Tisztít, finom és jól néz ki: ezért imádjuk a zellerszárat

Tisztít, finom és jól néz ki: ezért imádjuk a zellerszárat

Nem újdonság, ha azt mondom, a zellert vagy szereti valaki, vagy nem. Annyival árnyaltabb csak a dolog, hogy van, aki csak egyik részét eszi meg: vagy a gumóját, vagy a szárát. Ma a szárát szeretném ajánlani nektek!

Arról ugyanis már írtam nektek, hogy a zeller gumója mennyire finom és aromás, illetve milyen szuperegészséges krémlevest készíthettek belőle. Már akkor is említettem, hogy a levelét is tegyétek bele a levesbe, hiszen az adja igazi ízvilágát, ám akkor még fogalmam sem volt, hogy azon kívül létezik még az úgynevezett zellerszár.

Pedig létezik, és milyen jó, hogy van! Mert ennél jobb nasit keresve sem találhatnátok, miközben a vonalaitokra vigyáztok. Ez a hosszú zöld szár ugyanis kitűnő csemege, ami magában is finom, krémes szószokba mártogatva pedig lehetetlen nem imádni. Ráadásul mint annyi zöldségnek, ennek is számos jó hatása van a szervezetetekre:

  • alacsony a kalóriatartalma
  • magas A- és B-vitamin-tartalma miatt kiváló tisztító és méregtelenítő hatása van, megszabadít a felesleges salakanyagoktól
  • ezáltal széppé varázsolja a bőrötöket
  • magas rosttartalma segíti az emésztést
  • magas B-vitamin-tartalma miatt erősíti az idegrendszert
  • gyulladáscsökkentő
  • magas a C-vitamin-tartalma

Hogyan egyétek?

Forrás:
iStock

Húsok mellé téve fantasztikus köret, és a húsnak is finom aromát kölcsönöz. Mártogatósként, finom túrós, sajtkrémes, joghurtos szószokkal is elrágcsálhatjátok, valamint krémleves formájában is isteni! Ráadásul zöld színe miatt szuper kiegészítője lehet a zöld turmixotoknak is, más zöld finomságokkal.

Egyetek hát zellert, ha tisztítókúrát tartanátok, vagy egyszerűen csak könnyed finomságra vágytok. Még több hasonló tippet a még idén témájú cikkeink között olvasgathattok!