Egyéb kategória

Az első magyar röntgenfelvételek 120 éve születtek

1896 januárjában a későbbi Nobel-díjas fizikus, Wilhelm Conrad Röntgen fantasztikus felfedezésének híre tartotta lázban a világot, amelyről ma 120 éve számolt be a bécsi Neue Freie Presse.
vous - 2016.01.05.
Az első magyar röntgenfelvételek 120 éve születtek

A tudósok mindenfelé, így a budapesti Műegyetemen is kísérletekbe kezdtek a Röntgen-sugarakkal – köztük dr. Klupathy Jenő is, akinek az első magyar röntgenfelvételeket köszönhetjük. A Vasárnapi Újság részletesen beszámolt a magyar fizikus előadásáról és kivételes képeit is közölte.

Wilhelm Conrad Röntgen 1895 végén fedezte fel a rejtélyes X-sugarakat – a sugárzást, amely számos tárgyon áthatolt, így az emberi testrészeken is. Az első röntgenképet december második felében készítette el a Würzburgi Egyetemen – felesége, Anna Bertha Ludwig bal kezéről. Korszakalkotó felfedezéséről – amelyért elsőként vehette át 1901-ben a fizikai Nobel-díjat – közleményben számolt be, amely 1896 elején jelent meg.

Forrás:
Wikipedia

1896. január 17-én zsúfolásig megtelt a budapesti Műegyetem fizikai intézetének terme: a kiváló tudósok, egyetemi tanárok, arisztokraták, hölgyek és urak azoknak a kísérleteknek az eredményeit kívánták látni, amelyeket Röntgen világhírű felfedezése alapján itthon is sikerült elérni. Dr. Klupathy Jenő (a vetítőgépekben alkalmazható ívlámpa, később a hangvezérelt elektromos távkapcsolás feltalálója) közel kétórás előadást tartott „a nevezetes találmányról, elmondva annak előzményeit, ismertetve az idevonatkozó fizikai törvényeket, közben-közben pompásabbnál pompásabb mutatványokkal téve még érdekesebbé előadását. […] Különben megemlítendő, hogy a fiatal magyar tanár, b. Eötvös Loránd támogatásával, mindjárt a fölfedezés első hézagos hírére hozzáfogott kísérleteihez, melyek neki részben még jobban sikerültek, mint Röntgennek, míg a bécsi, berlini, londoni, stb. tanároknak a dolog egyáltalában nem sikerült, mely helyekről — és máshonnan is — most tömeges kérdezősködésekkel árasztják el Klupathy tanárt.

Az előadás végével olyan dörgő éljenzés és taps jutalmazta az érdekes előadást, a milyet alig hallottak még valaha a fizikai terem falai.” – zárta híradását a kivételes eseményről a Vasárnapi Újság, amely Klupathy előadásának fontosabb részleteit is közölte, valamint bemutatta néhány röntgenfelvételét is, amelyek „a báró Eötvös Loránd vezetése alatt álló m. kir. egyetemi természettani intézetben készültek”.

Báró Eötvös Lóránd és egy béka röntgenfelvétele

Báró Eötvös Lóránd és egy béka röntgenfelvétele

Kultjelző

Forrás:
VOUS

A teljes cikket az Alexandra Könyvkiadó Kultjelző magazinjában olvashatjátok

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.