Egyétek magatokat gazdagra! Készítsetek klasszikus lencsefőzeléket bőrös malacsülttel

Egyétek magatokat gazdagra! Készítsetek klasszikus lencsefőzeléket bőrös malacsülttel

A régi hiedelmek és babonák szinte teljesen eltűnteka mindennapjainkból, de szilveszter és újév fordulóján mégis megjelennek évről évre a szerencsevárás, gazdagság megteremtésének reményében. De miért éppen lencsével és malaccal várjuk az új esztendőt?

Az év első napja nem telhet el lencse és malac nélkül, ezt mindenki tudja. A lencsefőzelék és bőrös malacsült a legnépszerűbb párosítás, de vannak, akik lencselevessel vagy lencsesalátával, virslivel készülnek az új évre.

Malacot azért tanácsos ilyenkor enni, mert orrával előre felé túr, kitúrja nekünk a szerencsét. Ráadásul zsíros, kövér állat, ami a bőséget, jólétet is szimbolizálja. A lencse – és minden más aprószemű hüvelyes, bab, sárgaborsó – formáját tekintve a pénzre emlékeztetnek: a kis kerek termések a gazdagságot, a bőséget jelképezik, amivel szeretnénk bebiztosítani magunkat.

Forrás:
Hámori Zsófia

A jó malacsült kellemesen fűszeres, a húsa belül szaftos, a bőre pedig piros és ropogós. Nem egyszerű eltalálni a megfelelő sütési időt, de nem is ördöngösség. Fűszerként érdemes egy kevés köményt használni, pici pirospaprikát, illetve fontos trükk, hogy nem vízzel felöntve sütjük, hanem sört adunk hozzá, és a sütés közben többször meglocsoljuk vele – ettől válik igazán omlóssá a hús, ropogóssá a pirosra sült bőr.

A lencsét főzés előtt érdemes átválogatni, majd beáztatni legalább 1 órára, de akár egész éjszakára is hideg vízbe, így könnyebben, gyorsabban megfő. És jó tudni azt is, hogy kiadós, egészséges, rostokban gazdag alapanyag a lencse, nemcsak az év első napján érdemes fogyasztani, hanem levesnek, salátának, főzeléknek az év bármely szakában.

Bőrös malacsült lencsefőzelékkel

Hozzávalók:

A lencsefőzelékhez:

  • 2 bögre lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1-2 babérlevél
  • 1 liter alaplé

A malacsülthöz:

  • 1 kg bőrös malaccomb
  • 2 evőkanál köménymag
  • 1 teáskanál pirospaprika

  • bors
  • 2 dl sör

Elkészítés: A lencsét átválogatjuk, legalább 1 órára hideg vízbe beáztatjuk.

A malaccombot megmossuk, a bőrét beirdaljuk. Hőálló üvegtálba tesszük, majd jól besózzuk, borsozzuk, egy kevés pirospaprikával átmasszírozzuk, megszórjuk köménymaggal. Melléöntjük a sört.

Fóliával lefedve 1 órára betesszük a 180 fokos sütőbe. Ezután eltávolítjuk róla a fóliát, meglocsoljuk a szaftjával.

Visszatesszük a sütőbe – immár fólia nélkül –, és grillfokozaton további fél óra alatt ropogósra sütjük.

Eközben a főzelékhez a vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és egy kis olajon megdinszteljük.

A dinsztelt hagymára pirospaprikát szórunk, majd 1 evőkanál lisztet, és ráöntjük a lencsét.

Felöntjük alaplével, beledobjuk a babérlevelet, és fedő alatt kis lángon puhára főzzük.

Közben nem kell nagyon kevergetni, de figyeljünk arra, hogy mindig elég folyadék legyen rajta!

Az elkészült lencsefőzeléket a felszeletelt bőrös malacsülttel tálaljuk.