegyezni egy verset, vagy hogy az oldal melyik részén volt a kép.

A részleges eidetikus memória azonban nem csak egy feltételezett képesség, valóban élnek a földön olyan kivételes emberek, akik páratlan memóriával rendelkeznek, de a képesség teljes jelenlétét egészen 2008-ig nem sikerült bizonyítaniuk a tudósoknak.

De ti is könnyen kideríthetitek, hogy rendelkeztek-e részleges fotografikus memóriával, hiszen már számos erre vonatkozó memóriatesztet lehet találni az interneten is. Itt különböző memóriateszteket csinálhattok, de előre szólok, néhány sokkal nehezebb, mint ahogy tűnik, így nem árt odafigyelni! Egy próbát megér, lehet, hogy olyan memória birtokában vagytok, amiről még csak sejtésetek sem volt.

Az, hogy valaha is fog-e születni olyan ember, akinek tökéletesen fotografikus memóriája lesz, az még a jövő zenéje, a tudósok továbbra is kutatják a különleges képesség titkát,

mi pedig addig is örüljünk, hogy nem felejtjük el, miért is indultunk le a boltba.

Ajánlott cikkek